maandag 29 oktober 2012

Machtsgreep van de Rijken



herman heeft een nieuwe reactie op uw bericht "'Deskundigen' 13" achtergelaten: 

De Amerikaanse staatsschuld is niet relevant, het enige relevante is de machtsgreep van de rijken. 


stan heeft een nieuwe reactie op uw bericht "'Deskundigen' 13" achtergelaten:

je hebt gelijk, herman, zolang de rest van de wereld bereid blijft of in staat blijft het gat te vullen, maar politiek gesproken is het buitengewoon relevant, want daarmee worden de bezuinigingen gelegitimeerd, en de oorlogen bekostigd. 



herman heeft een nieuwe reactie op uw bericht "'Deskundigen' 13" achtergelaten: 

Zeker, de bezuinigingen worden ermee gelegitimeerd.
Maar er is geen enkele manier waarop de VS ooit niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. De staatsschuld is niets meer of minder dan een verzameling spaarrekeningen bij de Fed. De rente wordt probleemloos bijgeboekt.

Oorlogen worden niet bekostigd met de staatsschuld, maar met het creëren van geld op een toetsenbord. De staatsschuld is geen lening in de zin van een huishouden of bedrijf dat een betalingsprobleem heeft.
De reële kosten zijn voor de rest van de wereld: zolang die bereid is dollars te accepteren voor reële waarde geniet de VS een free lunch. Het is dus geen kwestie van "bereid of in staat zijn het gat te vullen"; er is geen financieel gat (wel een free lunch).

De enige manier waarop de VS in de problemen zou kunnen komen is wanneer de rest van de wereld een collectief besluit neemt om geen dollars meer te accepteren. Ik weet niet hoe ver de rest van de wereld daar mee is. Er wordt wel aan gewerkt, in zekere mate (door de BRICZ-landen).

Amerikaanse schuldpapieren kunnen centrale banken wereldwijd pas aankopen als er dollars zijn besteed aan import en militaire expansie: de VS heeft die dollars al uitgegeven voordat ze in dollarobligaties kunnen worden omgezet. 



Anoniem heeft een nieuwe reactie op uw bericht "'Deskundigen' 13" achtergelaten: 

Herman, ken je Jim Rickards?

Hoeveel er van waar is weet ik niet maar als je zegt dat er aan gewerkt word zal de grootste opkoper van Amerikaans schuldpapier... Daar zit inmiddels ook 'n behoorlijk rijke elite.
http://www.youtube.com/watch?v=kdPkaCTdxBU&gl=US 



Geplaatst door Anoniem op stan van houcke op 29 oktober 2012 15:50:00 CET
YouTube - Video's uit deze e-mail

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Jullie hebben helemaal gelijk. Ik kan mij nog goed artikelen uit de 70er jaren herinneren waarin werd aangetoond dat de Vietnam oorlog werd bekostigd door de hele wereld behalve de vs zelf. Sindsdien is er weinig veranderd.

Groeten, Ben

herman zei

@Anoniem (uit het bovenstaande),
Jim Rickards kende ik niet.
Wat betreft het voorspelde monetaire armageddon, uiteraard is het in theorie mogelijk dat de waarde van een munt ineenzakt als er teveel van in omloop wordt gebracht. Het idee is dan dat de VS zoveel dollars heeft 'bijgedrukt' dat die munt toch ooit onderuit moet gaan. Maar puur het verhogen van de geldhoeveelheid zegt op zichzelf helemaal niks over inflatie. Als de dollars uiteindelijk accumuleren in de centrale banken wereldwijd, worden ze gerecycled in Treasury Bills en staan ze dus als het ware tijdelijk vast op een grote spaarrekening bij de Fed. Geld dat vast staat kan geen inflatie veroorzaken.

Zolang de VS geen beloftes doet kunnen ze ook niet op die beloftes gepakt worden. D.w.z., toen de VS nog beloofde goud te zullen leveren voor zoveel dollars, was het mogelijk met een vrachtwagen vol dollars op de stoep van Fort Knox te gaan staan en te vragen, mogen we even vangen. Maar zelfs toen hield de VS gewoon op met het verhandelen van goud voor dollars.
George Soros kon het Britse pond alleen maar onderuit speculeren omdat de Britse staat beloofde om zoveel dollars te leveren voor zoveel pond; Soros vogelde uit dat ze er niet aan konden voldoen en gokte op een default. Zimbabwe en Weimar zijn voorbeelden van hoge schulden in buitenlandse valuta, en daardoor hyperinflatie. Niet van toepassing op de VS.

