woensdag 30 september 2009

De Israelische Terreur 918

PERSBERICHT

Van:     Nederlands Palestina Komitee (www.palestina-komitee.nl)

Betreft: Picketline bij Israelische Ambassade, Buitenhof / Den Haag

Datum:   1 oktober 2009 van 12:00 - 14:00 uur

Nadere informatie: 06-28.91.67.95 of 06-42.22.85.28

 

Stop Israelische Apartheid ! Gelijke Rechten voor Palestijnse Staatsburgers van Israel !

Op donderdag 1 okober organiseert het Nederlands Palestina Komitee (NPK) een picketline nabij de Israelische Ambassade om aandacht te vragen voor de Algemene Staking die op die dag is uitgeroepen door politieke partijen en organisaties van Palestijnen in Israel

Stop Israelische Apartheid ! Gelijke Rechten voor Palestijnse Staatsburgers van Israel !

01/10 Algemene Staking van Palestijnse Staatsburgers van Israel tegen de Toenemende Discriminatie. Voor de Algemene Staking is opgeroepen door the ‘High Follow-up Committee of the Palestinian Minority in Israel’ (overkoepelend orgaan van alle politieke partijen en organisaties van Palestijnen in Israel)

Doel

1)     Solidariteit te betuigen met de Algemene Staking van Palestijnse staatsburgers van Israel

2)     Bekendheid te geven aan het repressieve optreden tegen, en systematische discriminatie van, Palestijnen in Israel

3)     Een signaak af te geven aan de Israelische autoriteiten dat wij de staking in de gaten houden en dat eventuele gewelddadig optreden tegen de stakende Palestijnen niet onopgemerkt zal blijven.

Achtergrond

Tijdens de Nakba (Catastrofe) in 1948, is driekwart van de inheemse Palestijnse bevolking op gewelddadige wijze uit hun land verdreven. Het kwart dat achterbleef in wat Israel was geworden, werd onder militair bestuur geplaatst - een situatie die tot 1966 heeft voortgeduurd. Dit ondanks het feit dat na verloop van tijd, de meeste Palestijnen in het bezit waren van het Israelische staatsburgerschap. Vandaag maken Palestijnen 20 percent van de bevolking van Israel uit.

Maar in Israel is staatsburgerschap een zeer relatief begrip, aangezien het als enige land ter wereld onderscheid maakt tussen ‘staatsburgerschap’ en ‘nationaliteit’. Volledige burgerrechten worden uitsluitend toegekend aan staatsburgers die ook over de nationaliteit beschikken. Maar een Israelische nationaliteit bestaat niet! Alleen bestaat er een Joodse nationaliteit! Met als gevolg dat de Palestijnen systematisch uitgesloten zijn van de meest fundamentele (burger)rechten.

Dit vormt de basis van het zionistische Apartheidssysteem, waarop alle Israelische wetgeving gebaseerd is - het juridische framework voor de systematische discriminatie en uitsluiting van Palestijnen en wettelijke rechtvaardiging daarvan.

De verkiezingsoverwinning van Netanyahu en toetreding van ultra-racist Lieberman tot de regering, vormt een verdere bedreiging voor Palestijnen. Één wetsvoorstel wil het behoud van het staatsburgerschap koppelen aan een loyaliteitsverklaring aan Israel als Joodse staat. Nog een voorstel wil de Nakba herdenking verbieden. Palestijnse scholen worden met maatregelen bedreigd als zij de zionistische lezing van Israel’s ontstaansgeschiedenis niet in het curriculum opnemen. Ook wordt erover gesproken om Palestijnse schoolkinderen te verplichten om het Israelische volkslied te zingen. Onlangs is ervoor gepleit om alle straatnaamborden en plaatsnamen te ver-Hebreeuwsen - met andere woorden de (historische) Arabische namen uit te wissen. Om maar niet te spreken over de aanhoudende etnische zuivering, landonteigening en huisverwoestingen, evenals het toenemende racisme en geweld, zowel door de Israelische autoriteiten als de bevolking, waaraan Palestijnen blootstaan.

Op 29 september 2000, de dag na Sharon’s provocatieve bezoek aan Haram al-Sharif (de Tempelberg) heeft de Israelische politie tijdens protesten in Jeruzalem, op de Westelijke Jordaanoever en in de Strook van Gaza meerdere Palestijnen gedood en een paar honderd verwond.

Twee dagen later, op 1 oktober 2000, zijn 13 Palestijnse staatsburgers van Israel door de politie doodgeschoten tijdens een Algemene Staking uit solidariteit met hun mede Palestijnen in de in 1967 Bezette Gebieden. Deze staking diende tevens als aanklacht tegen de toenemende marginalisering van Palestijnen in Israel en vervolging van Palestijnse parlementariërs.

Herhaalde pogingen om de betrokken politieagenten voor een rechtbank voor hun daden ter verantwoording te roepen, hebben slecht eens schijnproces opgeleverd.

In 2005 is de zaak door de rechtbank voor gesloten verklaard. Uit protest is tot een Algemene Staking opgeroepen. Sindsdien zijn er geen Algemene Stakingen meer geweest tot aan die van deze donderdag 1 oktober 2009.

Eisen

*  Stop de toenemende discriminatie en het toenemende geweld tegen Palestijnse staatsburgers van Israel

*  Stop de vervolging van Palestijnse parlementariërs

*  Stop de etnische zuivering, landonteigening, huisverwoestingen en ‘verjoodsing’ van Palestijns grondgebied

*  Erken het recht van Palestijnen om als gelijkwaardige burgers in hun eigen land te leven

*  Erken het recht van Palestijnen op hun eigen nationale identiteit, cultureel erfgoed en collectief geheugen, inclusief de Nakba, en het recht om deze te herdenken !

 

  www.palestina-komitee.nl

 

Geen opmerkingen:

POLITICIANS? NO. MAD MEN!

  S.L. Kanthan @Kanthan2030 Western politicians are absolute clowns, but they have no self-awareness. “Iran’s actions are reckless!” Surpr...