woensdag 30 september 2009

Peru

100 Dagen na het bloedbad in Peru. Druk op regering wordt opgevoerd.

Honderd dagen na het bloedbad in Bagua, Peru, ook wel het ‘Tiananmen-plein van de Amazone’ genoemd, is de internationale druk op de Peruaanse regering opgevoerd om haar verhouding met de inheemse bevolking van het land grondig te onderzoeken.

Survival International, Amnesty International en de Verenigde Naties hebben er bij de regering op aangedrongen eerst toestemming van de inheemse bevolking te verkrijgen, voordat onderzoek plaatsvindt naar olie, gas of mineralen op hun land. Totdat hiervoor wordt ingestaan ‘zou de regering geen vergunningen meer moeten afgeven voor onderzoek en exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen en zouden alle tot dusver verstrekte vergunningen tijdelijk ingetrokken moeten worden als deze de rechten van inheemse volken nadelig beïnvloeden’, aldus een verklaring van Amnesty.

In de honderd dagen die sinds het geweld op 5 juni verstreken zijn is de regering er niet in geslaagd te onderzoeken wat er die dag feitelijk is gebeurd, of een einde te maken aan de vervolging van de leiders van de inheemse volken, waarvan er drie asiel gezocht hebben in Nicaragua. De regering heeft ook plannen aangekondigd om nieuwe olie en gas exploitatierechten bij opbod te verkopen, die volgens de planning ook grote delen van de Amazone omvatten. Bovendien heeft het Engels-Franse olieconcern Perenco groen licht gekregen om naar olie te boren op land dat wordt bewoond door twee van ’s werelds laatste geïsoleerd levende stammen.

Deze ontwikkelingen hebben plaatsgevonden ondanks de op tv uitgezonden bekentenis van president Garcia dat zijn regering er niet in was geslaagd met de inheemse volken van zijn land te overleggen over exploitatie van hun land.

Het conflict van 5 juni in het noord-Peruaanse Bagua, waar gewapende politie een einde maakte aan een vreedzaam protest dat gehouden werd door de inheemse bevolking, werd door de Britse krant The Independent 'het Tiananmen-plein van de Amazone' genoemd. In verschillende delen van de regio brak geweld uit, wat er toe leidde dat meer dan dertig politiemannen en burgers gedood werden, en op zijn minst tweehonderd mensen gewond raakten.

Stephen Corry, directeur van Survival, zei vandaag: ‘De regering van Peru mag nu niet langer meer wachten en moet de eisen van de inheemse volken en hun landeigendomsrechten de volle aandacht geven'.

Zie: http://www.survival-international.nl/nieuws/4937

Geen opmerkingen:

Everything about 1sr@el and 1sr@elis makes my skin crawl!

  https://x.com/umyaznemo/status/1870426589210829260 Rania @umyaznemo Everything about 1sr@el and 1sr@elis makes my skin crawl! 12:10 p.m. ·...