vrijdag 13 juni 2014

Dwangarbeid Amsterdam Afgeschaft

New post on De Lange Mars

Dwangarbeid voor uitkeringsgerechtigden afgeschaft in Amsterdam

by rob vellekoop
adamAMSTERDAM - Dwangarbeid of werken met behoud van uitkering is in Amsterdam voorlopig afgeschaft dankzij het collegeakkoord tussen SP, VVD en D’66. De afgelopen twee jaar heeft het actiecomité DwangarbeidNee in Amsterdam met succes acties gevoerd tegen het werken met behoud van uitkering door bijstandsgerechtigden.
Maureen van der Pligt, lid van het actiecomité DwangarbeidNee, was onderhandelaar namens de SP bij de collegeonderhandelingen.
In november heeft het comité een zwartboek gepubliceerd waarin de dwangarbeid voor bijstandsgerechtigden aan de kaak is gesteld. Ook in andere delen van het land kwamen actiegroepen bijeen samen met honderden getuigenverklaringen via het internet uit het hele land over de vernederingen die mensen moeten ondergaan, voorbeelden van verdringing van bestaande arbeid, de rechteloosheid van de dwangarbeiders.
In het nieuwe college akkoord in Amsterdam wordt dwangarbeid, het werken met behoud van uitkering in participatieplaatsen afgeschaft. Laurens Ivens (SP) heeft bij de presentatie van het akkoord gezegd dat werklozen dit niet meer hoeven te doen.  In het akkoord staat letterlijk: ‘We stoppen met onbetaald werk’. Werklozen kunnen voortaan kiezen uit scholing, zelfgekozen vrijwilligerswerk of nieuwe ‘perspectiefbanen’ waarbij het minimumloon of een cao loon wordt betaald. Deze ‘perspectiefbanen’ kunnen worden ingezet bij scholen, sportverenigingen, culturele instellingen.
Het Actiecomité Dwangarbeidnee is een samenwerking tussen de Bijstandsbond, Doorbraak en de Amsterdamse afdeling van de SP.
Commentaar
In een verklaring laat het Actiecomité weten de zaak kritisch te blijven volgen. Verzet werkt. De hobbel die in Amsterdam genomen moest worden leek onoverkomelijk moeilijk, maar dankzij doorzetting en vastberadenheid hebben de uitkeringsgerechtigden in Amsterdam een overwinning van formaat behaald! Gefeliciteerd.
Rob Vellekoop, 19 juni 2014

2 opmerkingen:

Sonja zei

Terwijl onder bezielde leiding van een SP-wethouder vrijwel geheel Oost-Groningen is omgetoverd tot een participatiegoelag. Niet voor niets waren vorig jaar de meeste faillissementen in Groningen. Bedrijven kunnen niet op tegen personeel dat geen geld kost, maar juist geld in het laatje brengt van participatiebedrijven. http://sptransparant.wordpress.com/2013/07/20/wethouder-hemmes-dwangarbeid/

Landelijke SP kiest voor dwangarbeid light http://sptransparant.wordpress.com/2014/01/01/landelijke-sp-kiest-voor-dwangarbeid-light/

Sonja zei

SP verantwoordelijk voor dwangarbeid in Oost-Groningen http://delangemars.nl/?p=3042&