donderdag 13 september 2018

Pieter Omtzigt. CDA Kamerlid Die Zijn Werk Doet


Pieter Omtzigt
August 20 at 6:08 PM · 
Zoals je weet heeft Nederland 22 gewapende groepen uitgerust in Syrie. 
Die ‘hulp’ is stopgezet na veel Kamervragen. 
Maar wie kreeg die hulp? We hebben de lijst met welke groepen geholpen zijn nog steeds niet. Wel weten we bijvoorbeeld dat ze 313 voertuigen kregen van Nederland. 
De overdrachtsbewijzen bleken vorige keer staatsgeheim verklaard. Maar wie heeft dat gedaan? Want deze bewijzen zijn er juist om te kunnen controleren wat er geb eurd is.
En nog pikanter: er is onderzoek gedaan. En dat onderzoek wordt geheim gehouden, inlcusief wie het gedaan heeft.
Wel worden nu snel twee andere onderzoeken opgestart. Wat er in die onderzoeken onderzocht wordt, dat weten we dan weer niet. Wel dat de resultaten vertrouwelijk meegedeeld zullen worden.
Vandaar deze set uitgebreide vragen middenin het reces. Want wij willen helderheid welke gewapende groepen Nederland ondersteunde en of die steun ook bij jihadisten terecht gekomen is.
Dat is overigens geen lege vraag: stel je voor dat Nederlanders vochten voor een van die groepen, kunnen we ze bij terugkomst dan wel straffen? 
Veel vragen dus.

Vragen van de leden Van Helvert en Omtzigt (beiden CDA) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de Minister-President over de Nederlandse steun aan de Syrische rebellen en de vele geheime onderzoeken die daarna gedaan worden

1
Herinnert u zich dat u op 22 maart 2018 aan de Kamer schreef dat in het relatief stabiele zuiden van Syrië het steunprogramma aan de rebellen wordt voortgezet? 1)

2
Herinnert u zich dat u in juli aan de Kamer schreef: “Eind maart 2018 waren alle leveringen in Zuid-Syrië reeds afgerond, op één levering na die is aangehouden (het gaat om een veldhospitaal). Voor het veldhospitaal wordt een passende bestemming gezocht. Met het stopzetten van het NLA programma in Noord-Syrië, zoals vermeld in de kamerbrief van 14 maart jl. (zie antwoord op vraag 😎, is daarmee het gehele NLA-programma in Syrië beëindigd”?

3
Wanneer is het besluit genomen om het NLA-programma in Zuid-Syrië te beëindigen en waarom is de Kamer daarover niet geïnformeerd?

4
Wat was de aanleiding om het NLA-programma in Zuid-Syrië te beëindigen?

5
Wie heeft de externe evaluatie van het NLA-programma in het tijdvak november 2016 -januari 2017 uitgevoerd?

6
Was de organisatie die de externe evaluatie uitvoerde onderdeel van de Rijksdienst?

7
Hadden alle personen die de externe evaluatie uitvoerde toestemming en ‘clearance’ van de diensten om staatsgeheime documenten in te zien?

8
Hadden de personen die de evaluatie uitvoeren de beschikking over de overdrachtsbewijzen?

9
Op welk moment zijn de overdrachtsbewijzen van NLA aan de Syrische rebellen voor het eerst aangemerkt als staatgeheim en welke kwalificatie hebben zij op dit moment?

10
Wie heeft de overdrachtsbewijzen aangemerkt als staatsgeheim?

11
Kunt u de overdrachtsbewijzen ter inzage leggen bij de Tweede Kamer?

12
Kunt u de stukken van het onderzoek (inclusief de conclusies) die geen staatsgeheimen bevatten, openbaar maken?

13
Kunt u de volledige stukken van het onderzoek aan de Kamer doen toekomen?

14
Welke doorlopende monitoring is uitgevoerd door het ministerie en kunt u die aan de Kamer doen toekomen?

15
Wat is de onderzoeksvraag van de onafhankelijke evaluatiedienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken (IOB), die een onderzoek doet naar de monitoring van de Nederlandse programma’s in Syrië waaronder NLA?

16
Wordt in dat onderzoek ook meegenomen of a. Wapens in de handen van jihadisten terecht gekomen zijn? b. Of Nederland binnen het internationaal recht gehandeld heeft? En c. Of de 22 groepen die Nederland uitgerust heeft, zich schuldig gemaakt hebben aan oorlogsmisdaden of andere misdaden?

17
Heeft de Nederlandse regering op enig moment geloofwaardige indicaties gehad dat zaken die geleverd zijn aan strijdende groepen in Syrië in handen gekomen zijn van extremisten?

18
Wanneer heeft de Auditdienst Rijk (ADR) opdracht gekregen om onderzoek te doen naar het NLA-programma van Nederland in Syrië?

19
Wat is de onderzoeksvraag van de ADR?

20
Waarom heeft de regering nu al vier onderzoeken (of monitoring) naar haar eigen handelen opgestart over het uitrusten van de Syrische oppositie tijdens de Syrische oorlog en bij geen van de onderzoeken de Kamer de mogelijkheid geboden input te leveren over de vraagstelling?

21
Welk onderzoek zou de Kamer zelf kunnen opstarten naar het leveren van voertuigen, uitrusting en andere zaken door de Nederlandse regering aan de Syrische rebellen, nu de regering de stukken geheim houdt en vooral zelf geheime en vertrouwelijke onderzoeken laat uitvoeren?

22
Staat een van de 23 groeperingen waaraan uitrusting geleverd is op een internationale terroristenlijst? Of heeft een van de groeperingen daar enig moment op gestaan?

23
Zijn de personen met een Nederlandse nationaliteit die hebben gevochten voor een van de 23 groeperingen die door Nederland zijn uitgerust, strafbaar?

24
Kunt u vraag 32 van Kamerstuk 29924, nr. 168 precies en afzonderlijk beantwoorden, aangezien dat de eerste keer niet gedaan is? De vraag luidt: “Zijn er aanwijzingen voor directe dan wel indirecte steun van Turkije aan ISIS, Tahrir al-Sham of andere jihadistische organisaties in Syrië? Zo ja, welke? Zo nee, bent u bereid tot onderzoek?

25
Is er op enig moment intern of extern advies gevraagd en/of gekregen over de leveranties aan gewapende groepen in Syrië? Kunt u aangeven welke adviezen er zijn en die aan de Kamer doen toekomen?

26.
Welke andere leveranties zijn er gedaan door Nederland, vanuit Nederland of via Nederland aan gewapende groepen in Syrië? (Inclusief geld, uitrusting, wapens) Kunt u een precies overzicht geven van de goederen die door, uit of via Nederland naar strijdende groepen gegaan zijn en daarvan een lijst aan de Kamer doen toekomen?

27
Kunt u deze vragen een voor een en binnen drie weken beantwoorden?

--

1) Kamerstuk 32623, nr. 201

https://www.facebook.com/pieteromtzigtcda/




Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...