dinsdag 15 januari 2013

Yuri Honing. Steun aan Zionistische Apartheid


Zegt het voort… zegt het voort…


Beste vriend, vriendin van Palestina,

Onderstaand persbericht is vanochtend verspreid naar aanleiding van het negeren van Yuri Honing van onze gezamenlijke oproep tot boycot van het Red Sea Jazz Festival te Eilat (Israel). We betreuren de keuze van Yuri Honing om onze oproep naast zich neer te leggen. Desalniettemin zien we de de campagne als een succes voor de BDS-beweging: we hebben onze punten duidelijk gemaakt en dit heeft ruimschoots aandacht gekregen. We danken een ieder voor zijn/haar bijdrage aan de campagne. Samen: Tegen Apartheid, voor internationaal recht.

Aan u het verzoek dit bericht te verspreiden in uw eigen netwerken en/of te plaatsen op de website van uw organisatie.

BDS Nederland
Boycott From Within, Israel
Breed Platform Palestina in Haarlem
Critical Collective
DocP
Internationale Socialisten
Midden Oosten Werkgroep van GroenLinks
Nederlands Palestina Komitee
Palestina Komitee Rotterdam
Utrecht 4 Palestine
Vrouwen in het Zwart Nederland
Youth for Palestine


Amsterdam, 15 januari 2013

PERSBERICHT 
JAZZMUSICUS YURI HONING NEGEERT OPROEP TOT BOYCOT ISRAELISCH FESTIVAL
Honderden briefschrijvers en bloggers hebben de Nederlandse jazzsaxofonist Yuri Honing opgeroepen af te zien van zijn optreden op het Red Sea Jazz Festival te Eilat, Israël deze week. Het halfjaarlijkse jazzevenement, georganiseerd en gesponsord door de Israëlische overheid en de gemeente Eilat [1], past in een doelbewuste strategie van de Israëlische regering om culturele evenementen te gebruiken voor grootscheepse pro-Israël PR campagnes. De opzet van de Israëlische regering is om de steeds luider wordende kritiek op hun schending van internationale verdragen en afspraken ten aanzien van de Palestijnen te doen verstommen. Honing liet drie weken lang niets van zich horen, en sloot zijn mailboxen en Facebook-pagina af. Afgelopen weekend kwam het magazine Jazzenzo  (Jazzenzo:  http://www.jazzenzo.nl/?e=2294) met een verklaring, dat Yuri Honing de oproep om het Israëlische jazzevenement te boycotten naast zich neer zal leggen. 

Inmiddels hebben drie andere topartiesten, die geprogrammeerd waren voor het Red Sea Jazzfestival wel gehoor gegeven aan de internationale boycot en hun optredens in Israel afgezegd. Portico Quartet (Groot Brittannië) en Stanley Jordan (VS) verklaarden zich “om politieke en morele redenen” terug te trekken.[2]
Het Israëlische beleid gebruikt kunst als politiek propagandamiddel, en nodigt internationaal befaamde artiesten als gast uit om zijn omstreden staatsimago te legitimeren en het in de publieke opinie op te vijzelen. De afgelopen jaren  konden we diverse malen zulke uitspraken horen uit de mond van medewerkers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo verklaarde woordvoerder Nissim Ben-Sheetrit: “Wij (het ministerie) beschouwen cultuur als een propagandamiddel van de eerste orde; er bestaat voor mij geen verschil tussen propaganda en cultuur.” [3]
De talloze mensen die Honing nu vragen zijn Israëlische concert te schrappen, zijn voorstanders van een -culturele- boycot van Israël [4], en sluiten zich aan bij de internationale oproep tot Boycot,  Desinvestering en Sancties (BDS) [5], die 170 Palestijnse organisaties in aan de wereld deden in 2005. Daarmee willen zij, net als destijds in Zuid Afrika, geweldloos een einde maken aan etnische zuivering, bezetting en apartheid tegen de Palestijnen. Die kwalificaties zijn nog in 2011 gebruikt door het gerenommeerde Russell Tribunal on Palestine in haar bevindingen dat Israel een apartheidssysteem hanteert t.a.v. haar Palestijnse burgers en dagelijks de mensenrechten schendt en internationale wetten overtreedt [6].
Dertien Nederlandse organisaties en één Israëlische, talrijke “bezorgde muziekliefhebbers” en honderden petitionisten onderschrijven de oproep aan Yuri Honing: “Leen je goede naam en muziek niet aan een campagne voor het witwassen van mensenrechtenschendingen; ga niet spelen voor normalisatie van het Israëlische apartheidsregime. Maak door je boycot van Israel een duidelijk gehoord statement voor het respecteren van mensenrechten en internationaal recht. ”
Zondag heeft Yuri Honing getwitterd aan Leon de Winter dat hij bedreigd zou worden door de activisten, die volgens zijn zeggen tot een Palestijnse bevrijdingsbeweging behoren. Een twitterende muziek collega wijst Honing op het feit, dat nergens in het betreffende bericht sprake is van bedreiging. Ook de bewering dat de BDS-supporters deel zouden zijn van een of andere Palestijnse bevrijdingsbeweging berust niet op feiten, zeggen de BDS activisten in berichten op Jazzenzo.nl.(http://www.jazzenzo.nl/?e=2294) Zij vermoeden dat de getergde muzikant, met wie zij nog steeds geen enkele keer contact hebben kunnen krijgen, hen in een kwaad daglicht probeert te plaatsen met deze op niets gebaseerde aantijgingen. Op de Facebookpagina “Yuri Honing, cancel Red Sea Jazz Festival in Israël” ontspint zich in de reacties van BDS aanhangers een genuanceerde discussie over wat kunst en politiek met elkaar te maken hebben en over de inmiddels mondiale culturele boycot van Israel door kunstenaars.
Ondertekend door:
BDS Nederland
Boycott From Within, Israel
Breed Platform Palestina in Haarlem
Critical Collective
DocP
Internationale Socialisten
Midden Oosten Werkgroep van GroenLinks 
Nederlands Palestina Komitee
Palestina Komitee Rotterdam
Utrecht 4 Palestine
Vrouwen in het Zwart Nederland
Youth for Palestine
Links algemeen:
[A] Nederlandse brief aan Yuri Honing namens 14 organisaties: https://www.facebook.com/events/219252358211084/?ref=ts&fref=ts
Links tekst persbericht:


