vrijdag 12 april 2024

Dwing de Zionistische Staat tot een Staakt het Vuren

 

The Rights Forum
12 april 2024
Beste lezer,

De aanval van Hamas van 7 oktober 2023 in het zuiden van Israël kostte 782 ongewapende burgers het leven. De Nederlandse regering betuigde direct medeleven en solidariteit, en benadrukte het recht van Israël om zich te verdedigen. Binnen de EU nam Nederland het initiatief voor sancties tegen Hamas.

Bloedige oorlog
Een half jaar later heeft Israël op ongekende schaal dood en verderf gezaaid in de Gazastrook. Het geweld kostte tot dusver meer dan 33 duizend Palestijnen het leven, onder wie zeker 13 duizend kinderen. Meer dan achtduizend Gazanen worden nog vermist. De overgrote meerderheid van de bevolking van 2,3 miljoen zielen is ontheemd en er wordt op grote schaal honger geleden.
Het door het Israëlische leger vernietigde Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza. [c] WHO
Maar wie zou verwachten dat de Nederlandse regering Israël met sancties tot de orde probeert te roepen komt bedrogen uit. Den Haag spreekt zich inmiddels weliswaar uit voor een staakt-het-vuren, maar daarmee is ook alles gezegd. Israël kan op onvoorwaardelijke steun rekenen, hoezeer het zich ook misdraagt. Nog altijd is Nederland in de Palestijnse kwestie geen deel van een oplossing, maar van het probleem.

Brede roep om sancties
Tegen deze achtergrond spreken steeds meer organisaties en deskundigen zich uit tegen het uitblijven van sancties tegen Israël. Deze week riepen meer dan 250 humanitaire en mensenrechtenorganisaties, waaronder The Rights Forum, alle VN-lidstaten op de levering van (onderdelen van) wapens en munitie aan Israël te staken en een onmiddellijk staakt-het-vuren af te dwingen. 

In Nederland roepen drie groeperingen – Artsen voor GazaAdvocaten voor Vrede en Ambtenaren en de Grondwet – regering en parlement in een petitie op tot het bevriezen van de relaties met Israël. Zij wijzen op de plicht die Nederland heeft om de internationale rechtsorde te helpen handhaven en de Palestijnse bevolking bescherming te bieden tegen het Israëlische geweld.

Ook een petitie van onder andere The Rights Forum tegen het sluiten van een nieuw militair verdrag met Israël kan nog worden gesteund. Deze petitie, die mede is opgesteld door PAX, Stop Wapenhandel en De Goede Zaak, is inmiddels al bijna 20 duizend keer getekend.
Lees hier het hele artikel over de roep om sancties en de brede veroordeling van Israëls misdaden tegen de Palestijnse burgerbevolking in Gaza. 

Wij strijden tegen oorlogsmisdaden, annexatie, bezetting en onderdrukking. Helpt u mee?

Ja, ik help mee
PAX, The Rights Forum en Oxfam Novib eisen in een rechtszaak dat de Nederlandse staat stopt met het leveren van F35-onderdelen of het leveren van andere militaire steun, omdat het risico bestaat dat het bijdraagt aan schendingen van het internationaal recht. De rechter gaf ons op 12 februari gelijk, maar de staat besloot tegen de uitspraak in cassatie te gaan.

Deze week publiceerden wij een nieuwe video die onze eis, gedeeld door veel andere Nederlanders, krachtig duidelijk maakt: oorlogsmisdaden faciliteren mag niet. Stop het geweld. Geen Nederlandse wapens naar Israël. 

De strijd gaat door. Bekijk de videoen doneer aan de rechtszaak. 

In Gaza voert Israël oorlog tegen de Palestijnse burgerbevolking

De verwoesting van de Gazastrook door Israël is geen nevenschade in de oorlog tegen Hamas, maar een doel op zichzelf. Het in twee etappes verwoeste Al-Shifa-ziekenhuis geldt als voorbeeld.

'Hoofdkwartier van Hamas'
Op 1 april trokken Israëlische troepen zich terug uit het ziekenhuis na een belegering van twee weken. Het Al-Shifa-ziekenhuis is in die weken volledig verwoest en uitgebrand. In en rond het gebouw zijn honderden lijken aangetroffen, velen verminkt en in staat van ontbinding, sommigen overreden door bulldozers.

In november 2023 belegerde Israël het ziekenhuis ook. De bewering dat er een hoofd­kwartier van Hamas zou zijn gevestigd, bleek nergens op gebaseerd. De nieuwe belegering zou zijn gericht tegen ‘teruggekeerde’ Hamasstrijders. Opnieuw ontbreekt elk bewijs dat Hamas zich er ophield. De staf van het ziekenhuis heeft dat altijd ontkend.

Onderzoekers van de VN-hulporganisatie OCHA en de WHO doen onderzoek naar de verwoestingen in het Al-Shifa-ziekenhuis. [c] OCHA
Patroon van destructie
Bovendien bestaat er een patroon. Van de 36 ziekenhuizen in de Gazastrook zijn er als gevolg van het Israëlische geweld 26 volledig buiten gebruik. De overige tien functioneren gedeeltelijk. Van de eerstelijns medische posten is nog 30 procent open. Daarnaast werden door Israël 126 ambulances verwoest.

