zaterdag 11 november 2017

NRC Propaganda

Belastingharmonisatie is beter dan een heksenjacht

Europa-correspondent Caroline de Gruyter schrijft wekelijks over politiek en Europa
En weer vergapen wij ons aan de gebruiken van de rich and famous. Een formule-1-racer die een vliegtuig aan zichzelf least om de fiscus te omzeilen. Een royal die geld wegzet op de Kaaimaneilanden. Een oud-premier wiens naam opduikt in een gamingbedrijfje op Malta, dat euraziatische tycoons aanwenden voor het doorsluizen van geld. Een multinational die Nederland gebruikt als opstapje naar nog lagere belastingaanslagen.
Dat dit woede oproept bij mensen die keurig belasting betalen, is begrijpelijk. Maar zij richten hun woede aan het verkeerde adres. Multinationals en vermogende individuen die wereldwijd de belastingen omzeilen, gebruiken belastingdeals en mazen in de wet die hen door regeringen worden geboden. Ze mogen moreel over de schreef gaan, maar wat ze doen is in de meeste gevallen legaal – misschien wel legaler dan journalisten die stukken schrijven op basis van gestolen gegevens.

3 opmerkingen:

Willem zei

Kortom, iets wat moreel verwerpelijk is, maar 'meestal' legaal (als belastingontduiking), is altijd nog beter dan iets wat niet moreel verwerpelijk is (zoals klokkenluider zijn), maar 'misschien' wel illegaal, aldus de schrijfster van NRC?

Waarom niet de 'meestal' en 'misschien' uit de zin halen? Dan is het voor iedereen duidelijk waar de schrijfster op doelt.

Anoniem zei

Gestolen gegevens? Welke, en hoe, vertel (meeslepend).
Verwend nest. Een 'goed nest' natuurlijk, dat wel.

Ondertussen.
What's cooking in Saudi Wahabia?
Stuitte op dit nieuwsbericht, had ik dus even gemist Saudi Arabia to extract uranium for 'self-sufficient' nuclear program op zichzelf onheilspellend genoeg maar wat allemaal te denken van de machtperikelen in deze feodale staat nadat de premier van Libanon er gegijzeld is zonder dat daar internationaal de pleuris over uitbreekt (alle Saudi's witte voetjes) ik heb nog wel weer even bij wikipedia gekeken hoe het nu ook weer zat met de moord op de vorige Libanese president, The Assassination of Rafic Hariri, z'n vader en de 'Israeli and Saudi involvement': On October 16, 2016, Chuck Grassley the chairman of the Senate judiciary committee and the senior United States Senator from Iowa, in an interview with POLITICO voiced Senate serious support for 9/11 bill.

'He stated that some newly obtained documents showed that the assassination of Rafic Hariri, the former Lebanon Prime Minister was carried out by Israel and the help of Saudi Arabia.' “In Congress, some definite evidence proposed by a retired pentagon member proving Saudi Arabia’s direct role in other terrorist operations including Rafic Hariri’s assassination. I’ll firmly back the legislation,” Grassley said, as reported by Politico and covered by IFP.

Alles wat ze daar brouwen in dat land is nooit verdacht en altijd hoogst betrouwbaar vandaar dat journalisten zich op de hoogte stellen over geheimen die niet bestaan, illegale wel te verstaan.
As always: Critici kunnen de Cholere krijgen, of heb je liever een kadotje?

Anoniem zei

Oxfam calculates that just a third of the $100bn [approx. £78bn] tax that companies dodge in poor countries annually is enough to cover the bill for essential healthcare (vaccinations, midwives and diarrhoea treatment) that could prevent the needless deaths of eight million mothers, babies and children. Read on: Oxfam - Is it time to get personal on tax dodging? - 30 Okt 2017

Een lid van het gilde der plutucraten-beschermengelen begint over heksenjacht en niemand die met haar de vloer aanveegt? Een broodje selectieve verontwaardiging van eigen deeg iemand? Wie maakt z'n 'vak' ten schande of kunnen we het goedbeschouwd nog wel een vak noemen wanneer het de broodwinning van een gepriviligeerde kaste betreft die zich op verbazendwekkende wijze 'n weg omhoog gebaand heeft. Is het 'not done' collega's af te vallen. Voor je het weet ben jezelf onderwerp van een heksenjacht. De geheime diensten weten inmiddels van iedereen waarmee ze eventueel chantabel zijn. Er is nog zoveel onnatuurlijks aan het menselijke dat religies daarnaast ook weer een houvast beginnen te bieden en verdwaasde journalisten/ opiniemakers spinnen ook daar garen bij. Trouwens, alsof politici na hun politieke carriere niet heel erg vaak in de directies van grote bedrijven hun raden van bestuur belanden en zonder dat hun 'toverkunsten' daar tegenover stonden. En ja die politici zijn gekozen, die bedrijven niet. Leg het de slachtoffers uit met je heksenjacht.

'De competitie is zo doorgeslagen dat EU-landen elkaar weinig meer gunnen, behalve problemen. Hier gaan alle Europese crises over. Met een heksenjacht op Shakira, Apple of Serge Dassault los je dit helaas niet op.'

Jij bent doorgeslagen met je heksenjacht alsof de gepriviligeerden tot slachtoffer gemaakt zijn en genoegdoening verdienen in de krant met je verongelijkte trotse smoel er bij ook nog. Er is iets fundamenteel mis met je empathische vermogens heks en dat is óok de schuld van je krant.