zaterdag 15 augustus 2015

Henk Hofland en de Nederlandse Oorlogsmisdaden 2

Waarin een klein land groot kan zijn. Al meer dan zes decennia lang weet de bevolking van het kleine gidsland  geheim te houden


dat Nederlandse militairen in de periode 1945-1950, 

nadat Indonesië zich onafhankelijk had verklaard, 

structureel en op grote schaal extreem geweld tegen 

Indonesiërs hebben gebruikt.



Iedereen die een beetje meetelt in het poldermodel kent

iedereen die meetelt, en juist daarom wist de 'politiek-

literaire elite' de geschiedenis onzichtbaar te maken,

met voorop de door zijn collega's tot 'beste journalist van 

de twintigste eeuw' uitgeroepen Henk Hofland, die de 

Nederlandse oorlogsmisdaden meer dan zes decennia lang 

nauwlettend verzweeg om zodoende zijn carrière niet in 

gevaar te brengen. 



H.J.A. Hofland, de man die in De Groene Amsterdammer 

van 20 maart 2009 met veel bombarie verkondigde:


De Volkskrant en NRC Handelsblad zijn elitaire 

kranten. Dat is geen nadeel. Een natie kan niet 

zonder een politiek-literaire elite.


Inderdaad, 'een natie kan niet zonder' een 

collaborerende 'politiek literaire elite' die erop toeziet dat de mythen van 

de macht niet worden doorgeprikt. Hofland was te jong om 

fout te zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar heeft dat 

'gemis' ruimschoots goed gemaakt na 1945. 

Een ander die een foute rol speelt is de populistische bestseller-auteur Geert 

Mak, die 524 pagina's lang over De eeuw van 

mijn vader door zeverde, maar die over de foute rol van 

dominee Mak, vóór en na de Tweede Wereldoorlog in 'Ons 

Indie,' zo verhuld wist op te schrijven dat niemand er aanstoot aan 

kon nemen. Niemand was in zijn ogen verantwoordelijk

 geweest voor wat dan ook, en wel omdat --aldus zoon Geert 

Mak -- zijn vader en alle andere Nederlanders  'hun mening 

nog [moesten] vormen.' En zo wist ook de nationale

 historicus die geen historicus is de geschiedenis naar zijn

 hand te zetten. De Nederlandse mentaliteit is een giftig mengelmoes van lafheid, 

pedanterie, betweterigheid, corruptie op elk niveau en opportunisme:



D66 wil ‘allesomvattend onderzoek

 naar Nederlands geweld Indonesië’

INDONESIA INDEPENDENCE DAY
Herdenking bij de berg Merapi, in 2014.  Foto ANP/EPA/BIMO SATRIO
BINNENLAND
Het kabinet moet een allesomvattend onderzoek laten doen naar het handelen van Nederlandse soldaten na het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid in 1945. Dat zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Nederlandse kabinetten zijn hier nooit toe bereid geweest.
Vrijdag meldde NRC dat nieuw wetenschappelijk onderzoek aantoont dat Nederlandse militairen in de periode 1945-1950, nadat Indonesië zich onafhankelijk had verklaard, structureel en op grote schaal extreem geweld tegen Indonesiërs hebben gebruikt. 
Tot nu toe was de officiële lezing altijd dat buitensporig geweld slechts in uitzonderlijke gevallen voorkwam. Nederlandse militairen zouden ten tijde van de politionele acties Indonesiërs „op grote schaal” en „buiten onmiddellijke gevechtsacties om” hebben gedood en mishandeld.

ZWARTE PAGINA GESCHIEDENIS

De laatste jaren komen telkens „druppelsgewijs” nieuwe feiten naar boven over deze periode, zegt Sjoerdsma. „Ik vind dat dit duidelijk aangeeft dat er te weinig bekend is over deze zwarte pagina in de Nederlandse geschiedenis. Als je als kabinet echt verantwoording wil afleggen, moet je willen weten waar je het over hebt.”
SP-Kamerlid Sadeth Karabulut verwacht „op zijn minst een reactie van het kabinet” op de bevindingen die afkomstig zijn van de Zwitsers-Nederlandse historicus Remy Limpach, die volgende maand aan de universiteit van Bern op zijn onderzoek hoopt te promoveren. Ook Karabulut acht een breed onderzoek de meest voor de hand liggende uitkomst. Haar fractiegenoot Van Bommel bepleitte in het verleden al tevergeefs een onderzoek.

GEEN EXCUSES

Premier Rutte wilde vrijdag nog niet inhoudelijk reageren. Hij zei het promotie-onderzoek af te wachten. Tijdens de persconferentie na de ministerraad zei Rutte wel dat hij tijdens de Indië-herdenking op zaterdag geen excuses zal maken voor het leed dat Nederlandse militairen na de Tweede Wereldoorlog in Indonesië hebben veroorzaakt. 
Rutte zei dat hij „aandacht zal vragen voor de erkenning van het oorlogsleed”. Hij wijst erop dat „het lang heeft geduurd om met elkaar te erkennen wat daar gebeurd is”.
LEES MEER OVER:
 
INDIË
INDONESIË
SJOERD SJOERDSMA

http://www.nrc.nl/nieuws/2015/08/15/d66-wil-allesomvattend-onderzoek-naar-nederlands-geweld-indonesie/?utm_source=email&utm_campaign=nieuwsbrief-20150815&utm_content=Binnenland&utm_term=artikel1

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De NOS zendt 15 augustus de herdenking live uit op Nederland 1. De herdenking vindt vanaf 12.00 uur plaats bij het Indisch Monument aan de Professor B.M. Teldersweg te Den Haag. De gebruikelijke randprogrammering vindt dit jaar plaats in de namiddag in het Zuiderstrandtheater.

Tot zover aandacht voor de 'erkenning', het staat er echt!
Verder verwijs ik u door naar de cabaretier die ons verwittigde van het het feit dat: helaas de cursus voor omgaan met teleurstellingen wederom is uitgesteld.
Japanners blijken over meer fatsoen te beschikken soms. Maar ons uithoudingsvermogen is verbluffend standvastig en Douwes Dekker da's cultuur als het uitkomt. Hoe lafhartig kun je zijn. Gelukkig zijn het niet mijn volks-vertegenwoordigers. D'66 ook niet trouwens met hun selectieve verontwaardiging over het algemeen. Of van Bommel en zijn 'vertrouwen is goed controle is beter' retoriek, die zit al zo lang in de kamer dat het tijd is dat hij regeringsverantwoordelijkheid gaat dragen vind hij zelf ook, blijkens zijn retweet onlangs. Over zijn representatieve voorkomen gesproken! Ik ben 'n beetje misselijk.

Anoniem zei

Groupthink the Ukraine: The Most Extreme I've ever seen since 1977 - John Parry, journalist, a little bit over 10 minutes 'n paar maanden geleden. Niets veranderd. Leve de boycot maar dan wel van waar bedrijven van profiteren niet de bevolkingen. Ik ben oud aan het worden en iedereen gaat dood. Kan mij het schelen.