Er gaan veel beelden rond over de inzet van de politie in Berlijn, afgelopen zondag bij de demonstratie voor herstel van rechten en de grondwet. De demonstratie, die op het laatste moment werd verboden, vond op andere wijze en op meerdere plekken toch plaats.

Ondanks het vreedzame karakter van verspreide spontane demonstraties kwam het hier en daar toch tot incidenten. Op de gestreamde livebeelden is te zien hoe de politie ogenschijnlijk willekeurig talrijke mensen uit het vreedzame publiek pikt en arresteert. Soms leidt dat tot geweld of anderszins dramatische beelden. Bij de ernstige incidenten moet altijd goed vastgesteld worden wat eraan vooraf is gegaan. Beelden van geweld zijn vaak moeilijk te analyseren omdat in de meeste gevallen de context ontbreekt.

Toch is het ook bij de politie steeds meer punt van discussie hoe gerechtigd het nog is om tegen mensen op te treden die vreedzaam voor hun grondrechten demonstreren, zeker als dat met geweld gepaard gaat.

Boven een bericht van een Zweedse freelance journalist Henning Rosenbusch die een uitspraak citeert van een bij de demonstraties in Berlijn ingezette agent. De journalist stelt de identiteit van de agent te kennen.

De agent zou tegenover Rosenbusch verklaard hebben:

‘Even kort om de eer van de politie: ik werd vandaag tijdens mijn werk door meerdere collega’s aangesproken over de video’s uit Berlijn. Er was niemand die het optreden van in het bijzonder de Berlijnse eenheden (veel eenheden kwamen uit andere deelstaten, red.) niet veroordeelde.
Daarvoor is geen van ons bij de politie gegaan. Wij zitten net zo sprakeloos naar de beelden te kijken als vele burgers.
Een collega van wie ik het niet had verwacht, zie dat hij bang is voor wat ons nog te wachten staat. Zo’n zin heb ik mijn 18-jarige loopbaan bij de politie nog niet eerder gehoord.
Het broeit zeer onder de oppervlakte, ook bij ons. Ik dacht dat jullie dit moesten weten 😉 Groet.

Reportage van Deutsche Welle.