Op een conferentie over kernwapens aan de Antwerpse Universiteit zei Willy Claes, minister van Staat en oud-NAVO-secretaris-Generaal van de NAVO, dat hij de indruk heeft dat de VS een heel andere strategie hanteert dan de Europese NAVO-landen. “Voor de VS mag de oorlog in Oekraïne het liefst nog een tijdje duren”, aldus Claes.

Ten eerste zijn er binnenlandse electorale argumenten met eind dit jaar belangrijke tussentijdse parlementaire verkiezingen. De regering Biden hanteert een “stoute strategie” die het voor de Republikeinen moeilijk maakt om daar tegen in te gaan.

Ten tweede is er het invloedrijke militair industrieel complex, waarvoor Eisenhower in zijn afscheidsrede als president waarschuwde. Dat heeft veel te winnen met een aanslepende oorlog in Europa. Medepanellid Jos Vanschoenwinkel, voormalig kolonel van de luchtmacht in Kleine-Brogel, voegde eraan toe dat 1 op 10 Amerikanen direct of indirect inkomen haalt uit de militaire industrie. Claes verwees naar het jongste rapport van het Zweeds vredesonderzoeksinstituut, SIPRI, waaruit blijkt dat de wereld in 2021, 2.113 miljard dollar besteedde aan militaire apparaten.

Ten derde is de VS-strategie erop gericht om Rusland te verzwakken met sancties en een lange oorlog.

Tot slot, moet ook China op de zenuwen worden gewerkt (Claes gebruikt het Franse woord ‘emmerder’).

“Als de oorlog in Europa escaleert zit de VS aan de overkant van de plas in een comfortabele positie” vervolgt Claes. “Het is mijn ervaring (als oud-secretaris-generaal, nvdr.) dat de VS de strategie van de NAVO bepaalt.

Toch meent Willy Claes dat de oorlog niet zal escaleren in een kernwapenoorlog, want er zijn dan alleen maar verliezers. Maar helemaal uitsluiten kan hij dat niet. Claes waarschuwt voor nieuwe technologieën. Hypersonische wapens hebben een snelheid van 5 keer het geluid, dan zijn radarsystemen nutteloos. Volgens Claes zal de NAVO-top in Madrid eind juni resulteren in het nog versterken van de rol van kernwapens. Claes heeft zich in het verleden al geuit als voorstander van een kernwapenverbod, maar gelooft dat vooral onderhandelingen en wederzijds vertrouwen tot verdere kernontwapening kunnen leiden.

https://www.uitpers.be/willy-claes-vs-hanteert-andere-strategie-in-de-oorlog-dan-europa/?fbclid=IwAR0in49h1PDNJCAiiXUDp0ymklvdl0o91zY-SwNBE5R6orWy48PWsMtiIKg