vrijdag 15 juni 2018

Ons kent Ons

Hoe komt prinses Mabel aan haar 

aandelen Adyen van 131 miljoen?

Mathijs Smit
Mathijs Smit • 13 juni 2018 06:30@Mathijs__Smit
Hoe komt prinses Mabel aan haar aandelen Adyen van 131 miljoen?
Beeld © ANP 
Hoe komt prinses Mabel van Oranje aan het goudgerande pakket aandelen in betaalbedrijf Adyen? Bij de beursgang vandaag wordt haar belang, tegen de introductiekoers, maar liefst 131 miljoen euro waard. Daarvan verzilvert zij direct al ruim 40 miljoen euro.
Mabel is daarmee een van de geluksvogels die dankzij een investering in het twaalf jaar jonge bedrijf schatrijk worden. Ook de oprichters en een handjevol investeringsmaatschappijen lopen binnen.
Van veel oprichters en investeerders is bekend wanneer zij bij Adyen instapten, en soms ook hoeveel zij daarbij ongeveer betaalden. Maar van Mabel was dat volslagen onbekend. RTL Z ontdekte dat haar aandelen destijds zijn gekocht door de in 2013 overleden prins Friso.

Jonge onderneming

Het avontuur begint in 2006, wanneer Adyen wordt opgericht door de dan 37-jarige Pieter van der Does en de broers Arnout en Joost Schuijff. De drie ondernemers waren negen jaar eerder gestart met Bibit, eveneens een bedrijf dat betalingen via het internet mogelijk maakt.
De ondernemers verkopen Bibit in 2004 voor bijna 100 miljoen euro aan Royal Bank of Scotland (RBS). Omdat het bedrijf grotendeels in handen is van externe investeerders, ontvangen Van der Does en de broers Schuijff niet de volledige opbrengst, maar wel een flink aantal miljoenen de man.

Zoeken naar startkapitaal

Dat is veel geld, maar toch is het waarschijnlijk dat zij bij de oprichting van hun tweede bedrijf in 2006 ook op zoek moeten naar investeerders. De benodigde investeringen zijn hoog. Uit de eerste jaarrekeningen van Adyen blijkt dat investeerders elk jaar een flink aantal miljoenen in het startende bedrijfje moeten pompen om de aanloopverliezen te dekken.
Adyen-oprichter Van der Does studeerde met Mabel in Amsterdam (foto: Getty)
Bovendien willen banken in de beginperiode geen leningen verstrekken, zei Van der Does onlangs in het FD. Gelukkig zijn er investeerders die eerder geld hadden verdiend aan Bibit, die nu opnieuw geld wilden steken in Adyen.

Vroege investeerders

Uit onderzoek door RTL Z blijkt dat ex-zakenbankier Hans Wackwitz (ex-Paribas) en investeerder Jorg Mohaupt tot die 'vroege' investeerders behoren. Wackwitz en Mohaupt kennen elkaar niet alleen van Bibit, maar ook van telecombedrijf Versatel, waar zij rond de eeuwwisseling commissaris waren.
Omdat Adyen in de eerste vijf jaar van zijn bestaan een klein bedrijf is dat nog geen winst maakt, kunnen investeerders voor relatief lage bedragen een behoorlijk belang krijgen. Toen in 2014 grote investeringsmaatschappijen als General Atlantic en Temasek instapten, ging het om investeringen van enkele honderden miljoenen.

Friso en Mabel

Het is dus aannemelijk dat Friso en Mabel, die in 2004 waren getrouwd, eveneens in de vroege periode instappen als investeerders.
Mabel en Friso bij hun huwelijk in 2004 (foto: ANP)
Hoe zij precies met Adyen in aanraking komen, is onbekend. Mogelijk dat Mabel (1968) en Adyen-oprichter Van der Does (1969) elkaar al kennen uit hun studietijd. Zij studeren in dezelfde periode Economie aan de Universiteit van Amsterdam, en schelen nog geen jaar in leeftijd.
Volgens bronnen bewegen Mabel en Van der Does zich dan echter niet direct in hetzelfde milieu. Van der Does is telg uit een adelijk geslacht, en is lid van het studentencorps. Mabel is geen lid en behoorde ook niet tot de corpskringen, hoewel ze er wel enkele vrienden heeft. Zij is internationaler georiënteerd.