19 opmerkingen:

Sonja zei

Dat hebben ze slecht gedaan. De man stond al uitgebreid als 'ondersteuner van apartheid' op het internet zonder dat iemand hem nog maar één vraag had gesteld. Dan zou ik ook zoiets hebben van: sterf maar met je boycot.
Waarom beginnen ze niet met de grote jongens?

stan zei

dan laat je de palestijnen boeten voor de stupiditeiten van anderen. bovendien beloon je dan de zionistische apartheid. hij schijnt ook leon de winter te hebben getwitterd dat hij bedreigd werd. wat is dat voor iemand?
hij gedraagt zich als een hautaine kwast.

Sonja zei

Yuri Honing gaf workshop in Palestijns vluchtelingenkamp.

stan zei

nu begrijp ik er helemaal niets meer van. waarom gaat hij dan toch naar israel?

Sonja zei

"Honing staat bekent om zijn nauwe banden met het Midden-Oosten en heeft concerten gegeven in onder andere Syrië, Libanon, Iran en Egypte. Ook haalde hij de wereldpers met zijn benefietconcert in een Palestijns vluchtelingenkamp nabij Damascus dat inmiddels is gebombardeerd door de Syrische overheid.

Volgens Honing is zijn muziek apolitiek en vooral een middel om mensen samen te brengen. Ook vindt hij dat niet alleen in Israël de mensenrechten worden geschonden, maar in alle omliggende landen."

http://www.jazzenzo.nl/?e=2294

BDS Amsterdam zei

Juist daarom is het zo verbazend dat hij gaat optreden in Eilat. Hij is ooggetuige van de oorlogsmisdaden van Israel. Denk je dat daar een workshop geven bijdraagt aan een oplossing voor die mensen?

BDS Amsterdam zei

Uitgebreid "als ondersteuner van apartheid" op het internet?? Bron?

stan zei

sonja, dat wordt ook altijd van sport beweert, dat het a-politiek is. waar het mij om gaat is dat men alles dient te doen om te voorkomen dat een onmenselijk systeem gelegitimeerd wordt door je aanwezigheid, en status daaraan ontleent. muziek maken, terwijl even verderop palestijnen vermoord worden, palestijnse kinderen in israelische gevangenissen zitten opgesloten, gemarteld wordt etc, terwijl de muziekgenieters lijdzaam toezien hoe hun politici nog meer land van de palestijnen stelen. in jeruzalem staat een muur, waarachter palestijnen leven die niet naar het muziekoptreden mogen, terwijl nota bene oost-jeruzalem volgens het internationaal recht nog steeds van de palestijnse bevolking is. dat kun je toch niet rechtvaardigen. muziek is onderdeel van het leven, een gecastreerd leven in het geval van israel, en een hel voor de palestijnen. dat deze toeteraar dit begrijpt zegt voor mij alles.

