Het is een week geweest waarin Israël-Palestina ondanks het kerstreces van de Tweede Kamer toch weer uitgebreid in het nieuws kwam in Nederland. Deels vanwege de ontwikkelingen in het gebied zelf, maar vooral ook door de ophef die ontstond nadat Op1 presentator Natasja Gibbs het had gewaagd ChristenUnie voorman Gert-Jan Segers te confronteren met het feit dat Israël zich schuldig maakt aan apartheid.
Dit leidde tot harde aanvallen op Natasja Gibbs waarbij racistische opmerkingen en valse beschuldigingen van antisemitisme niet werden geschuwd. The Rights Forum stelt zich in deze kwestie vierkant op achter Natasja Gibbs. Haar vraag aan Segers was zowel relevant als legitiem.
Het verwijt dat zij een mening zou hebben verkondigd die niet door bewijzen zou zijn ondersteund is naar onze mening klinkklare onzin. Al tientallen jaren worden boekenkasten vol aan rapporten gepubliceerd waarin prominente organisaties als Al-Haq, B’Tselem, Yesh Din, Human Rights Watch en Amnesty International alsmede VN-rapporteurs en (oud-)diplomaten en politici niet aarzelen om het woord apartheid in de mond te nemen als het om Israëls beleid ten aanzien van de Palestijnen ging. In ons Dossier Apartheid zetten wij een groot deel van deze publicaties op een rij.
Natasja Gibbs had het recht om deze vragen te stellen en had de moed te doen wat vele Nederlandse journalisten niet willen of durven.
Wij strijden tegen landroof, bezetting en onderdrukking. Helpt u mee?
Zoals gebruikelijk grijpen wij de eerste weken van januari aan om terug te blikken op het afgelopen jaar. Als onderdeel daarvan publiceerden wij een overzicht op onze website van de onderwerpen die in 2022 de meeste aandacht trokken.
Europees Burgerinitiatief Ons best gelezen artikel van 2022 is de aankondiging van het Europees Burgerinitiatief dat moet leiden tot een Europees verbod op handel met illegale nederzettingen in bezette gebieden, waar ook ter wereld. In Nederland ondertekenden tot dusver ruim 23 duizend mensen de petitie; een sterke boodschap aan Europa en de Nederlandse regering dat het huidige beleid moet veranderen. De campagne loopt nog tot in februari en kan elke ondersteuning goed gebruiken.
Wob-gate Opmerkelijk is dat vijf van de tien best gelezen artikelen gaan over ‘Wob-gate’, het tumult dat ontstond naar aanleiding van het Wob-verzoek dat wij eind januari 2022 op verzoek van een groep academici en studenten indienden bij de Nederlandse universiteiten. Daarin vroegen we naar hun institutionele banden met Israëlische instellingen en (defensie)bedrijven en met organisaties die zich bezighouden met lobbyactiviteiten ten bate van Israël. Dat laatste leverde ons een spervuur aan beschuldigingen van antisemitisme op.
Bekijk hier de hele lijst met meest gelezen artikelen van 2022.
OPROEP
Bescherm Palestijnen tegen deportatie De nieuwe Israëlische regering wil duizend Palestijnen deporteren. Hun dorpen moeten plaatsmaken voor een militair oefenterrein voor het bezettingsleger.
Dat mag niet gebeuren! Minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra moet direct ingrijpen. Het gedogen van Israëls misdaden tegen de Palestijnen moet stoppen.
TEKEN DE PETITIE We gaan als samenleving niet toekijken hoe Israël Palestijnse burgers deporteert. Nederland moet van Israël eisen af te zien van de deportatie, desnoods ten koste van sancties. Er moet nu een eind komen aan het gedogen van Israëls misdaden!
Opinie Het Israël van Europa’s dromen is niet meer
De nieuwe radicale regering in Jeruzalem is een omwenteling. Wordt Europa daardoor eindelijk uit zijn Israël-slaap gewekt? Die vraag stelt Jan Schnerr in een opiniestuk. 'Met deze wake-up call zijn de voorwaarden daarvoor aanwezig, maar de tegenkrachten binnen de Europese Unie zullen sterk zijn. Belangrijk is dat wij de aard van de omwenteling zien: het is niet dat Joods Israël plotseling is geradicaliseerd. Dat proces is al tientallen jaren gaande.'
Oktober 2022: Itamar Ben-Gvir, inmiddels minister voor Nationale Veiligheid, met getrokken pistool in de wijk Sheikh Jarrah in bezet Oost-Jeruzalem, waar hij de Israëlische politie opriep Palestijnse demonstraten die met stenen gooiden neer te schieten.
Crowdfunding voor nieuw Palestijns literair magazine
Fikra, een nieuw online Palestijns cultureel en literair tijdschrift, is deze week begonnen met een crowdfunding-campagne. Het tijdschrift streeft ernaar om wekelijks originele stukken van hoge kwaliteit te publiceren, die afwijken van de gebruikelijke stereotypen en ouderwetse ideeën over Palestina. Fikra wordt gemaakt door en voor Palestijnen – uit Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem, Israël en de diaspora. De artikelen zullen zowel in het Engels als het Arabisch worden gepubliceerd.
In november 2022 verscheen het boek Palestine Hijacked: How Zionism Forged an Apartheid State from River to Sea van de Amerikaanse auteur Thomas Suárez. In het boek stelt Suarez dat het apartheidsregime van Israël tegen de Palestijnen en de voortdurende onteigening van hun land niet het resultaat zijn van complexe historische omstandigheden, maar altijd het beoogde doel van het Zionisme zijn geweest. Op Mondoweiss wordt Palestine Hijacked beschreven als 'een epische presentatie van nieuw en bestaand onderzoek, doe laat zien dat de Nakba al voorbij was voordat het begon.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten