dinsdag 5 oktober 2021

Mijn vriend de beeldend kunstenaar Rob Schrama in actie:


Mijn vriend, de beeldend kunstenaar Rob Schrama, in actie:


Kunstwerk voorspelt vrede in Midden-Oosten

In de Uilenburgersjoel in Amsterdam is komend weekend een kunstwerk te zien, waarin de datum is vastgelegd wanneer er vrede zal zijn in het Midden-Oosten. Woensdagochtend 6 oktober brengt de Amsterdamse kunstenaar Rob Schrama zijn kunstobject naar deze synagoge, als bijdrage aan de centrale expositie van de Open Ateliers Nieuwmarkt. Op vrijdag 8 oktober wordt deze door Touria Meliani, wethouder Kunst en Cultuur, geopend.

Rob Schrama legde geheel onbewust de datum van de vrede vast, toen hij in 2004 het kunstwerk maakte. In een begeleidend gedicht, dat naast het object te lezen is, beschrijft de kunstenaar het ontstaansproces. Tijdens de eerste expositie in 2005 attendeert een Israëlische geleerde hem dat het kunstwerk totaal iets anders voorstelt dan wat de meeste mensen er in zien.
  
De jaren die volgen, voelt Rob Schrama de drang om in Jeruzalem Palestijnen en Israëliërs nader tot elkaar te brengen. Negen jaar lang organiseert hij daar het vredesevenement "Jerusalem Hug" die door vele duizenden bezoekers uit de gehele wereld wordt bezocht en Palestijnen en Israëliërs samen brengt in hun wens naar vrede.

In het najaar van 2019 vliegt Rob Schrama boven Israël. Tijdens zijn vlucht checkt hij zijn post en leest in een e-mail: “ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde; want de eerste hemel en de eerste aarde was voorbijgegaan, en de zee was niet meer. Toen zag ik de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, uit de hemel neerdalen". (Openbaringen 21). Hij kijkt uit het vliegtuigraampje naar het landschap beneden hem en ziet dat de tijd weldra komen gaat. De zee onder hem droogt in een ras tempo uit. Als het zo door gaat, zal de zee over een paar jaar er niet meer zijn....... 

Rob Schrama gelooft niet dat wonderen uit de Bijbel zomaar zullen gaan plaatsvinden. Enkel door actief handelen kan een vrede ontstaan. Als actiekunstenaar ligt er voor hem dus nog veel werk te wachten om dit proces in Jeruzalem tot stand te helpen brengen. 

In de tussentijd bent u van harte welkom,  de vredesvoorspelling in Rob Schrama's bijdrage aan de Open Ateliers Nieuwmarkt, in de Uilenburgsjoel te aanschouwen.

Plaats en tijd:
Uilenburgersjoel
Nieuwe Uilenburgerstraat 91 Amsterdam

Vrijdag 8 oktober: 18:00-22:00 uur:
Zaterdag 9 en zondag 10 oktober:
12:00-18:00 uur





Geen opmerkingen:

Pankaj Mishra: Misschien is Israël de toekomst van een failliete en uitgeputte wereld.

Dat het Duitse naziregime en zijn Europese collaborateurs zes miljoen Joden hadden vermoord, was na 1945 algemeen bekend. Maar jarenlang had...