Ondanks Corona intensiveert het Amerikaanse regime de economische oorlog tegen Iran…

Een commentaar van Rainer Rupp.
Medio maart hadden 25 Amerikaanse mensenrechten- en hulporganisaties de regering Trump opgeroepen om midden in de COVID 19-crisis een einde te maken aan de sancties tegen Iran, omdat het virus zich in Iran als bijzonder verwoestend had gemanifesteerd. Ten tijde van het beroep waren er 21.638 bevestigde gevallen en 1.685 coronadoden in Iran. Volgens officiële cijfers uit Teheran bedroeg het aantal infecties per 7 april 62.589 en het aantal sterfgevallen bijna 4.000 (1).
In de gezamenlijke oproep van de 25 Amerikaanse organisaties, waaronder de niet-zionistische joodse „J Street“, wordt gesteld dat de Amerikaanse sancties de situatie in het land ongetwijfeld zouden verergeren, omdat ze de Iraanse economie zouden verzwakken en het moeilijker zouden maken om de medische producten die nodig zijn om de ziekte te bestrijden, in te voeren. Het beroep, waarin werd opgeroepen tot een onmiddellijke opschorting van de sancties voor ten minste 120 dagen als minimummaatregel, was gericht aan zowel president Trump als zijn ministers van Financiën, Steven Mnuchin en staatssecretaris Mike Pompeo.
Het zou ook in het belang van de VS zijn als de verdere verspreiding van het virus in Iran werd afgeremd. Tegelijkertijd zou dit een sterk humanitair gebaar zijn voor de meer dan 80 miljoen Iraniërs die onder de pandemie lijden. De sancties zouden het voor gewone mensen in Iran moeilijker maken om basisgoederen en -diensten te beveiligen om de crisis te overleven“, aldus de brief. (2)
Maar ook de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de mensenrechten, Michelle Bachelet, die van 2014 tot 2018 minister-president van Chili was, had gevraagd om een einde te maken aan de Amerikaanse sancties in het licht van de Corona-crisis, niet alleen tegen Iran, maar ook tegen Cuba, Venezuela en andere landen die door de Amerikaanse hegemon worden gestraft omdat ze zich niet wilden onderwerpen. De Bachelet-verklaring van 24 maart 2020 richtte zich ook op de zorg dat de Amerikaanse sancties een negatief effect zouden hebben op de noodzakelijke invoer van essentiële medische apparatuur en benodigdheden om de ziekte te bestrijden. (3)
Enkele dagen eerder, op 19 maart 2020, had de Iraanse president Hassan Rouhani een oproep gedaan aan het Amerikaanse volk om de regering in Washington over te halen de Amerikaanse sancties tegen Iran op te heffen met het oog op de explosieve verspreiding van ernstige coronaziekten met vele doden in zijn land. Illegale sancties van de VS zouden de economie van Iran verzwakken en daarmee zijn vermogen om het virus te bestrijden. In de oproep werd letterlijk gezegd: „De sancties zijn letterlijk het doden van onschuldige mensen“.
Hier is het belangrijk om te weten dat de Amerikaanse sancties tegen Iran bijvoorbeeld niet alleen gevolgen hebben voor de export van de VS, maar ook voor de export van andere landen naar Iran. Vanwege hun marktmacht en hun uitgebreide controle over het internationale financiële systeem van het netwerk, nemen de strafrechters van het Amerikaanse regime het recht van de sterkste om zware boetes op te leggen aan elk bedrijf, ongeacht uit welk land het komt, als het bijvoorbeeld handelt met Iran of Cuba of Venezuela. En als dit bedrijf, bijvoorbeeld uit de EU, de Amerikaanse boete niet wil betalen, worden al zijn activa in de VS bevroren of zelfs in beslag genomen door het Amerikaanse ministerie van Financiën, en wordt het bedrijf zelf op een Amerikaanse boycotlijst gezet, zodat het geen zaken meer kan doen met zijn klanten in de VS.
Een kort overzicht: Na de nucleaire overeenkomst van 2015 tussen Iran, de VS onder president Obama, de EU, vertegenwoordigd door Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, en Rusland en China werden de internationale sancties tegen Iran opgeheven. Dit was quasi een tegenprestatie voor de aanvaarding door Teheran van de beperkingen van zijn nationale kernprogramma, hoewel deze beperkingen de grenzen van het VN-Verdrag inzake de non-proliferatie van kernwapens ver te buiten gingen.
Onder sterke zionistische invloed heeft Donald Trump vervolgens in 2018 eenzijdig het nucleaire verdrag met Iran opgezegd. Tegelijkertijd heeft hij het land opnieuw brutale sancties opgelegd om Teheran te dwingen opnieuw te onderhandelen over het verdrag met Washington, met concessies die voor Teheran onaanvaardbaar waren. Maar Trump was zo goed als alleen in het nemen van deze stap. Zelfs zijn belangrijkste Europese bondgenoten zijn hem niet gevolgd.
