Historicus Cees Faseur die zonder onderzoek nu al publiekelijk suggereert dat Indonesiers door Nederlandse militairen terecht werden doodgeschoten.
Ook de reactie van Cees Fasseur in de Volkskrant op de 65 jaar lang geheim gehouden foto's van Nederlandse oorlogsmisdaden in 'Ons-Indie' is opmerkelijk:
Cees Fasseur, historicus, schreef meerdere publicaties over Nederlands-Indië en is medeauteur van de Excessennota:
'Het is aanvullend bewijs dat de excessen gepleegd zijn. Dat stond al als een paal boven water door mondelinge verklaringen en stukken uit archieven. Dit zijn illustraties bij dat verhaal. We leven natuurlijk in een beeldmaatschappij. Dit zal velen overtuigen dat het heel nuttig kan zijn dat er extra onderzoek naar die periode komt.
Het is niet zeker om welke mensen het gaat. Zijn het burgers? Zijn het militairen? Of bendeleden? Het is tragisch maar over de slachtoffers weet je niets. Mogelijk zijn het inderdaad leden van Hizbullah of Sabilillah, islam-aanhangers die in feite een privé-oorlog tegen Nederland èn tegen de Indonesische Republiek uitvochten. Het waren waarschijnlijk geen onschuldige burgers die even uit de kampong waren gehaald om te worden doodgeschoten. Die foto's zeggen dus wel veel maar niet alles.'
'Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot heeft al in 2005 gezegd dat Nederland 'aan de verkeerde kant van de geschiedenis' stond. In feite is het dus al gezegd.'
Na eerst zijn collega historici die tot voor drie weken al die jaren geen 'volledig onderzoek' hebben bepleit, laat staan verricht, beweert Fasseur: 'Het is niet zeker om welke mensen het gaat. Zijn het burgers? Zijn het militairen? Of bendeleden?'
65 jaar lang foto's van doodgeschoten 'bendeleden' geheim houding? Waarom zouden Nederlandse militairen en de autoriteiten die via de militaire inlichtingendienst hiervan wisten deze beelden geheim hebben willen houden? Als dit 'bendeleden' waren geweest dan had slechts 1 telefoontje naar het Nederlandse leger voldoende geweest om opheldering te verschaffen. Militaire annalen bestonden toen ook al, gedocumenteerde verslagen. Duidelijk is dat Fasseur bezig is het poldermodel te repareren met argumenten als deze: 'Mogelijk zijn het inderdaad leden van Hizbullah of Sabilillah, islam-aanhangers die in feite een privé-oorlog tegen Nederland èn tegen de Indonesische Republiek uitvochten. Het waren waarschijnlijk geen onschuldige burgers die even uit de kampong waren gehaald om te worden doodgeschoten.'
De suggestie van de Fasseur, die bekend staat als de gezagsgetrouwe historicus van onze autoriteiten, is dat de blanke, christelijke beschaving, net als in Vietnam en Irak, zonder een juridisch proces gekleurde medemensen mag vermoorden, aangezien die 'geen onschuldige burgers' waren. En hoe weet Fasseur dit zonder een 'volledig' onderzoek te hebben gedaan? Wel, dat is simpel. Omdat voor Fasseur het leven van een gekleurde Indonesier minder waard is dan het leven van een blanke Nederlander die door een nazi standrechtelijk werd dood geschoten.
1 opmerking:
Prof.dr. Joop Hueting over de Excessennota Indonesie 1945-1950 interview 1995
Citaat:
Als Hueting nu daarover vertelt keren zijn ogen naar binnen. "Dat gegil en dat gekrijs, dat bloed dat overal rondspoot..., die angstogen die zich op mij richtten, die mij smeekten: in godsnaam, help ons... Ik heb toen, geloof ik, twee mensen afgemaakt, dat is mijn bijdrage geweest - maar daarmee is het toen opgehouden."
- Deze zaak komt niet voor in de Excessennota.
Fel: "Nee, natuurlijk niet. In die nota komt niks voor van wat ik verteld heb. Van geen van de oorlogsmisdaden waarbij ik aanwezig ben geweest is ooit een zaak gemaakt."
- Waarom eigenlijk niet?
"Omdat het klimaat zo was. Dat was de gewone gang van zaken: niks melden, want dat willen ze daarboven niet."
Deze man was vanavond te gast in het tv-programma Hollandse Zaken met andere oud-militairen die een boekje open doen. Ook met "maar die moslims waren ook niet misselijk". Kijken dus, als het online komt.
In 1969 vertelde Hueting zijn verhaal in Achter Het Nieuws. Zo reageerde de Telegraaf:
In een uitvoerig televisie interview vertelde de psycholoog Joop E. Hueting over de gedragingen van hemzelf en zijn medesoldaten tijdens de zogenaamde politionele acties in Nederlands-Indië. Zonder, zo merkte de Telegraaf verontwaardigd op, de achtergronden bij die gruwelen te geven en zonder te benadrukken dat gruwelen nu eenmaal bij een oorlog horen. 'En daarom', aldus de Telegraaf, 'is het volslagen zinloze, buiten alle proporties naar voren brengen van incidentele gruwelen door de heer Hueting een misselijke daad.' (Andere Tijden.
Ik wist niet van die ophef in 1969 (ik was 10 jaar). Maar nu is het voor mij ook wel duidelijk dat er nooit een "volledig onderzoek" is gedaan.
Een reactie posten