maandag 5 september 2022

Willy van Damme: De instorting nabij

 

De instorting nabij

Toen de oorlog voor de controle over Oekraïne uitbrak had je figuren als het liberaal Europarlementslid Guy Verhofstadt het over de noodzaak om de invoer van gas en olie uit Rusland te verbieden. Hij wou hen droogleggen. En het is verre van de enige toppoliticus en pseudo intellectueel die toen en ook nu nog grossieren in onvoorstelbare dwaasheden die tonen geen sikkepit van economie lijken te kennen.

Raaskallen

Rusland is een der grootste producenten van olie en gas ter wereld en zonder haar draait de wereldeconomie vierkant en blokkeert die zelfs. Die hoeveelheden gas en olie van Rusland haal je niet zonder enorme gevolgen uit de markt. Energieproducenten maken nu eenmaal maar die hoeveelheden die de markt nodig heeft. Extra productie op de markt gooien vergt trouwens ook veelal jaren. 

Meer hoeveelheden op de markt gooien zoals Rusland die nu produceert is praktisch gewoon onmogelijk. Wie zou die trouwens maken? En Opec + had hen gewaarschuwd. Geen land of zelfs groep landen is daartoe in staat. Maar voor imperialisten zoals Guy Verhofstadt die dromen van een ijzersterk Europa dat Rusland onder de knoet heeft denken geen seconde na. 

Bashar al Assad met Vladimir Putin en Sergeï Lavrov - 20-10-2015

De Syrische president Bashar al Assad hier met Vladimir Poetin en op de achtergrond links Sergeï Lavrov, minister van Buitenlandse Zaken, zoals in Syrië hebben de Russen het pleit ook gewonnen in Oekraïne. De NAVO staat in wezen schaakmat. 

Raaskallen is hun stijl. Een wat verstandig man wist vooraf dat het pogen Rusland uit de energiemarkt te halen alleen maar tot een catastrofe zou leiden. Torenhoge inflatie en onbetaalbare energieprijzen zij nu een gevolg van wat zo voorspelbaar was. 

Geen realiteitsbesef

Zelfs mensen met twee inkomens en normaal goed florerende ondernemingen zitten nu in de miserie op weg naar het OCMW en het faillissement. Men had dat zo kunnen voorspellen. Maar de hebzucht en het idee om Rusland te kunnen vernielen was zo groot dat men elk realiteitsbesef kwijt was. Zelfs energiebedrijven zitten al in nesten. 

Typerend is dat iemand als Zelensky en ook anderen in de EU die ooit eisten dat men de invoer van gas en olie zou verbieden nu plots uit een totaal ander vaatje tappen. Nu klaagt men over het feit dat Rusland nepargumenten gebruikt om de gastoevoer te stoppen en spreekt men over chantage om de EU te vernielen. Wat zal het zijn? 

Ze weten het duidelijk zelf niet meer en lullen er maar op los. Neem Tinne Van der Straeten, namens Groen federaal minister van Energie. Die stelde tot voor een paar weken als een soort mantra dat we ons geen zorgen moesten maken want we zijn maar voor vier percent afhankelijk van Russisch gas. Heeft die op school ooit gehoord van communicerende vaten?

En dan is er de G7, de groep rijke landen van de NAVO met erbij Japan, die hun onmacht ten volle toonden door de voorbije dagen voor te stellen dat men een prijsblokkering ‘wou gaan’ invoeren voor Russische olie. 

Wou gaan! Maar dan moesten landen als Indië en China wel meedoen. Alsof die ooit dit spel van de NAVO zouden willen meespelen. Iedereen met een beetje verstand weet dat dit idee belachelijk is. En dat soort lieden moet men dan serieus gaan nemen. 

Tinne Van der Straeten

“We moeten ons geen zorgen maken want maar 4% van ons aardgas komt van Rusland”, was maandenlang de geloofsbelijdenis van federaal minister voor Energie van Groen Tinne Van der Straeten. Nu stelt zij dat de bevoorrading verzekerd is. Maar klopt dat wel en tegen welke prijs? 

Toen de oorlog uitbrak stelde onze premier Alexander De Croo dat men wat betreft sancties vooral Rusland – en dus de bevolking – moet pijn doen, niet ons. Waarmee onze diamantairs gered zouden zijn. Het typeert het niveau. Wat als er amper of geen brood meer is of betaalbaar gas voor verwarming, wie gaat die diamantjes dan slijpen en verhandelen? De Croo? 

Radeloos

Men is nu radeloos aan het zoeken naar oplossingen maar weigert die te zien. Stoppen met het voeren van oorlog tegen Rusland en zorgen voor een vredesakkoord en het probleem is zo opgelost. Maar dan zal men wel de voorwaarden van Moskou deels moeten aanvaarden en de nederlaag. 

Men gaat toch niet denken dat Rusland na wat er gebeurde zomaar Kherson of Mariupol zal opgeven. Kherson leverde trouwens het drinkwater voor de Krim tot de fascistische regering in Kiev in 2014 de Krim drooglegde. Ze moesten dan maar omkomen van de dorst. Of wil men echt de Krim terug overnemen met erbij die Russische vloot? Laten we serieus blijven.

Frankrijk met Napoleon Bonaparte en Duitsland met Adolf Hitler dachten Rusland te kunnen veroveren en vernielen. Het draaide faliekant uit. En met Ursula von der Leyen, voorzitster van de Europese Commissie, is het niet beter. Feitelijk zelfs nog erger. Onder haar leiding pleegt de EU gewoon zelfmoord. 

In Moskou en elders moet men gewoon lachen met die tandeloze tijger genaamd Europa. Ooit beheersten die landen de wereldzeeën en stuurde men desnoods kanonneerboten met wat infanteristen naar Namibië, Indonesië, Congo of China. Nu vechten ze bij de EU het uit in een badkuip. Tip: In Dendermonde gaat er kortelings een nieuwe gevangenis open. 

Willy Van Damme. 

https://willyvandamme.wordpress.com/2022/09/05/de-instorting-nabij/?fbclid=IwAR3TxBk5Xgb7NzNtJvS11KwkD11Pucrgx9MUolyaQ4Z3oi1ULBKtuJJDG00



Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...