zondag 8 januari 2023

Oekraïense parlement juicht nazi-collaborateur toe

 

Het Oekraïense parlement juicht nazi-collaborateur toe. Zelfs buurland Polen, een trouwe bondgenoot van Kiev in de voortdurende oorlog met Rusland, heeft kritiek geuit op de viering van de verjaardag van Stepan Bandera op 1 januari door de Verchovna Rada. De steun van Oekraïne aan neonazistische groeperingen en zijn pogingen om pro-nazi-legioenen en nazi-collaborateurs uit de Tweede Wereldoorlog officieel te erkennen, zijn hardnekkig bekritiseerd door communisten en andere antifascistische groeperingen in de regio.

De aanhangers van Kiev in Europa en Noord-Amerika hebben tot nu toe medeplichtig gezwegen over deze manoeuvres. Het laatste gebaar van het Oekraïense parlement – juichen op de verjaardag van de nazi-collaborateur Stepan Bandera – heeft echter scherpe kritiek gekregen, zelfs van buurland Polen, zijn trouwe bondgenoot in de aanhoudende oorlog met Rusland.

Op 1 januari werd een post ter ere van de 114e verjaardag van Stepan Bandera - de beruchte Oekraïense extreemrechtse leider en nazi-collaborateur uit de Tweede Wereldoorlog - getweet vanaf de officiële handgreep van de Verkhovna Rada, het Oekraïense parlement.
Volgens rapporten bevatte de tweet "een citaat van Stepan Bandera en een foto van de chef van de Oekraïense strijdkrachten, generaal Valery Zaluzhny, met een groot portret van de nazi-collaborateur op de achtergrond." Na veel kritiek te hebben ontvangen, werd het later verwijderd van de twitter-handle van Verkhovna Rada.

De tweet veroorzaakte spontane verontwaardiging in Polen, anders een fervent aanhanger van Kiev en president Volodymyr Zelensky. Op 2 januari hekelde de Poolse premier Mateusz Morawiecki de verheerlijking van Stepan Bandera door het Oekraïense parlement.
Terwijl hij de media toesprak op 2 januari, verklaarde Morawiecki, volgens RT, dat "er geen nuances mogelijk waren die de voortdurende verheerlijking van nazi-collaborateur Stepan Bandera smakelijk zouden maken", eraan toevoegend dat Bandera's nationalisten "verschrikkelijke misdaden" hadden gepleegd. Hij zou hebben gezegd dat Polen de minimalisering van die misdaden niet zou tolereren.
Op dezelfde dag bekritiseerde de Israëlische krant Haaretz ook de Oekraïense autoriteiten voor het vieren en citeren van een antisemitische nazi-collaborateur.

Opeenvolgende regeringen die in Oekraïne aan de macht kwamen na de anti-Russische staatsgreep van Euromaidan in 2014, hebben een virulente campagne van ontmanteling op gang gebracht.

Ze hebben ook geprobeerd de steun te normaliseren voor extreemrechtse Oekraïense nationalistische legioenen en hun leiders uit de Tweede Wereldoorlog, die nazi-collaborateurs en massamoordenaars van Joden, mensen in Polen en mede-Oekraïeners waren.

Neo-nazi-groepen zoals Right Sector en het Azov-bataljon zijn actief geweest in post-Maidan Oekraïne en blijven actieve strijdende partijen in de aanhoudende oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

Bandera was de leider van de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OUN), een extreemrechtse, ultranationalistische Oekraïense militante groep die tijdens de Tweede Wereldoorlog samenwerkte met nazi's, vocht tegen de Sovjets en massamoorden pleegde op etnische Joden, Polen en pro- Sovjet-Oekraïeners. Na de Tweede Wereldoorlog vestigde Bandera zich in West-Duitsland en werkte samen met westerse inlichtingendiensten, waaronder MI6, bij zijn anti-Sovjetactiviteiten.

In 2010 kende de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko Bandera postuum de titel "Held van Oekraïne" toe - om de hypernationalistische secties in het land tevreden te stellen. Zelfs dit leverde kritiek op van de EU, Polen, Israël, Rusland en vele andere landen.

Later werd het besluit om de onderscheiding aan Bandera toe te kennen, nietig verklaard door president Viktor Janoekovitsj. In de nasleep van de Euromaidan-staatsgreep van 2014, waarbij de pro-Russische Janoekovitsj werd verdreven, kregen rechtse milities die Bandera als een held beschouwen, vrij spel in het land en steun van de regeringen van Petro Poroshenko en Volodymyr Zelensky. Sindsdien hebben Oekraïense nationalisten de verjaardag van Bandera op 1 januari regelmatig gevierd met fakkeloptochten en demonstraties.

Op 4 januari vertelde Roman Kononenko van de Communistische Partij van de Russische Federatie (CPRF) aan Peoples Dispatch dat

“Als iemand vandaag de dag nog niet in staat is om een elementaire parallel te trekken tussen de beschuldigingen tegen Oekraïne dat het een neonazistische staat is geworden, en de verheerlijking op staatsniveau in dit land van de nazi-medeplichtige en bloedige beul van het volk Stepan Bandera, dan is dit persoon ofwel crimineel dom is ofwel opzettelijk een oogje dichtknijpt voor voor de hand liggende zaken.” https://consortiumnews.com/.../ukraine-parliament-cheers.../ 
Minder weergeven


Geen opmerkingen:

Zionists Torturing Deaf Palestinian

  Ayman AlKhaled heeft deze post opnieuw geplaatst Dr. Michelle Kalehzan @MichelleKalehz1 Whomever these sadistic IOF bullies are they shou...