Aryeh Ralbag, Opperrabbijn van Amsterdam
De positie van opperrabbijn is de hoogste functie die men in het Nederlandse rabbinaat kan bekleden. De opperrabbijn heeft de rabbinale eindverantwoordelijkheid en geeft leiding aan de rabbinale functionarissen binnen zijn opperrabbinaat. Tevens bekleed de opperrabbijn de positie van Av Beth-Dien (hoofd rabbbinaal gerechtshof). Vroeger werd de opperrabbijn officieel benoemd door de Koningin. Opperrabbijn Shochet van Den Haag was de laatste opperrabbijn die op die manier benoemd is. Dat was in 1948. Heden (anno 2011) kent Nederland twee opperrabbijnen Aryeh Ralbag, (woonachtig in New York), Opperrabbijn van Amsterdam en Binyomin Jacobs, Opperrabbijn Ipor.
Geschorste rabbijn Aryeh Ralbag voorlopig niet naar Nederland
BINNENLAND
Aryeh Ralbag, de opperrabbijn die vorige week werd geschorst voor zijn controversiële standpunt over homoseksuelen, komt voorlopig niet naar Nederland. “Ik heb sterke aanwijzingen dat mijn vrouw en ik ons leven niet zeker zijn als wij nu naar Nederland komen”, zegt hij vanuit Israël tegenover NRC Handelsblad. Ralbag wil niet zeggen uit welke hoek de bedreigingen komen, maar neemt ze “uiterst serieus”.
Ralbag (65) raakte in opspraak toen bleek dat hij zich vorig jaar had geschaard achter een verklaring waarin homoseksuelen worden aangemoedigd in therapie te gaan. Omdat het bestuur van de (orthodox) Joodse Gemeente Amsterdam zich van de verklaring distantieert, werd Ralbag “voorlopig” uit zijn functie ontheven. Vandaag heeft het bestuur besloten dat rabbijnen Rafael Evers en Eliezer Wolff zijn taken gaan waarnemen.
Voorzitter Ronnie Eisenmann laat in een telefonische reactie weten dat hij “teleurgesteld” is in het besluit van Ralbag , maar er wel begrip voor heeft. “Wij hopen nog steeds tot een oplossing te komen die door de héle joodse gemeente wordt aanvaard”, zegt Eisenmann, doelend op het dreigende schisma tussen ultraorthodoxen en meer gematigde orthodoxe joden.
De Council of European Rabbis heeft volgens de voorzitter aangeboden om te bemiddelen in de kwestie. “Daar maken wij graag gebruik van.”
Nederland ‘ongeschikt voor orthodoxe joden’
Ritueel slachten bij Islamistische slachterij Akce in het Friese Oudeschoot. Foto ANP / Robert Vos
BINNENLAND
Als staatssecretaris Bleker (Landbouw) zijn plan voor onverdoofd ritueel slachten doorzet, is Nederland “voor orthodoxe joden geen geschikt woonland meer”. Dat schrijft opperrabbijn Aryeh Ralbag in een brief aan Bleker die in het bezit is vanNRC Handelsblad. Volgens Ralbag, die verantwoordelijk is voor de religieuze aspecten van de rituele slacht, staat het voortbestaan van de joodse rituelen op het spel.
Ralbag reageert daarmee op de uitwerking van het Convenant onbedwelmd slachten volgens religieuze riten door het ministerie. In het convenant uit juni kwamen ministerie, slachterijen en islamitische en joodse organisaties overeen dat in Nederland onverdoofd slachten mogelijk blijft, maar dat het dierenwelzijn dan wel verbeterd moet worden. Het convenant is door Bleker uitgewerkt in een conceptbesluit. Maar dat is op sommige punten in strijd met de religieuze riten, zo berichtte NRC twee weken geleden.
Opperrabbijn Ralbag vreest dat de ambtenaar of dierenarts die toezicht houdt op de slacht boven de opperrabbijn komt te staan. Op verzoek van Bleker verklaarde hij eerder nog dat het convenant zelf niet in strijd is met de halacha (joodse wetgeving), maar de uitwerking ervan is dat volgens de opperrabbijn nu wel.
Volgens Ralbag maakt het conceptbesluit joods ritueel slachten in Nederland “feitelijk onmogelijk”.
MINISTERIE: WE NEMEN RALBAG SERIEUS
Het ministerie bevestigt de ontvangst van de brief. Het laat weten dat niet Ralbag, maar twee bestuursleden van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) optreden als gesprekspartner bij de onderhandelingen over het convenant. Wel wordt de opperrabbijn volgens een woordvoerder “serieus genomen” en zal hij worden uitgenodigd voor een gesprek.
Het onverdoofd slachten van dieren is verboden in Nederland. Omdat het geloof joden en moslims niet toestaat met verdoving te slachten, bestaat voor hen een wettelijke uitzondering. Om een verbod op de rituele slacht te voorkomen heeft staatssecretaris Bleker verscherpt toezicht op de slacht vastgelegd in een convenant.
Lees vandaag in NRC Handelsblad het volledige interview met opperrabijn Ralbag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten