vrijdag 8 maart 2019

Joods-Israelische Terreur

The Rights Forum
Nieuwsbrief 7 mrt 2019
Beste vrienden,

We keken deze week met meer dan gewone belangstelling naar de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Daar speelden twee belangrijke zaken.

Publicatie zwarte lijst nederzettingenbedrijven weer uitgesteld

Het slechte nieuws was dat de publicatie van de zwarte lijst van bedrijven die actief zijn in bezet Palestijns gebied weer is uitgesteld. Al in maart 2016 nam de VN-Mensenrechtenraad een resolutie aan waarin tot publicatie van zo’n database werd besloten.
Openbaarmaking zou verreikende gevolgen hebben voor de multinationals, maar ook voor Nederlandse bedrijven en pensioenfondsen, die mee blijven werken aan de economie van de illegale nederzettingen in bezet gebied.
Apartheid in de praktijk op de bezette Westelijke Jordaanoever: een acht meter hoge muur scheidt een tweebaansweg voor Palestijnen van een vierbaans snelweg voor Israëliers. (foto: ActiveStills)
Druk van de pro-Israël lobby en van de Verenigde Staten heeft ervoor gezorgd dat de lijst tot dusver niet is gepubliceerd.

Vroeg of laat zal de Mensenrechtenraad gehoor moeten geven aan de aangenomen resolutie 31/36 van 24 maart 2016 en zal de database moeten worden gepubliceerd.

Ondertussen blijven een aantal grote bedrijven en investeerders profiteren van de schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten in bezet gebied. Publiceren dus die lijst, zo snel mogelijk!

Rapport over Israëlisch optreden Gaza

De Mensenrechtenraad kwam vorige week wél met haar rapport over het optreden van Israëlische militairen vorig jaar in Gaza.

De wekelijkse protesten aan de grens met Israël begonnen in maart 2018, nadat president Trump de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuisde.

De conclusies in het rapport liegen er niet om: Israëlische soldaten hebben doelbewust op ongewapende burgers geschoten. Daarbij werden in 2018 189 betogers gedood en raakten er ruim 6.000 gewond. Onder de doden waren 35 kinderen, drie hulpverleners en twee Palestijnse journalisten.
Israëlische scherpschutters (onder) en Palestijnse betogers
Israëlische scherpschutters aan het werk
Palestijnse betogers (foto: ActiveStills)
Palestijnse betoger bij het grenshek met Israël (foto: ActiveStills)
Meisje treurt om de 14-jarige Yussef al-Daya, die werd doodgeschoten door Israëlische schutters (foto: ActiveStills)
Volgens de onderzoekers hebben Israëlische scherpschutters Palestijnse betogers gedood of verminkt terwijl ze geen direct gevaar vormden. Sommige slachtoffers namen niet eens deel aan het protest.

In de Nederlandse politiek bleef het nogal stil na publicatie van het rapport. Is het geen tijd dat Nederland bondgenoot Israël aanspreekt op het excessieve geweld aan de grens met Gaza? Of zijn er soms twijfels dat dit geweld buitensporig is? Op onze website komen we er de komende dagen uitgebreid op terug.

Bijeenkomst over Palestijnse vluchtelingen

Op donderdagavond 14 maart organiseren het Nederlands Palestina Komitee en The Rights Forum een bijeenkomst over de positie van de Palestijnse vluchtelingen in Libanon.

Nergens is de positie van Palestijnse vluchtelingen van oudsher zo slecht als in Libanon. De situatie is de afgelopen jaren verder verslechterd door de massale instroom van Palestijnse vluchtelingen uit het buurland Syrië.

Spekers zijn Nora Stel (Universiteit Utrecht) en Gerard Jonkman (The Rights Forum).

Do 14 maart, 19:30 - 21:30
CREA theaterzaal
Nieuwe Achtergracht 170, Amsterdam

De toegang is gratis

Geen opmerkingen:

Het Nihilistische Israel

‘Het Westen heeft de wereld niet gewonnen door de superioriteit van zijn ideeën, waarden of religie, maar eerder door zijn superioriteit in ...