De wens is vaak de vader van de gedachte: anti-imperialisten en goudzoekers (het soort oplichter dat u goud aansmeert door u bang te maken) *hopen* op de val van de dollar, daarom vertellen ze u dat ie gaat vallen. Maar de grootste inflatie van de afgelopen tijd zit in vermogen, niet in de consumentenprijsindex of zoiets. Tegelijkertijd kampt de reële economie met schulddeflatie, iedereen is bezig met het betalen van rente en het aflossen van schulden en daardoor krimpt de geldhoeveelheid beschikbaar voor de eenvoudige sappelaar, een ander woord voor deflatie. Het aflossen van hypotheekschulden bijv. vernietigt namelijk geld.

Wat betreft de 'currency wars', het hoort een beetje bij de propaganda, wat China-angst aanwakkeren om een stelletje Aziaten mede de schuld te kunnen geven van de economische misère. In feite is de VS in alle opzichten de profiterende partij: China levert de reële waarde (Made in China in alle soorten en maten), de VS slechts getallen op een spreadsheet.
China heeft besloten een netto exporteur te worden om strategische redenen, o.a. om genoeg hi-tech in huis te kunnen halen (waarvoor grote hoeveelheden buitenlandse valuta nodig zijn). De Asian Tiger-exportfase heeft een defensieve bedoeling. De Chinezen weten dat de VS politiek en militair in staat is om China te slopen als de VS meent dat het land zijn eigen gang gaat en dat het Chinese model niet genoeg in lijn is met het kapitalisme à la de VS. Nu bouwt China de kennis, de (militaire) infrastructuur en de hi-tech op om de VS te laten weten dat oorlog de Amerikanen duur zou komen te staan.
Als China genoeg militair zelfvertrouwen heeft zal het de eigen levensstandaard gaan verhogen en netto minder gaan exporteren, zeker naar de VS. China gebruikt al minder staal dan voorheen, dat laat zien dat de nationale infrastructuur er goed voor staat. China zoekt nu wereldwijd allianties. Die kunnen de status van de dollar als wereldmunt zeker bedreigen. Maar ik zou zeker adviseren er niet je adem voor in te houden.

herman zei

@Ben
De meeste mensen denken bij 'kosten' alleen aan geld: dus als de VS importeert zonder evenredige export zeggen ze dat het de VS iets 'kost' en dat China eraan 'verdient'. De reële kosten zijn natuurlijk (macro-economisch) voor China: de arbeid, de grondstoffen, de vervuiling, enz. Iets kopen en betalen met geld is altijd 'iets' krijgen voor niets': je betaalt met een schuldbekentenis (geld). Geld is niets anders dan schuld. Als je eigen vermogen tot het schrijven van schuldbekentenis kunstmatig hoger is dan dat van een ander (bijv. doordat je een belachelijk grote militaire macht hebt) krijg je ook chronisch 'iets voor niets'.
Uiteraard denken individuele spelers in de economie niet in 'macro' maar in micro-economisch opzicht. Voor een individuele Chinese speelgoedfabriek is elke dollar een dollar winst.
Als je begrijpt dat geld schuld is, begrijp je ook waarom het accumuleren van geld vanaf een bepaald punt een in sociaal opzicht perverse activiteit is. Iemand die absurde hoeveelheden geld verzamelt, heeft de facto een enorme claim op de rest van de economie. Als een miljardair 80 miljard op zijn rekening heeft staan zegt hij in feite tegen de rest: 'Jullie zijn mij nog 80 miljard in reële waarde (arbeid, grondstoffen, enz.) schuldig. De vraag is dan (zou moeten zijn), 'wat heb jij, dat ene miezerige mannetje, gedaan dat je het recht geeft om van de rest van de maatschappij 80 miljard in reële waarde te claimen? Hoe kan één persoon op eigen kracht 80 miljard in reële waarde geleverd hebben zonder het te stelen?'

Als de mensheid het idee kan loslaten dat geld een 'ding' is, komt ze misschien weer een klein stapje vooruit.

herman zei

@Ben
PS Ik weet dat je dat allemaal allang weet, ik zeg het nog even voor de bühne. :)

Gaza proves Humanity is far more Backward than we Thought

  Gaza proves Humanity is far more Backward than we Thought By   Stuart Littlewood  -  December 23, 2024 1 NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 27...