woensdag 12 augustus 2015

Jan Driessen. Weerzinwekkende Domheid en Onverschilligheid


Sonja heeft een nieuwe reactie op je bericht "Minister Edith Schippers" achtergelaten: 

Feestje met politici op de Esmeralda tijders Sail Amsterdam = het Pinochet martelschip. 


Zo'n veertig jaar later is het Chileense marineschip, een schitterend witte barkentijn uit 1946, één van de vlaggeschepen van Sail Amsterdam. 'We moeten leren van ons verleden,' zegt Jan Driessen, woordvoerder van Sail, over de komst van het omstreden zeilschip. 'Het is een bewuste keuze geweest om het schip te verwelkomen. Het vaart nu onder een heel ander gesternte.' Over de geschiedenis van de Esmeralda als martelschip van de junta wordt door Sail in de publieksinformatie over het schip met geen woord gerept. 'Wij kijken enkel naar de nautische geschiedenis van een schip,' zegt Driessen. 

De domheid en brutale onverschilligheid die uit de woorden van Jan Driessen spreken zijn weliswaar kenmerkend voor de huidige generatie autoriteiten, maar blijven desondanks weerzinwekkend. Stel Auschwitz was een vlaggeschip geweest, zou de gemeente Amsterdam dan een halve eeuw later dat schip hebben uitgenodigd om deel te nemen aan een amusementsgebeurtenis, omdat Jan en de zijnen 'enkel naar de nautische geschiedenis van een schip,' kijken?  



Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...