In dit verband moet worden benadrukt dat Washington de nucleaire overeenkomst met Iran niet eenzijdig kan beëindigen, omdat de overeenkomst onder auspiciën van de Verenigde Naties multilateraal is gesloten tussen Iran, de Verenigde Staten en de andere genoemde landen. Zelfs als de VS zich eenzijdig heeft teruggetrokken, is het verdrag nog steeds van toepassing. Desalniettemin heeft het oligarchische regime in Washington sindsdien geprobeerd zijn wil op te leggen aan de rest van de wereld, en de nieuwe Amerikaanse sancties waren en zijn nog steeds een vrij succesvol middel om een doel te bereiken.
Zelfs grote Chinese bedrijven voldoen aan de Amerikaanse sancties als ze ook op de Amerikaanse markt aanwezig zijn. Dit is ook de reden waarom bedrijven uit de Europese Unie tot nu toe hebben geweigerd om de normale zakelijke betrekkingen met Iran te hervatten, ondanks herhaalde aanmoedigingen van de Europese Commissie in Brussel en van hun nationale regeringen. De angst voor de extreem dure Amerikaanse strafmaatregelen is gewoonweg te groot.
Desalniettemin is het regime in Washington nu gealarmeerd door een opstandige reactie van de EU. In het kader van Instex vond de allereerste economische transactie tussen EU-bedrijven en Iran plaats in de afgelopen dagen. Instex is opgericht in januari 2019 en wordt beschouwd als het belangrijkste instrument van de EU in haar poging om de nucleaire overeenkomst met Iran te redden, ondanks de terugtrekking van de VS. De Instex special purpose vehicle zal nu worden gebruikt om betalingen voor transacties met Iran te verwerken wanneer particuliere banken niet langer bereid zijn dit te doen vanwege de dreiging van Amerikaanse boetes. Instex fungeert dus als een soort beschermend schild voor de handel tussen Europa en Iran.
Na meer dan een jaar voorbereiding heeft het bedrijf Instex (Instrument in Support of Trade Exchanges), opgericht door de EU Commissie in Brussel op initiatief van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië als een instrument ter ondersteuning van de handelsactiviteiten met Iran, een eerste transactie afgerond en het mogelijk gemaakt om medische goederen van Europa naar Iran te exporteren. Dit werd vorige week dinsdag aangekondigd door het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn. Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk hebben Iran medisch materiaal gestuurd, waaronder apparatuur voor laboratoriumtests, beschermende pakken en handschoenen voor een bedrag van 5 miljoen euro om het coronavirus te bestrijden. Tegelijkertijd verklaarde het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het Instex-handelsmechanisme en zijn Iraanse tegenhanger nu zouden werken aan meer transacties en aan de verbetering van het systeem.
Aan de kant van de EU wordt Instex echter niet geassocieerd met de intentie om de breed opgezette Amerikaanse sancties te ondermijnen. Immers, onder Instex kan Iran niet betalen voor leveringen uit de EU met de opbrengst van de export van olie of andere energieproducten, omdat dat in strijd zou zijn met de sancties van de VS. Daarom zou Iran de Instex-handel alleen kunnen financieren met de opbrengst van de uitvoer van niet-energetische producten, zoals de opbrengst van de uitvoer van Iraanse noten naar de EU. Als gevolg hiervan is het handelsvolume dat onder Instex kan plaatsvinden met Iran vanaf het begin op een zeer laag niveau gemaximeerd. Het is dus eerder een symbolische dan een echte economische betekenis.
Het symbolische belang van de Instex-transactie van de EU met Iran mag echter niet worden onderschat in het effect ervan op de fantasieën van het Amerikaanse regime over almacht. Vanuit het oogpunt van Washington was de recente transactie dan ook een schandelijke uitdaging voor de Europeanen, en daarom zijn de wraakzuchtige Amerikaanse oligarchen zeker al bezig met het beramen van represailles.
Tegelijkertijd zijn de gemene krijgsheren in Washington niet eens in staat een humaan gebaar te maken om het volk van Iran te helpen in de Corona-crisis. De Verenigde Staten zouden zelf niet eens iets hoeven te leveren. Het zou volstaan als Washington zijn sancties tegen Iran ten minste tijdelijk, voor enkele maanden, voor de duur van de epidemie zou opheffen. Dan zouden andere landen en hun bedrijven de nodige medische benodigdheden kunnen leveren zonder te hoeven vrezen dat zij zelf door de Amerikaanse strafmaatregelen getroffen zouden worden.
