vrijdag 13 april 2012

Chris Kijne van de VPRO 13


Op de website van het NOS-radioprogramma Met Het Oog Op Morgen staat ondermeer het volgende:


Chris Kijne

Chris Kijne (Bussum, 1 april 1953) presenteert al jaren bij Met het Oog op Morgen. Eerst als invalpresentator, maar sinds april 2011 als vaste presentator op de donderdagavond.
 Hij studeerde psychologie aan de Vrije Universiteit en begon zijn journalistieke carrière in 1980 bij de Gooi- en Eemlander, als buitenland- en mediaredacteur. In 1984 kwam hij in dienst van de VPRO, eerst als redacteur van de VPRO-gids, en sinds 1988 als verslaggever binnenland voor het radioprogramma Het Gebouw. Begin jaren negentig werd hij daar buitenlandredacteur en eind jaren negentig presentator van de opvolger VPRO a/d Amstel.  Het eerste decennium van deze eeuw presenteerde hij het programma De Ochtenden op Radio 1, tot dat in 2008 ophield te bestaan. Sindsdien werkt hij als programmamaker voor het televisieprogramma Tegenlicht. Ook maakte hij de afgelopen jaren vele lange interviews voor het digitale kanaal HollandDoc, met schrijvers en wetenschappers, als ook documentaires over India, de tekenaar Peter Pontiac, de schrijver Bohumil Hrabal en Jan Blokker.
“Met het Oog op Morgen is het ideale radioformat op de late avond: een nieuwsprogramma dat terug – en vooruitkijkt, waar ruimte is voor rust, diepgang en een persoonlijke presentatie. Die combinatie maakt het ook het allerleukste radioprogramma om te presenteren. Een baken op de zender, dat ik met trots en genoegen iedere donderdag voor mijn rekening zal nemen,”aldus Chris Kijne.

2 reacties op “Chris Kijne”

  1. Hoi Chris,
    Op vrijdag 22 juli kwam Joseph Parsons met zijn achtste studioalbum ‘Hope For Centuries’. ‘Hope For Centuries’ is momenteel verkrijgbaar bij het onlangs opgerichte nieuwe label Meer Music Records en Rough Trade / India Media Group. Bekijk “the making of” eens met Nederlandse ondertiteling.
    Joseph Parsons Band doet binnenkort de BeNeLux aan om zijn nieuwe CD Hope For Centuries te promoten. Zie onderstaande reisschema.
    24.11.11 NL-Amersfoort, Nonnetje
    25.11.11 BE-Oud-Heverlee, Evenementen Café L’is ’t waar
    27.11.11 NL-Nijmegen, Doornroosje
    01.12.11 NL- Edam, Harmonie
    03.12.11 NL-Nederweert, WupsPub

