donderdag 28 januari 2021

De Verloedering van de Nieuwmarktbuurt

Al zeker 15 jaar hebben wij, de bewoners van de Nieuwmarktbuurt, gezien hoe de binnenstad in een criminele bende veranderde, waarbij vele miljoenen aan zwart geld van buitenlandse misdadigers werd witgewassen door onder andere de aankoop van onroerend goed, en het openen van zaken waar bijna nooit iemand iets koopt. Alleen al in de binnenstad zijn meer dan 300 zaken in handen van Egyptische Kopten. Deze zaken vindt men op plaatsen waar Amsterdamse ondernemers moesten verdwijnen omdat ze de hoge huren niet meer konden  betalen. Het geld dat hier wordt witgewassen komt uit heroine- en wapenhandel, plus de handel in vrouwen die gedwongen worden zich te prostitueren. De grondstof voor de heroine komt uit  Afghanistan, alwaar -- ironisch genoeg -- ook Nederland al bijna twee decennia druk doende is de democratie te verspreiden. De heroïne- en wapenhandelaren verdienen, met steun van onder andere Saoedie-Arabië, aan de verkoop van wapens aan ISIS-terroristen en aanverwante groeperingen. Dit alles is inmiddels een miljardenhandel die, uit geopolitieke redenen, door het Westen oogluikend wordt geaccepteerd. De Gemeente Amsterdam die, net als de bewoners van de binnenstad, al vele jaren op de hoogte is van de witwaspraktijken laat ons buurtbewoners nu weten dat er sprake is van 'Onzichtbare criminaliteit in de buurt.'

Pad tot huidige pagina


Onzichtbare criminaliteit in de buurt

27 januari 2021

Een woning met vaak nieuwe bewoners of vaak ’s avonds en ’s nachts bezoek. Winkels waar bijna nooit klanten zijn. Veel afval bij een woning of geluids- of stankoverlast. Dit zijn een paar van de signalen die kunnen wijzen op een vermenging van de onderwereld met de bovenwereld, ook wel ondermijning genoemd. Illegale arbeid en illegale prostitutie zijn voorbeelden van ondermijning.

Ondermijning komt door de hele stad voor, op bedrijventerreinen, in woonwijken en in winkelstraten. Het brengt ontzettend veel leed met zich mee en het is niet altijd makkelijk te herkennen. De gemeente controleert en bestrijdt ondermijning in samenwerking met de politie en andere overheidspartners zoals de Douane, Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) en de Belastingdienst.

Controle en voorlichting

Tijdens een week in november werden in diverse buurten en straten in stadsdeel Centrum en stadsdeel Noord extra controles uitgevoerd en voorlichting gegeven. Er werd gecontroleerd op onder andere woonfraude, mensenhandel, drugshandel, openstaande boetes en witwassen én op naleving van taxiregels. Deze acties zijn aanvullend op wat gemeente en politie dagelijks doen aan ondermijning.

Ondernemers

We letten op ondernemers waar nooit klanten komen, maar die wel gewoon open kunnen blijven. En op ondernemers die alleen contant geld aannemen en winkels en horeca die vaak van eigenaar wisselen. Of dat er producten in souvenirwinkels liggen die daar niet verkocht mogen worden, zoals grow kits en spullen die bruikbaar zijn voor de handel in, en het gebruik van, (hard)drugs. Op basis van de controles in november heeft de burgemeester 6 souvenirwinkels aan de Nieuwendijk gesloten vanwege het assortiment. Ook geven we voorlichting aan winkeliers om bijvoorbeeld een fout aanbod door criminele investeerders op tijd te herkennen. In stadsdeel Centrum kregen 40 ondernemers voorlichting over het herkennen van signalen van ondermijnende criminaliteit.

Webinar

Zo’n 700 mensen uit de vastgoedsector uit de hele regio Noord-Holland deden mee aan een webinar over witwassen in de vastgoedmarkt. Daarnaast werden Vve’s 7 keer voorgelicht over spookbewoning.

Plantages

Op bedrijventerrein Nieuwendammerdijk in stadsdeel Noord zijn 22 bedrijven en panden gecontroleerd. Er werden spullen in beslag genomen die nodig zijn voor een hennepplantage, waaronder 112 lampen. Daarnaast is een hennepplantage, die niet in gebruik was, aangetroffen en in beslag genomen. Twee aanhoudingen vonden plaats; 1 voor de teelt van softdrugs en 1 voor witwassen. Bij een controle van 912 opslagboxen zijn ook benodigdheden voor een hennepplantage in beslag genomen. Voor deze controle werden speurhonden ingezet, waardoor een relatief snelle eerste ronde langs de opslagboxen gemaakt kon worden. De honden sloegen aan bij 2 boxen die daarom open gemaakt werden voor verder onderzoek.

Thuisprostitutie

Naar aanleiding van een onlineadvertentie hebben we 2 woningen bezocht en gecontroleerd op illegale thuisprostitutie. Ter plekke zijn 8 vrouwen in contact gebracht met hulpverlening. Hun ervaringen geven toezichthouders en politie meer zicht op de wereld van thuisprostitutie.

Spookwoningen

In de Jordaan zijn 8 woningen gecontroleerd op spookbewoning. Woningen die (bijna) niet bewoond zijn en waar vaak niemand staat ingeschreven, maar waar wel criminele activiteiten plaatsvinden. In 1 woning trof de politie 12 kilo hennep en € 17.000,- contant geld aan. Op bezit en handel van softdrugs werden 2 aanhoudingen verricht.

Melden

Signalen van bewoners en ondernemers helpen bij de aanpak van ondermijning. Zo helpt u mee aan een veilige buurt. U kunt vermoedens van ondermijnende situaties in uw buurt doorgeven aan de wijkagent of de gebiedsmakelaar van uw buurt. Bent u ondernemer en heeft u een ‘fout’ aanbod gekregen of wordt u geïntimideerd? U kunt uw tips of zorgen altijd met uw wijkagent/gebiedsmakelaar bespreken of doorgeven aan meldmisdaadanoniem.

Vind uw wijkagent via www.politie.nl/mijnbuurt. Tips kunt u ook delen via www.politie.nl/tipformulier of per telefoon 0900 8844 (geen spoed, wel politie).

U kunt ook anoniem een tip doorgeven. Ga naar www.meldmisdaadanoniem.nl of bel 0800 7000 (gratis).

De gebiedsmakelaars vindt u via de gebiedspagina's Centrum-Oost en Centrum- West.

Meer informatie

Een overzicht van alle controles en voorlichting over ondermijning in november 2020 in de stadsdelen Centrum en Noord staat in de infographic(PDF, 575 kB).


https://www.amsterdam.nl/nieuws-centrum/onzichtbare-criminaliteit-buurt/?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsbrief_amsterdam_week04_28_jan_2021&utm_term=20210128&utm_content=nbsd_centrum_21w04_a01

Geen opmerkingen:

Het Nihilistische Israel

‘Het Westen heeft de wereld niet gewonnen door de superioriteit van zijn ideeën, waarden of religie, maar eerder door zijn superioriteit in ...