woensdag 20 december 2017

Pieter Omtzigt kamervragen over Nederlandse hulp aan ISIS en Witte helmen!

Pieter Omtzigt gaat kamervragen stellen over de Nederlandse hulp aan ISIS en de Witte helmen!
Pieter Omtzigt
3 hrs
Wie bewapende ISIS? En waar is de Nederlandse hulp aan Syrië terecht gekomen?
Na onze Kamervragen vorige week werd een hulpprogramma opgeschort, omdat er aanwijzingen zijn (volgens de BBC) dat hulp terecht kwam bij extremisten en dat de door Nederland betaalde politie deels door Al Quaida geselecteerd werd.
Afgelopen week kwam een indrukwekkend CAR rapport uit na 3 jaar onderzoek: een kwart van de ISIS wapens kwam indirect uit de EU!
Reden voor veel vragen:
- aan wie gaf Nederland honderden miljoenen hulp in Syrië?
- wie gaat onderzoeken hoe ISIS aan EU wapens kwam?
Vragen van de leden Van Helvert en Omtzigt aan de minister van Buitenlandse Zaken over Nederlandse steun en internationale steun aan de Syrische oppositie
1. Kent u het bericht Wat doet Al-Nusra met gifgasstad Idlib[1]?
2. Hoe beoordeelt u de documentaire Undercover in Idlib, die aantoont dat Idlib en de omringende provincie volledig in handen zijn van Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), een jihadistische beweging bestaande uit Jabhat al-Nusra en vier andere terroristische groeperingen in Syrië, en al sinds 2015 hermetisch van de buitenwereld afgesloten zijn[2]?
3. Hoe verhoudt uw bewering[3] dat sommige delen van Idlib en de omringende provincie nog beheerst worden door de gematigde oppositie tot het beeld dat de documentaire Undercover in Idlib schetst?
4. Kunt u concrete voorbeelden noemen van steden, dorpen of checkpoints in de provincie Idlib die medio december 2017 nog in handen zijn van de gematigde oppositie?
5. U stelt[4] dat het AJACS-programma zeer intensief wordt gemonitord, juist om infiltratie door extremisten te voorkomen en een goede besteding van Nederlandse hulpgelden te waarborgen. Hoe verklaart u dan dat via het AJACS-programma toch (financiële) steun is verleend aan de Free Syrian Police (FSP) in Idlib, waar Jabhat al-Nusra de agenten selecteert[5]?
6. Waarom heeft Adam Smith International (ASI), de instantie die het AJACS-programma uitvoert, de gesteunde politiestations dagelijks monitort en wekelijks analyses en voortgangsrapporten deelt met de financiers, waaronder Nederland, geen melding gemaakt van de misstanden bij de FSP?
7. Deelt u de mening van de CDA-fractie dat de door Nederland gesteunde groepen in Syrië bij voorkeur intensief en permanent gemonitord dienen te worden door Nederland zelf en niet door projectuitvoerders of buitenlandse organisaties? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom is dan toch voor de ASI-constructie gekozen?
8. Bent u bereid alle wekelijkse analyses en voortgangsrapporten van ASI alsmede de verslagen van de tweewekelijkse bijeenkomsten van de donerende landen met ASI in Istanbul naar de Kamer te sturen? Zo nee, waarom niet?
9. Waarom hebben Nederland en de andere contribuanten aan het AJACS-programma zich, los van de monitoring door ASI, nooit afgevraagd of hulpgelden wel op een goede manier werden besteed? Acht u extra controlemechanismen wenselijk? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet? 
10. Hoe heeft ASI gereageerd richting de donoren op de bevindingen van het BBC programma ‘Jihadi’s you pay for’ en op het stopzetten van de financiering van het AJACS-programma?
11. Waarom draagt Nederland nog steeds bij aan projecten in het noorden van de provincie Aleppo? Klopt het dat Turkije daar al sinds 2016 de dienst uitmaakt, toen het land begon met de militaire operatie ‘Euphrates Shield’[6]
12. Steunt Nederland projecten in het deel van Syrië dat beheerst wordt door Turkije en zo ja, legitimeert het daarmee de Turkse bezetting van delen van Noord-Syrië? Vindt u de door Turkije gesteunde rebellen behoren tot de ‘gematigde’ Syrische oppositie?
13. Hoe verhoudt uw standpunt[7] dat Nederland geen non-lethal assistance (NLA) verleent aan de Syrian Democratic Forces (SDF), omdat u zich zorgen maakt over berichten van mensenrechtenschendingen door de SDF, zich tot de miljoenen die Nederland overmaakt naar door HTS gecontroleerde en door Turkije praktisch geannexeerde gebieden in Noord-Syrië?
14. Waarom denkt u kennelijk dat jihadisten en door Turkije gesteunde islamisten in Syrië de mensenrechten minder schenden dan de SDF, een groepering die nauw samenwerkt met de Verenigde Staten, ISIS zeer effectief heeft bestreden en de waarschijnlijk de meest seculiere oppositiebeweging is in heel Syrië?
15. Waarom mag een groepering als de SDF, die u verdenkt van mensenrechtenschendingen, wel luchtsteun ontvangen binnen het Nederlandse mandaat[8], maar geen NLA?
16. Hoe beoordeelt u de berichten dat de White Helmets, die ook Nederlandse hulpgelden ontvangen, zich schuldig zouden maken aan terroristische activiteiten in Syrië[9]? Bent u bereid onderzoek te doen? Zo nee, waarom niet?
17. Met betrekking tot Syrië over de periode 2011-2017: kunt u voor de thema’s: Non-lethal assistance, mediation/political solution, onderwijs, persvrijheid, mensenrechten/ rule of law, lokale capaciteitsopbouw, humanitaire hulp en ontmijning’ aangeven:
a. Welke programma’s hiermee zijn gefinancierd
b. Welk bedrag per programma
c. Wie de aanvragen hebben ingediend?
18. Zou u voor Irak voor de periode 2011-2017 en voor de thema’s ‘ humanitair, ontmijning, verzoening/transitional justice, gender/mensenrechten en economie’ kunnen aangeven:
a. Welke programma’s hiermee zijn gefinancierd
b. Welk bedrag per programma
c. Wie de aanvragen hebben ingediend?
19. Aan welke strijdende groepen heeft Nederland in 2017 non-lethal assistance gegeven? Kunt u heel precies zijn welke ondersteuning gegeven is aan welke groep op welke datum?
20. Kunt u uitleggen waarom ISIS wel wordt aangepakt en HTS niet, terwijl beide levensgevaarlijke jihadistische organisaties zijn die dood en verderf zaaien in de door hen gecontroleerde gebieden?
21. Hoe beoordeelt u de mogelijkheid dat HTS’ers vanuit de regio Idlib, die aan Turkije grenst, vrij eenvoudig naar het Westen kunnen reizen om aanslagen te plegen?
22. Heeft u kennis genomen van het rapport: “Weapons of the Islamic State” van conflict armament research (CAR)?[10]
23. Hoe beoordeelt u het feit dat 30% van de wapens en 20% van de gevonden munitie afkomstig is uit EU-landen en dan met name Roemenië, Bulgarije en Hongarije?
24. Deelt u de mening dat het zeer noodzakelijk is om onderzoek te doen hoe zulke grote hoeveelheden wapens uit de EU bij ISIS terecht gekomen zijn? Zo ja, hoe zult u dan dit onafhankelijke onderzoek bevorderen?
25. Kunt u deze vragen één voor één en binnen de reguliere termijn beantwoorden?

Geen opmerkingen:

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...