marketupdate.nl · by Frank Knopers · May 11, 2018
Het monopolie van de dollar als wereldreservemunt is voor veel landen een gevaar, zo concludeerde de Russische president Poetin. Ook sprak hij zijn voornemen uit om de economische soevereiniteit van Rusland te versterken, zodat het land minder afhankelijk wordt van de dollar.
In zijn eerste optreden na zijn inauguratie zei Poetin dat Rusland in het verleden naïef is geweest door te denken dat andere landen zich aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie zouden houden, terwijl die regels steeds vaker geschonden worden om bepaalde landen onder druk te kunnen zetten.
Hieronder ziet u het betreffende fragment, de vertaling staat onder de video.
“Ten aanzien van het idee dat we af moeten stappen van de dollar. In principe ben ik het daarmee eens. Dit gaat niet alleen om onafhankelijkheid van de dollar, dit gaat ook over de noodzaak om onze eigen economische soevereiniteit te versterken. En dat is absoluut waar.
In het afgelopen decennia handelde Rusland ietwat naïef, in de hoop dat er vastgehouden zou worden aan de afgesproken principes ten aanzien van wereldhandel en economie. Nu zien we dat de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) vaak geschonden worden, dat restricties er alleen maar zijn om politieke redenen, die vervolgens sancties worden genoemd. En dat er nieuwe sancties worden geïntroduceerd om een concurrentievoordeel veilig te stellen. Hoe kun je anders de beslissingen op het gebied van aluminium en metalen verklaren?
Daarom heeft Zjoeganov [Russische politicus] gelijk. We moeten het niveau van economische soevereiniteit van Rusland verhogen. Maar dat is niet zo eenvoudig. Olie wordt op de beurs verhandeld in dollars. Zeker, we denken na over wat we moeten doen om ons van deze last te bevrijden.