    De Volkskrant bericht:
    Commissie-De Wit: oud-minister Bos faalde op alle fronten
    Robert Giebels − 11/04/12, 12:15
    Oud-minister Wouter Bos heeft in 2008 en 2009 grote fouten gemaakt bij de nationalisatie van ABN Amro/Fortis en bij de steunoperaties voor ING. Daarbij heeft de toenmalige minister van Financiën ‘de controlemogelijkheden van de Tweede Kamer belemmerd’. Dat is de harde conclusie van de parlementaire enquêtecommissie De Wit. Om 12 uur presenteerde die haar eindrapport over de maatregelen die Bos en premier Balkenende destijds namen om de kredietcrisis te beteugelen.© ANP.
    Uit onderzoek blijkt dus dat Wouter Bos als minister ‘op alle fronten faalde.’ En nu de polderjournalistiek zoals die verwoord werd door mijn oud VPRO-collega Chris Kijne die in oktober 2008 als journalist publiekelijk het volgende liet weten:
    ‘had u tot voor kort gedacht dat een minister van Financien er mee weg zou komen wanneer hij tegen de Kamer zei: “Nee, natuurlijk heb ik u vorige week, toen ik op het punt stond de grootste ingreep in de economie te doen die een minister van financien ooit heeft gedaan, niet de waarheid verteld. En als ik volgende week een nog grotere ingreep ga doen, vertel ik het u weer niet.” Is toch gebeurd. Gaat over democratie. En het vreemdste is: we vinden allemaal nog dat Bos gelijk heeft ook. Voor ons journalisten was het natuurlijk niet nieuw dat Wouter Bos ons niet altijd de waarheid vertelde. Wel is het nieuw dat ik op dit moment even niet meer weet of ik wel even hard als vroeger mijn best moet doen om hem die waarheid te laten vertellen. Of er inderdaad niet even een hoger belang is dan “de waarheid, niets dan de waarheid.”‘
    Het zou aardig zijn wanneer Chris Kijne nu op dit moment hierop een reactie zou geven, en dat hij niet blijft zwijgen. Ik citeer andermaal: ‘En het vreemdste is: we vinden allemaal nog dat Bos gelijk heeft ook.’ Wie waren die ‘allemaal’? Ik was daar in elk geval niet bij, en ook ik ben een journalist. Ik ben altijd voor volledige openheid in dit soort publieke zaken, zeker wanneer de consequenties door de gemeenschap moeten worden gedragen. Kijne is niet onvoorwaardelijk voorstander van die openheid. Waarom niet? Hij is nog steeds journalist. Chris, collega, vertel het publiek waarom je zonder enig onderzoek vond dat ‘Wouter Bos gelijk’ had. Het blijkt nu dat de sociaal democraat Wouter Bos ‘de controlemogelijkheden van de Tweede Kamer’ heeft ‘belemmerd,’ en jij en de door jou geraadpleegde journalisten sanctioneerden dit, zo kon de lezer opmaken uit jouw bewering dat ‘we vinden allemaal nog dat Bos gelijk heeft ook.’ En wat is precies dat ‘hoger belang dan “de waarheid, niets dan de waarheid,”‘ waarmee je schermt? Waarom was je als journalist en opiniemaker niet geinteresseerd in de mogelijkheid dat
    ‘oud-minister Bos faalde op alle fronten’ ?
    De journalistiek is een publieke functie. Chris, jij sprak je en plein publique uit. Laat nu publiekelijk weten waarom je vindt dat het niet de taak van een journalist is om de ‘waarheid’ te achterhalen. Ik stuur dit door naar de VPRO en verwacht een antwoord van je. Per slot van rekening worden jouw ‘journalistieke’ bezigheden ook nog eens gefinancierd met gemeenschapsgeld.


    En nu wachten wat Chris Kijne's antwoord zal zijn. Misschien kunnen ook anderen hem aansporen te reageren. Het gaat immers over de geloofwaardigheid van de commerciele journalistiek. (Ook Hilversum is afhankelijk van reclamegelden) In 11 maanden tijd van 8 mei 2011 tot nu heeft hij twee reacties gekregen, waarvan slechts 1, de mijne, een inhoudelijke. Het moet mogelijk zijn voor hem tijd vrij te maken om met degene die reageert in gesprek te gaan. Kijne is een journalist die niet alleen voor Tegenlicht werkt, maar ook Met Het Oog Op Morgen presenteert en hij is een van de interviewers van het programma Gesprek op 2. Daarnaast is hij columnist. Gesprek dus, en laat ik in dit geval de vragen stellen. Een democratie krijgt pas inhoud door een vrije uitwisseling van feiten en meningen. Chris, ga je gang.





1 opmerking:

Sonja zei

DeMorgen.be: Hoe Leterme de Nederlanders 16,8 miljard euro lichter maakte http://bit.ly/In0cz3

Wouter Bos maakte 3 cruciale fouten en de echte deal werd gesloten door JP Balkenende

"Gecontacteerd door De Morgen, verwees Bos enkel naar het rapport van de parlementaire onderzoekscommissie voor de juiste weergave van de feiten."

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...