zaterdag 10 oktober 2015

VVD Normen en Waarden

EIGEN VOLK EERST. KOOP NEDERLANDSCHE WAAR. HET VVD-PATRIOTTISME. DAT IS WAT OVERBLIJFT VAN GEERT MAK'S  Western values and Western ways of thinking,' die volgens het orakel van bartlehiem voor de Russen niet 'van opperste belang' zijn.  Zijlstra straalt dezelfde pedante zelfgenoegzame betweterigheid uit als 'onze' neoliberale bestseller-auteur.

Halbe Zijlstra wil sober bestaan voor vluchtelingen

214
Door: Jan Hoedeman en Tobias den Hartog
10-10-15 - 10:15

’Er is een run op ons land die we moeten stoppen’

Halbe Zijlstra (VVD) wil asielzoekers ontmoedigen naar Nederland te komen. 'We kunnen de vluchtelingenstroom niet aan.' © Robin Utrecht.
Vluchtelingen moeten na het krijgen van een tijdelijke verblijfsvergunning veel van hun huidige rechten verliezen. Geen bijstandsuitkering meer, geen uitgebreide medische zorg en geen grote woning. Dat stelt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in een interview met het AD.
 
Het was misschien leiderschap, maar wel het verkeerde
Halbe Zijlstra
Volgens de VVD is er een run op Nederland ontstaan door vluchtelingen die moet worden gestopt. Door een drastische versobering van de sociale voorzieningen, moet het voor asielzoekers minder aantrekkelijk worden om naar Nederland te reizen. Zijlstra slaat alarm en taxeert de stroom asielzoekers als 'een diepe, diepe crisis'.

Daarom moet de Vreemdelingenwet worden aangepast om er een einde aan te maken dat asielzoekers met een tijdelijke verblijfsvergunning dezelfde voorzieningen krijgen als degenen met een permanente. De medische voorzieningen die nu uitgebreid zijn, worden teruggesnoeid tot wat medisch noodzakelijk is.

Bijstanduitkering
Zijlstra: ,,Ooglidcorrecties, borstverkleiningen of -vergrotingen, complete tandrenovatie, dat soort zaken: echt niet.'' De VVD wil dat een bijstanduitkering verleden tijd is voor mensen met een voorlopige verblijfsvergunning. Zij worden gelijkgeschakeld aan asielzoekers die nog in procedure zijn. Zij moeten een ,,zuinig leefgeld''  krijgen voor eten en kleding.  Er moet een 'sober dak' boven hun hoofd komen.

Hij denkt aan 'containerachtige woningen'. Volgens Zijlstra kan dit alles zonder dat er een Vluchtelingenverdrag wordt opgezegd. Ook de tijdelijk verblijfsgunning van vijf jaar voor een asielzoeker moet bekort worden naar 1 jaar en ieder jaar worden heroverwogen. Dan wordt bekeken of een vluchteling in de eigen regio kan worden opgevangen. Volgens Zijlstra is het hoge vluchtelingenaantal te wijten te aan de 'uitnodigende' uitspraken van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. ' Het was misschien leiderschap, maar wel het verkeerde.'

Crisis
Volgens Zijlstra is de huidige situatie zwaarder dan de economische crisis, waar Nederland net bovenop is. Grenzen dicht is geen optie met `1027 onbewaakte kilometers', zo staat in het plan `Grenzen aan opvang'. Zijlstra zegt dat Nederland  reisdoel ,,numero twee'' is voor vluchtelingen. 'In Zuid-Europa zeggen ze: loopt u maar door, daar is West-Europa.'




Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...