stan zei

ja, dat argument van rechts, dat elders de zaak ook niet deugt. so what? israel is een bevriende natie, die speciale privileges van de eu krijgt, een schurkenstaat die wij politiek, economisch, en zelfs militair steunen terwijl het al decennialang doorgaat met grootschalige terreur tegen de palestijnse bevolking. en dan nu ook nog cultureel steunen? wat denk je daarmee te bereiken? syrie kunnen we als nederlanders niet onder druk zetten, israel wel. dus vanwaar dat gezeur van honing? en dan ook nog die dwaas van een leon de winter erbij halen, wat voor iemand is die honing?

stan zei

sonja, de organisator van het festival, ene dubi lenz, is als medewerker van de israelische 'army radio' onderscheiden door de commandant van deze zender, een commandant dus. waar zou hij de onderscheiding voor hebben gekregen, denk je?

'On Friday, at about 9:30 P.M., he sat in studio five at Army Radio, put an album by Vargas into the disc player, played the song "Luz de Luna," and told the listeners to his program "Hakol Zorem" that the singer had died at the age of 93...

Lenz will celebrate the 30th anniversary of "Hakol Zorem" (and at the same opportunity the lifetime achievement award recently given to him by the commander of Army Radio )'

http://www.haaretz.com/news/features/world-music-to-his-ears-1.462314

Sonja zei

Ach, je moet ze kost geven die Leon de Winter als een deskundige zien. Kijk, zelf zou ik ook niet optreden in Israël, maar Honing is wel zo consequent wanneer hij zowel voor Palestijnen (onbezoldigd) als voor Israelis (bezoldigd) optreedt. Maar vooralsnog, min bezwaar is tegen de smear campaign die tegen hem gevoerd is. Daar ben ik tegen, en daar bereik je ook niets mee.

BDS Amsterdam zei

Je draait de zaken om, Sonja. Het zijn zionistische organisaties als AIPAC en in Nederland het CIDI die al 64 jaar een "smear campaign" tegen de Palestijnen voeren. Nederlandse en Israelische activisten hebben de campagne om Yuri van medeplichtigheid aan apartheid te weerhouden in alle openheid gevoerd, zonder leugens, zonder laster, zonder bedreigingen.

Sonja zei

"Je draait de zaken om, Sonja. Het zijn zionistische organisaties als AIPAC en in Nederland het CIDI die al 64 jaar een "smear campaign" tegen de Palestijnen voeren."

Dat weet ik ook. Alleen ik heb er geen zin om net zo te worden als die fanatici. Als jij dat wel wil moet je dat zelf weten natuurlijk, maar verwacht van mij geen applaus.

Ik noem iemand bij voorbaat al apartheidsliefhebber zwart maken op het internet, zonder eerst een reactie te vragen (dat kwam pas daarna), dus een smear campaign, en heeft helemaal niets met "in alle openheid" te maken.

Anoniem zei

ALWEER WEGGEHAALD.
ERG ZIELIG DAT EEN ANDRE MENING NIET WORDT GEACCEPTEERD.

stan zei

anonymus, kijk even naar het volgende stukje dat ik over de half-geletterden van geen stijl heb geschreven.
succes, en ga nu weer ergens anders spelen. deze weblog is niet voor het spuien van alleen maar meningen van gefrustreerde haatdragende types. daar is geen stijl voor. het heet niet voor niets: geen stijl!

Anoniem zei

Je gaat uit goed fatsoen niet in Israel spelen en je twittert uit goed fatsoen niet met de Winter daarover. De 1cellige reacties zijn hieraan gerelateerd.

anzi

Anoniem zei

Sonja

Ach, je moet ze kost geven die Leon de Winter als een deskundige zien. Kijk, zelf zou ik ook niet optreden in Israël, maar Honing is wel zo consequent wanneer hij zowel voor Palestijnen (onbezoldigd) als voor Israelis (bezoldigd) optreedt.

Wat is dit voor kulargument, zeg.

Anoniem zei

Gelukkig bent u geen anti semiet omdat arabieren en joden dezelfde aartsvader hebben.

stan zei

sterker nog, de meeste reacties die op geen stijl staan zijn afkomstig van moderne antisemieten, die hun ingeboren haat tegen de ander nu niet meer op de joden projecteren maar op de arabieren, die eveneens tot een semitische groep behoren. overigens betekent dit niets meer dan tot een bepaalde taalgroep behoren, namelijk: de semitische taalgroep. het heeft niets met de genen of het bloed of een ras te maken, wat de antisemieten en de zionisten ook mogen beweren.

Remember: In 2019 Wist men dit al

  Studieschuld, prestatiedruk en stress: 'Mensen hebben een grens' Het ministerie van Onderwijs gaat grootschalig onderzoek laten do...