maandag 16 juli 2012

Hendrikus Colijn. Nederlandse Oorlogsmisdadiger 7


'Stephan van der Hoek (Stadsdeel Nieuw-West) heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Els Verdonk. PVDA-Wethoudster" achtergelaten: 

Beste heer Van Houcke,

U bent met een verzoek bij het stadsdeel gekomen voor een straatnaamwijziging van de Colijnstraat vanwege het oorlogsverleden van de naamgever. Stadsdeel Nieuw-West heeft uw verzoek niet naast zich neergelegd en heeft u aangegeven een onderbord te gaan plaatsen met tekst en uitleg over deze historische persoon.

Waarom een onderbord? Een straatnaamwijziging is op dit moment een te dure maatregel. Net als veel andere gemeenten en stadsdelen heeft het stadsdeel met enorme bezuinigingen te maken. Met de schaarse middelen die er beschikbaar zijn, moeten er de komende tijd nog meer pijnlijke keuzes gemaakt worden en prioriteiten gesteld worden. Straatnaamwijzigingen brengen aanzienlijke kosten met zich mee omdat onder andere bewoners en bedrijven financieel gecompenseerd moeten worden voor kosten die dit voor hen met zich meebrengt (denk aan informeren van relaties, nieuw briefpapier, visitekaartjes, etc). Ook is er inzet van ambtenaren voor nodig. Kortom, we hebben hier op dit moment de capaciteit en het geld niet voor.

Daarnaast zijn er tal van andere straten in Nieuw-West vernoemd naar personen die met de kennis en waarden en normen van nu als 'fout' zouden kunnen worden beoordeeld. Het stadsdeel is van mening dat het efficiënter en logischer is om al deze straatnamen in eens onder de loep te nemen. Wellicht dat dit in economisch betere tijden als project kan worden opgepakt.

Tot slot uw kritische kanttekeningen bij de tekst op het onderbord. Het stadsdeel heeft zich hierover laten adviseren en is voornemens de volgende tekst te plaatsen:

"Henderikus Colijn (1869-1944) politicus en staatsman. Diende in Nederlands Oost-Indië als officier. Opvolger van Abraham Kuyper als leider van de Anti Revolutionaire Partij (ARP). Was een aantal malen Minister-president. Bekend als “bezuinigingsminister”. Wordt bekritiseerd vanwege zijn gewelddadig optreden als officier tijdens de Atjehoorlog en de Lombokexpeditie waarbij veel burgerslachtoffers vielen".

Deze tekst is volgens ons zeer duidelijk. Toch gaat het u niet ver genoeg en komt u met een eigen uitgesproken, en voor een onderbord veel te lange, tekst. Ondanks onze inspanningen voelt u zich blijkbaar onvoldoende bediend en zet u het stadsdeel in uw blog zelfs neer als ‘een overheid die oorlogsmisdaden bewust verzwijgt’. Deze gang van zaken betreuren wij zeer. 

Het stadsdeel is van mening dat het tekstvoorstel dat er ligt de lading voldoende dekt en laat het daar voor nu bij. Zodra het bord geplaatst wordt zullen wij u hiervan op de hoogte stellen.

Met vriendelijke groet,

Stephan van der Hoek
Afdeling Communicatie
Stadsdeel Nieuw-West'




Zie: http://stanvanhoucke.blogspot.it/search?q=els+verdonk


Ik kom hier later op terug.



1 opmerking:

AdR zei

Om de Amstellaan van Stalinlaan in Vrijheidslaan te veranderen - drie namen in tien jaar - werd niet op een compensatietje meer of minder gekeken (en ja hoor, de laatste wijziging was in de tijd van de Bestedingsbeperking, die in Nederland volgens mij altijd aan de gang is).

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...