Goldman Sachs

Hoewel Mabel en Van der Does elkaar mogelijk wel kennen, is prins Friso degene die de investering doet. Dat bevestigen twee bronnen met kennis van zaken tegen RTL Z.
Friso, die in de jaren negentig in Delft en Rotterdam heeft gestudeerd, heeft tussen 1998 en 2003 als zakenbankier bij Goldman Sachs in Londen gewerkt. Daar adviseert hij klanten in de telecom-, media- en technologiesector bij fusies, overnames en beursgangen.
Maar Friso raakt niet via de Amerikaanse zakenbank bij Adyen betrokken. Al in 2003, dus drie jaar voor de oprichting van het betaalbedrijf, is hij namelijk al bij Goldman Sachs vertrokken, om parttime te gaan werken bij TNO Space in Delft. In 2006 stapt hij over naar Wolfensohn in Londen, het investeringsvehikel van de gelijknamige ex-topman van de Wereldbank.

Friso als investeerder

Als mede-erfgenaam van het Oranjekapitaal en met zijn jarenlange topinkomen als zakenbankier in Londen zit prins Friso dan goed in de slappe was. Eveneens is bekend dat hij ook investeert in andere bedrijven.
Prins Friso was het financiële mastermind achter de investering in Adyen (foto 2010, ANP)
Zo is hij mede-oprichter en aandeelhouder van het commerciële Nederlandse zorgbedrijf MRI Centrum en de Europese budget-luchtvaartmaatschappij WizzAir, die in 2015 naar de Londense beurs gaat.

Financiële mastermind

Als het 'financiële mastermind' van de twee investeert Friso dan ook in Adyen. Hoeveel de oorspronkelijke investering bedraagt, is onbekend, maar het is onwaarschijnlijk dat hij als privépersoon tientallen miljoenen op het spel zet. Waarschijnlijker is, dat het gaat om enkele miljoenen.
Nadat Adyen in 2011 de eerste winst heeft geboekt, treden grotere partijen toe tot de investeerdersgroep. Eind dat jaar neemt investeringsfonds Index Ventures haar eerste belang, voor 16 miljoen dollar. Dat zijn de eerste tekenen dat de investering van de prins een juiste is geweest.
Een jaar later voltrekt zich echter het dramatische ski-ongeluk, aan de gevolgen waarvan prins Friso in 2013 overlijdt.

Geen vroege verkoop

De aandelen Adyen vallen toe aan Mabel, die de verstandige beslissing neemt om ze niet te verkopen. Ook niet wanneer onder anderen General Atlantic, Temasek en Felicis Ventures eind 2014 een bedrag van 250 miljoen dollar in het bedrijf steken. Het is wel aannemelijk dat haar relatieve belang in Adyen daardoor verwatert.
Opnieuw is de toetreding van de grote investeerders een teken dat de investering lucratief zou blijken. Met de investeringsronde van eind 2014 komt de waardering voor héél Adyen namelijk al op 1,2 miljard euro te liggen. Als Mabels belang in procenten tussentijds niet is veranderd, is dat dan al 22 miljoen waard.

Droom

Dat Adyen nu, 3,5 jaar later, tegen de introductiekoers bij de beursgang gewaardeerd wordt op ruim 7 miljard euro, en haar belang daarmee op 131 miljoen euro, had Mabel waarschijnlijk nooit kunnen dromen.
De aandelen die zij vanochtend bij de beursgang verkocht, leverden haar al minstens 41 miljoen euro harde euro's op. Haar resterende belang, zo'n 365.000 aandelen, zijn door de koerssprong aan het begin van de beurshandel nog eens bijna verdubbeld in waarde.

Geen opmerkingen:

Everything about 1sr@el and 1sr@elis makes my skin crawl!

  https://x.com/umyaznemo/status/1870426589210829260 Rania @umyaznemo Everything about 1sr@el and 1sr@elis makes my skin crawl! 12:10 p.m. ·...