vrijdag 19 februari 2016

NRC's Corrupte Actiejournalistiek

Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC.

Redactioneel Commentaar van NRC Handelsblad:

Oekraïne-referendum wordt alleen maar potsierlijker

 18 februari 2016

WC-rollen bedrukt met teksten tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. In de woorden van de initiatiefnemer uit Arnhem: mensen kunnen hierdoor laten zien dat ze hun kont afvegen met het verdrag. Een initiatief betaald met 47.973 euro overheidsgeld.

Premier Rutte heeft weer wat uit te leggen aan zijn Europese collega’s. Nederland als het land waar (bijna) alles kan en mag, doet opnieuw van zich spreken. Dit keer met een grove gesubsidieerde belediging aan het adres van Oekraïne; het land dat samenwerking zoekt met de Europese Unie en die wens als gevolg van een burgeroorlog in het Oosten al met duizenden doden heeft moeten bekopen. Dichter bij de EU? Dan laat je als tegenstander 100.000 wc-rollen bedrukken en verspreiden. Lachuh!

Het voor 6 april aanstaande uitgeschreven referendum over het associatieverdrag begon deels ook al als grap. De studentikoze kwajongens van website GeenStijl wilden laten zien dat het vrij eenvoudig is om 300.000 handtekeningen te verzamelen en daardoor een raadgevend referendum af te dwingen. Mede geholpen door de publieke omroep Powned – altijd in voor iets ontregelends – werd de drempel ruimschoots gehaald.

En nu is dan de volgende fase van de wettelijke regeling in werking getreden: artikel 90 waarin staat dat de referendumcommissie twee miljoen euro aan subsidie kan verstrekken voor het voeren van een campagne. Gelijkelijk te verdelen over voorstanders, tegenstanders en neutralen. In lijn met de spreuk van de marktkoopman ‘Vraag-niet-hoe-het-kan-maar-profiteer-ervan’ hebben velen zich de afgelopen weken gemeld.

Radiospotjes en Facebookadvertenties tegen het verdrag? Alstublieft 49.913 euro. Conferentie tegen het verdrag? U krijgt 46.913 euro. Website om de voordelen van het verdrag op een begrijpelijke manier uit te leggen? Er wordt 40.000 euro overgemaakt. Flyers uitdelen en canvassen tegen het Verdrag? U kunt 4.188 euro tegemoet zien. Er zal de komende tijd heel wat extra bier in studentenhuizen worden gedronken.

Afgezet tegen het in totaal 30 miljoen euro kostende referendum is twee miljoen subsidie voor campagnevoeren niet veel. Maar daar gaat het dan ook niet om. De principiële vraag is of er wel overheidsgeld moet naar een referendum campagne. Getuige de lijst met dubieuze ‘winnaars’ is het antwoord snel te geven.

De Tweede Kamer kan initiatiefwetten maken. De referendumwet met zijn bizarre gevolgen is er één van. Dezelfde Kamer kan het initiatief nemen te oordelen of deze gevolgen de bedoeling waren.

http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/02/18/oekraine-referendum-wordt-alleen-maar-potsierlijke-1589643

Terg de corrupte mainstream-journalistiek niet, want dan worden de woordvoerders van de al even corrupte gevestigde orde ziedend. Een volksraadpleging is dan niet meer dan een 'studentikoze kwajongens' grap. Maar hoe kan het dan toch dat Hubert Smeets, redacteur buitenland van de NRC, aan deze almaar 'potsierlijkere'  grap, die volgens de NRC-actiejournalistiek afgeschaft moet worden, meedoet en hij en zijn clubje propagandisten er zelfs 294.000 euro voor kan krijgen. Bovendien: waarom verzwijgt de NRC dit? Zodra de belangen van de corrupte elite in het gedrang komen dan spuwt de NRC vuur.

Het meest ironische is misschien wel dat NRC-hoofdredacteur Vandermeersch  zondag 14 februari 2016 met grote stelligheid beweerde  'beducht' te zijn 'voor de ongezonde collusie tussen pers en politiek.'

Ik heb nog geen antwoord gekregen op mijn open brief aan hem. Ik begin te vrezen dat ik er ook geen antwoord op zal krijgen. In elk geval heeft NRC laten zien hoe partijdig de krant is. Dat is weer meegenomen. Hoe meer de media door de mand vallen, des te ongeloofwaardiger ze worden en dat is al een hele vooruitgang. Vergeet niet dat ook de NRC voor meer dan zestig procent door de adverteerders wordt betaald en die zijn permanent op zoek naar nieuwe of steeds grotere markten. Wiens brood men eet diens woord men spreekt.

http://stanvanhoucke.blogspot.nl/2016/02/open-brief-aan-peter-vandermeersch.html


Hubert Smeet: Voor al uw Oekraïene Consulten Tegen Betaalbare Prijzen. 

'It's all in the mind,' voor degene die weet waar het Rijn Consult Center ligt.

3 opmerkingen:

Sonja zei

Bas Heijne: "in Nederland is inmiddels iedereen een trekpop"

Sonja zei

For what it's worth: de officiële lulkoek van Rob de Wijk in Trouw":

Lees de reacties op mijn column van vorige week. Daarin maakte ik mij druk om het feit dat de Amerikanen ons voor de derde maal binnen een eeuw militair te hulp komen, nu om Europa tegen Rusland te beschermen. Ik verzuchtte dat we dat kennelijk zelf niet meer kunnen.

Sympathie voor het Russische beleid
Uit de reacties bleek een onthutsende sympathie voor het Russische beleid. Ongetwijfeld zijn dat ook mensen die 'nee' tegen het associatieakkoord zeggen. Daarmee ontkennen ze de keuze van een soeverein land om tot Europa te behoren en geven ze Oekraïne weg aan Rusland om Poetin niet verder te tarten. Die houding is ingegeven door angst. Angst omdat er evenals in 1962 en 1939 een confrontatie tussen de grootmachten dreigt. Maar die wordt echt niet afgewend door 'nee' te stemmen tijdens het referendum.

Ron zei

zegt de trekpop pur sang..... in schaapskleren....quasi-links-intellectueel .....grachtengordel-elite....die heb ik al heel wat rare bokkensprongen zien maken.....

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...