vrijdag 6 april 2007

Tinnitus!!!

Op de voorpagina van de Volkskrant staat een kort bericht:

'Gehoorschade jongeren.

71 procent van de jongeren tussen 16 en 29 is zich wel bewust van de risico's van het luisteren naar harde muziek, maar ze ondernemen geen actie om gehoorschade te voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek onder vijfhonderd jongeren in opdracht van de Gezamenlijke Audiologische Industrie Nederland.' Lees verder in de Volkskrant.

Op een mooie lentedag drie jaar geleden begon het, een hoge piep in beide oren, in het rechter oor hoger dan het andere. Ik had er wel eens eerder last van gehad, maar na een minuut of tien verdween het weer. Nu bleef de hoge piep, ik werd er knettergek van. Om er minder last van te hebben, fietste ik overdag naar de fonteinen op het Frederiksplein, want het geruis van het vallend water onderdrukte het geruis en gepiep in mijn oren. Urenlang zat ik daar, hopende dat mijn gepiep uiteindelijk weer zou verdwijnen. Na een week raadpleegde ik mijn huisarts die me doorstuurde naar een specialist. Zijn diagnose was simpel, een pittig geval van tinnitus, (Tinnitus Aurium, wat 'gerinkel in de oren' betekent). Kan het genezen worden? Nee! U zult er totaan uw dood last van hebben. Is er geen enkele oplossing? Alleen een hoortoestel dat het gepiep maskeert levert enige verlichting op. Hoe is die tinnitus veroorzaakt. Bij u doordat u al 30 jaar met koptelefoons werkt. En inderdaad soms had ik als ik programma's van de VPRO presenteerde een hele dag een koptelefoon op. En als ik opnamen moest afluisteren had ik ook hele dagen zo'n ding op. Nooit bij stilgestaan dat ik er tinnitus van kon krijgen. De kwaal was toen nagenoeg onbekend. Niemand had mij ooit gewaarschuwd dat de consequenties zo ernstig konden zijn. Ik loop nu drie jaar met zo'n hoortoestel in mijn oren. Het eerste wat ik bij het wakker worden merk is gepiep, het laatste wat ik merk voor ik in slaap val is gepiep. Overdag heb ik er minder last van, alleen als ik druk bezig ben merk ik het gepiep niet. Het allerergste is dat als het stil is ik gepiep hoor. Twee dagen geleden stond ik te wachten bij de kassa van Albert Heijn op de Nieuwmarkt en hoorde hoe de oordopjes van een jonge vrouw die voor mij stond keihard geluid produceerden. Toen ze moest afrekenen, trok ze een dopje eruit om te horen hoeveel het bedrag was. Ik waarschuwde haar voor de gevolgen van het harde geluid. Ze keek me een beetje wantrouwend aan, zo van wat moet die oude vent van me. Ze deed het dopje erweer in. Ik ben blij dat nu de media hier aandacht aan besteden. Onze oren zijn na 3 miljoen jaar evolutie niet aangepast aan de mechanische herrie die de afgelopen honderd jaar wordt geproduceerd. Let op, als je een piep in je oren krijgt, is dat een ernstige waarschuwing!

Geen opmerkingen:

US Jews and Non-Jews Working Together

  Husam Zomlot @hzomlot · 12 u Moving 12:07 a.m. · 25 apr. 2024 · 11,8K Weergaven https://twitter.com/ofercass/status/1783256489295052990