zaterdag 19 december 2015

Henk Hoflands Sprezzatura



De Groene-columnist Henk Hofland in 2012:
Minister Hillary Clinton zei verder dat Amerika de opstand gaat steunen met digitale apparatuur, nachtverrekijkers en dergelijk materiaal. Is dit het begin van de feitelijke steun? Misschien een nieuwe fase in de trage ontwikkeling naar solidariteit door gewapende interventie. Maar wapenleveranties blijven nog altijd taboe, al tonen Saoedi-Arabië en Qatar nu tekenen van bereidheid. Tekenen, daar schiet je in Homs nog niets mee op...
De internationale gemeenschap wordt boos, zint op betere maat­regelen en dan herinnert iemand zich hoe in Libië kolonel Kadhafi ten val is gebracht. Met consequente luchtsteun aan de rebellen, en zonder dat ook maar één vreemde soldaat daar voet aan de grond heeft gezet. Onze luchtmacht heeft er ook nog aan meegedaan. President Obama vond er een naam voor: leading from behind. Het is redelijk goed afgelopen. Libië zien we niet meer op de televisie.
Zou het in Syrië ook zo kunnen gaan? Dan moeten we eerst tot de conclusie komen dat de internationale gemeenschap met deze halve maatregelen op de verkeerde weg is omdat Assad zo met het scenario voor het volgende bloedbad wordt bediend. Interventie met grondtroepen is uitgesloten. Misschien gaat het op de Libische manier.
Henk Hofland. De Libische Manier. De Groene Amsterdammer. 4 april 2012
De Groene-columnist Henk Hofland in 2015

Daarna hebben we nog de mislukking van Libië gehad, Obama’s strategie van no boots on the ground en leading from behind en intussen was de heksenketel in Syrië begonnen. En intussen was IS ontstaan, op de puinhopen van de naties die het Westen weer naar de beschaafde wereld wil bombarderen... Het gaat hier om de aanval. Hoe kunnen we IS in het hart treffen, buiten gevecht stellen, zonder daarbij de puinhopen aan te richten die ook al het gevolg waren van vorige militaire expedities? In de afgelopen veertien jaar is aangetoond dat bombarderen niet helpt, terwijl het sturen van grondtroepen te kostbaar is geworden. Een voorlopig uitzichtloos dilemma dat met onze vier F-16’s niet zal worden opgelost.

Henk Hofland. Bombarderen helpt niet. De Groene Amsterdammer. 9 december 2015




Beneden: Sprezzatura op z'n Hollands à la Hofland, met schipperspetje.



Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...