maandag 30 november 2009

De Nuance van de NRC 139

De NRC bericht:

VS hadden Osama bin Laden binnen bereik

Gepubliceerd: 29 november 2009 09:51 | Gewijzigd: 30 november 2009 10:39

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 29 nov. Het Amerikaanse leger had in december 2001 Osama bin Laden kunnen oppakken of doden, als de verzoeken om versterking waren gehonoreerd. Dat concludeert de Democratische meerderheid in de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken in een nieuw rapport.


De commissie beschrijft in het rapport Tora Bora Revisited: How we failed to get Bin Laden and why it matters today dat het vrijwel zeker is dat de Al-Qaeda-leider in december 2001 zich in het Oost-Afghaanse gebied Tora Bora bevond.

Het Amerikaanse leger bombardeerde het gebied dagenlang met zware luchtaanvallen, maar stuurde geen extra soldaten. Op 16 december ontsnapte Bin Laden uit het gebied om te verdwijnen in de wetteloze Pakistaanse tribale gebieden, net over de grens. Volgens het rapport waren er in Afghanistan genoeg Amerikaanse soldaten om te voorkomen dat Bin Laden zou ontsnappen, als ze maar naar Tora Bora waren gestuurd.

Het rapport bekritiseert de beslissing om zich te concentreren op luchtaanvallen, die werd genomen door de toenmalige Republikeinse minister van Defensie Rumsfeld en generaal Franks, destijds de Amerikaanse commandant van de aanval op Afghanistan. Het rapport is opgesteld op verzoek van de Democratische senator John Kerry, die al langer de Bush-regering bekritiseerde voor het laten ontsnappen van Bin Laden.

Lees verder: http://www.nrc.nl/buitenland/article2425338.ece/VS_hadden_Osama_bin_Laden_binnen_bereik

Stel dat dit allemaal waar is, dan wordt de vraag waarom het Amerikaanse leger besloot te blijven bombarderen in plaats van troepen te sturen steeds belangrijker. Maar daarover zwijgt de NRC. Waarom eigenlijk? Het is zo'n voor de hand liggende vraag. Hun beschrijving is geen verklaring. Maar dat beseft de NRC-reactie dus niet. Hoe komt dat? Welke nuance probeert de slijpsteen voor de geest aan te brengen?

1 opmerking:

Anoniem zei

http://www.vkblog.nl/bericht/285208/Afghanistan%2C_de_bodemoorlog.#c2792007

http://www.bgs.ac.uk/afghanminerals/docs/afghan_supp_final.pdf
Misschien hebben zij hem laten ontsnappen om er voorlopig te kunnen blijven. Als je leest welke grondstoffen Afghanistan heeft dan moet je dat toch eerst verdelen en veiligstellen. grondstoffen waar de wereldleiders graag gebruik van willen maken .Ook moet China en India op afstand gehouden worden om te voorkomen dat zij de wereldleiders worden.
jose

Aernout van Nispen over "eeuwigdurend verklaren." Hoe handig dat is.

  Nieuwe posts bekijken Gesprek George van Houts  @georgevanhouts Aernout van Nispen over "eeuwigdurend verklaren". Hoe handig dat...