zondag 31 januari 2016

Neoliberale Democratie

Pensioen januari valt voor miljoenen ouderen vies tegen



92

Door: Peet Vogels
29-1-16 - 10:00

Fondsen platgebeld door geschrokken gepensioneerden

© Thinkstock.
Pensioenfondsen worden overspoeld met telefoontjes van boze gepensioneerden. Miljoenen gepensioneerden zien tot hun schrik dat hun uitkering over januari is gedaald, soms met wel enkele honderden euro's.
Martin van Rooijen. © Shody Careman.
Vaak denken ze dat hun pensioenfonds een korting heeft doorgevoerd, maar de oorzaak ligt in een hogere ziektekostenbijdrage en fiscale maatregelen.

De korting bedraagt enkele euro's tot enkele tientjes per maand. Vooral voor mensen met een klein pensioen komt dat hard aan. Zeker omdat de pensioenen al jaren bevroren zijn, waardoor de koopkracht al jaren daalt. ,,Maar er zijn ook gepensioneerden die er 300 tot 400 euro per maand op achteruitgaan. Zij hebben te veel vermogen en verliezen hun huurtoeslag,'' zegt Martin van Rooijen, voorzitter van gepensioneerdenkoepel KNVG.

Om het hart
De kortingen waren al aangekondigd, maar die boodschap heeft veel gepensioneerden niet bereikt. Nu de uitkering op de rekening is gestort, slaat de schrik ze om het hart en gaan ze verhaal halen bij hun pensioenfonds.

Bij het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, komen een kwart meer telefoontjes binnen dan normaal. Ook bij PME, het fonds voor de metaal- en elektrobranche, wordt de servicedesk overspoeld met telefoontjes. ,,Mensen zijn boos of verontrust. Vaak denken ze dat wij een korting hebben doorgevoerd, maar dat is niet zo,'' aldus een woordvoerder. Ook bij PFZW , het pensioenfonds voor zorg en welzijn, melden zich veel geschrokken gepensioneerden.
Er zijn er die 300 tot 400 euro per maand inleveren
Martin van Rooijen 
Verhoogd
De oorzaak voor de lagere uitkering ligt bij de politiek. ,,Dat kunnen we goed uitleggen,'' zegt een woordvoerder van PFZW. Gepensioneerden moeten vanaf dit jaar meer premie betalen voor de zorgverzekering.

Daarnaast is het tarief in de eerste belastingschijf verhoogd. Alleen al bij het ABP treffen de maatregelen 60 procent van alle gepensioneerden.

Van Rooijen wil dat de maatregelen zo snel mogelijk worden teruggedraaid. ,,Bejaarden zijn de enige groep die er op achteruitgaan door de maatregelen van het kabinet. En ze hebben de afgelopen jaren al 20 procent koopkracht ingeleverd.''

Op dit moment praten de sociale partners in de Sociaal Economische Raad over een heel nieuw pensioenstelsel. Dat advies wordt nog dit voorjaar verwacht.


Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...