Dat is ‘slechts’ de materiële schade. Sinds 7 oktober doodde Israël 489 chirurgen, artsen en ander medisch personeel, evenals 243 hulpverleners. 

Intussen heeft Israël de volledige civiele infrastructuur van Gaza verwoest. Ruim 60 procent van alle woningen is verwoest of beschadigd, evenals ruim 80 procent van winkels en kantoren. Drie kerken en 229 moskeeën zijn in puin gelegd. Van de 563 scholen in Gaza zijn er slechts 99 intact; 260 leraren en ander personeel werden gedood, evenals zesduizend leerlingen en studenten.

Oorlog tegen burgerbevolking
Deze praktijk van totale verwoesting kan alleen worden omschreven als een oorlog tegen de Palestijnse burgerbevolking. Dat Israël daarnaast strijd voert met Hamas doet aan die conclusie niets af. Sterker, de belegeringen van het Al-Shifa-ziekenhuis tonen aan hoe de strijd tegen Hamas door Israël wordt gebruikt om de burgerbevolking te treffen.
Lees hier het hele artikel over Israëls oorlog tegen de Palestijnse burgerbevolking.

Petitie | Geen EBS in Utrecht

Het Israëlische busbedrijf EBS doet mee aan een aanbesteding om openbaar vervoer in de stad Utrecht te kunnen verzorgen. Dat willen BIJ1, BDS Nederland, USP en Workers for Palestine door middel van een petitie voorkomen.

Het moederbedrijf van EBS is Egged. Egged is een controversieel bedrijf omdat het gesegregeerde busdiensten uitvoert met bussen die verboden zijn voor Palestijnen en het bedrijf busvervoer verzorgt van, naar en tussen illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Het bedrijf wordt daarom beschouwd als een belangrijke logistieke schakel in Israëls nederzettingenpolitiek.

Wilt u ook niet dat Utrecht en Utrechtse reizigers (onbedoeld) bijdragen aan de illegale kolonisatiepolitiek van Palestina door Israël? Teken dan de petitie.

Annexatie | Israël keurt bouw nieuwe illegale nederzetting goed

De Israëlische mensenrechtenorganisatie Peace Now rapporteerde vorige week over de goedkeuring van ruim tweehonderd nieuwe woningen voor kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever. Hoewel de Israëlische autoriteiten het plan presenteerden als een uitbreiding van een bestaande (illegale) nederzetting, stelt Peace Now dat het in feite een nieuwe kolonie betreft. Alleen een weg verbindt de nieuwe locatie met de bestaande kolonie Kiryat Arba, op een kleine kilometer afstand. De geplande woningen komen middenin een Palestijns woongebied te liggen.

Non-stop annexatie
Peace Now spreekt van 'non-stop annexatie', en beschrijft het plan als 'de zoveelste stap van de regering-Netanyahu, gericht op het vernietigen van elke mogelijkheid tot een politieke oplossing en het instandhouden van de bezetting [...]'. Terwijl de oorlog in Gaza de wereld in zijn greep houdt gaat de annexatie van de Westoever dus "gewoon" op volle snelheid door.

Protest zwelt aan
Tegelijkertijd zien we dat het protest tegen de Israëlische kolonisatie van Palestijns gebied blijft groeien. Dat blijkt onder meer uit de grote steun voor petities en briefacties tegen bijvoorbeeld de Nederlandse pensioenfondsen ABP en PFZW wegens hun (in-)directe investeringen in de illegale Israëlische nederzettingen. 

Wij roepen onze volgers op om, ondanks de nietszeggende standaardantwoorden die de aangeschreven bedrijven en instanties doorgaans terugsturen, dergelijke acties te blijven steunen. Wij merken dat het steeds moeilijker wordt voor hen om hun bijdragen aan mensenrechtenschendingen in Palestina te blijven verantwoorden. 
Vorige week sloegen we met elf Nederlandse hulp- en mensenrechtenorganisaties alarm voor de hongersnood in Gaza. En wel met pollepels op pannen. Net zoals de Palestijnse kinderen dat doen, terwijl zij urenlang in de rij staan voor voedselhulp. Met elke klap op deze pannen herinneren we de wereld eraan dat er geen tijd te verliezen is.

Er is geen tijd te verliezen. Stop de honger in Gaza NU! Wij roepen op tot een permanent staakt-het-vuren.
TwitterTwitter
FacebookFacebook
WebsiteWebsite
Stuur ons een berichtStuur ons een bericht
Stichting The Rights Forum
IBAN NL28 TRIO 0391 1893 79

Geen opmerkingen:

VT Condemns the ETHNIC CLEANSING OF PALESTINIANS by USA/Israel $ 280 BILLION US TAXPAYER

  VT Condemns the ETHNIC CLEANSING OF PALESTINIANS by USA/Israel $ 280 BILLION US TAXPAYER DOLLARS INVESTED since 1948 in US/Israeli Ethnic ...