Maar als het gaat om het tonen van internationale solidariteit, het redden van mensen zonder politieke doelen na te streven of voorwaarden te stellen aan hulp – zoals in de Corona-crisis – komt achter het masker van de oligarchen in Washington, die graag over de mensheid en de mensenrechten lopen, de lelijke grimassen van het onmenselijke Amerikaanse regime aan het licht. Zo heeft de Trump-administratie niet alleen de vele oproepen uit binnen- en buitenland om de sancties in ieder geval voor de duur van de crisis op te heffen van harte genegeerd, maar ook verdere sancties opgelegd aan de Iraanse economie. (4)
De minister van Buitenlandse Zaken Pompeo houdt hoogdravend vast aan zijn oude leugen dat „de sancties het Iraanse volk niet zouden schaden“. (5). En om het medeleven met het volk van Iran, dat onder het Amerikaanse volk ontstaat, in de kiem te smoren, beschuldigt de duivelse leugenaar en ex-CIA-hoofd Pompeo Iran ervan betrokken te zijn geweest als „medeplichtige van China“ bij de verspreiding van het „killer virus“.
In dit opzicht heeft de hooggeplaatste medewerker van de neo-conservatieve en zionistisch besmette Amerikaanse denktank „American Enterprise Institute, AEI), mevrouw Danielle Pletka, echter een meesterwerk van hypocrisie bereikt. In een artikel op de website van de invloedrijke AEI-denktank op 25 maart van dit jaar onder de titel: „Het spijt ons, het is nu niet het moment om de sancties tegen Iran op te heffen“ (6) toont mevrouw Pletka nog meer medeleven en werpt ze een paar krokodillentranen voor het arme Iraanse volk. Maar dan maakt ze het ijskoud duidelijk dat er geen sprake is van Amerikaanse hulp aan de gewone mensen in Iran. Hier volgt mevrouw Pletka in het originele geluid:
„Het coronavirus heeft Iran harder getroffen dan de meeste landen tot nu toe. De opgegraven graven zijn zo groot dat ze vanuit de ruimte (door satellieten) te zien zijn. Dit is een tragedie van enorme proporties voor iedereen die het Iraanse volk kent en er om geeft. Het is daarom misschien niet verwonderlijk dat de eisen voor sanctieverlichting toenemen. Maar er is een verschil tussen de zorg voor het Iraanse volk en de zorg voor het regime, en het opheffen van de sancties zal alleen maar dienen ter ondersteuning van het systeem dat het Iraanse volk blijft tiranniseren.
Uit de woorden van mevrouw Pletka spreekt dezelfde geest als die van een Amerikaanse officier in Vietnam, die aan een journalist had verklaard: „Om het dorp te redden, moesten we het vernietigen“. (7) Met zulke redders heb je geen vijanden nodig!
Helaas zijn de zelfverklaarde „Lords of the Universe“ in Washington nog steeds vrij succesvol in het afdwingen van hun wrede sancties wereldwijd. Toegegeven, deze maatregelen zijn meestal niet alleen in strijd met het internationaal recht, maar ze nemen vaak de vorm aan van een regelrechte economische oorlog. Volgens het Handvest van de Verenigde Naties is dit echter een misdrijf in de zin van het internationaal recht. En net als in de hete schietoorlogen in de VS – zoals nu bijvoorbeeld in Iran – zijn het vooral onschuldige burgers die het slachtoffer worden van de wrede, economische dwangmaatregelen van Washington. Maar de heersers in Washington geven daar net zo min om als om het internationale recht, want in dit opzicht is hun motto: Legaal? Illegaal? Het kan me geen reet schelen!
Bronnen:
  1. https://gulfnews.com/world/mena/iran-says-coronavirus-death-toll-nearing-4000-1.1586272690500
  2. https://mondoweiss.net/2020/03/human-rights-groups-call-on-trump-administration-to-end-iran-sanctions-amid-covid-19-crisis/
  3. https://news.un.org/en/story/2020/03/1060092
  4. https://www.state.gov/further-sanctions-on-entities-trading-in-or-transporting-iranian-petrochemicals/
  5. https://www.theguardian.com/world/2018/nov/04/pompeo-trump-us-sanctions-oil-iran-iranian-people
  6. https://www.aei.org/op-eds/sorry-now-is-not-the-time-to-lift-sanctions-on-iran/
  7. http://www.sunday-guardian.com/analysis/we-had-to-destroy-village-in-order-to-save-it.
+++
Met dank aan de auteur voor de publicatie van het artikel.
+++
Foto bron: muratologia / shutterstock
+++
KenFM streeft naar een breed spectrum aan meningen. Opinieartikelen en gastbijdragen hoeven niet de mening van de redactie te weerspiegelen.
+++