De Volkskrant nam dit ANP bericht klakkeloos over, dat het ANP op zijn beurt weer klakkeloos had overgenomen van de afdeling persvoorlichting van Shell. De strekking is kortweg dit: 3 miljard winst dus 10 procent van de werknemers op straat. Dat is de logica van het kapitalisme dat zonder kanttekeningen door mijn collega's elke dag weer wordt doorgegeven. Dalende winst, minder werknemers. Klopt die voorstelling van zaken? Nee, geenszins, want toen enkele jaren geleden de winst van Shell tot rond de 12 miljard was gestegen ,ook toen ontsloeg de oliegigant duizenden werknemers. Dus, of de winsten nu 'hoog' of 'laag' zijn, in beide gevallen verdwijnen er banen en dat alles vanwege de onstuitbare rationalisering van alle concerns. De factor arbeid is het enige waarop men flink kan bezuinigen. Waarom verzwijgen de commerciele massamedia dit? Om de simpele reden dat ze slechts doorgeefluik zijn van de neoliberale ideologie. En waarom zijn ze dat? Omdat de krant voor meer dan 60 procent betaald wordt door de adverteerders, onder wie Shell. Die moet men niet voor het hoofd stoten door ineens de werkelijkheid te gaan beschrijven.
Shell ontslaat 5000 werknemers
ANP
Gepubliceerd op 29 oktober 2009 08:56, bijgewerkt op 29 oktober 2009 09:48
SHELL -
Een reorganisatie bij olieconcern Shell kost circa vijfduizend medewerkers hun baan. Dat is ongeveer 5 procent van het totale personeelsbestand. De organisatie moet efficiënter, aldus Shell.
Shell-vrachtauto (ANP)
Topman Peter Voser kondigde bij zijn aantreden op 1 juli aan de structuur van Shell te willen vereenvoudigen. Door de ingreep moest het concern ook efficiënter worden. ‘Er zijn simpelweg te veel mensen met elkaar bezig in plaats van met de buitenwereld’, aldus Voser destijds.
De contouren van de ingreep werden in mei al duidelijk toen Voser aankondigde het aantal divisies te willen halveren tot drie. De drie onderdelen die zich bezighouden met het opsporen en de winning van energiebronnen worden samengevoegd, de activiteiten handel en duurzame energie worden gebundeld met de verkooptak en er komt een divisie voor nieuwe projecten.
Stuk lager
In het derde kwartaal kampte Shell met ‘zwakke economische omstandigheden’, aldus de bestuursvoorzitter. Vooral de flink gedaalde olieprijs en een lagere productie raakten het bedrijf. De productie kwam uit op 2,93 miljoen vaten olie-equivalent per dag, een stuk lager dan de 3,39 miljoen vaten waarop analisten in doorsnee rekenden.
Volgens Voser zijn er tekenen dat de vraag naar en de prijzen van energie verbeteren, maar de toekomst blijft onzeker. ‘We verwachten geen snel herstel.’
Dalende winst
De winst op basis van geschatte actuele kosten (ccs), de voornaamste maatstaf van Shells prestaties, daalde met 73 procent tot 3 miljard dollar. Analisten rekenden in doorsnee op een ccs-winst van 2,62 miljard dollar.
De nettowinst kwam uit op 3,2 miljard dollar in vergelijking met 8,5 miljard dollar in het derde kwartaal van vorig jaar. Shell wil over het derde kwartaal een dividend uitkeren van 0,42 dollar per aandeel. De omzet bedroeg 75 miljard dollar, 43 procent minder dan een jaar eerder.
http://www.volkskrant.nl/economie/article1309229.ece/Shell_ontslaat_5000_werknemers
Kijkt u even met mij mee, dit schreef de Volkskrant-redactie 14 jaar geleden:
Shell Nederland voert winst met 996 miljoen op tot 1,5 miljard
Gepubliceerd op 14 juli 1995 00:00
AMSTERDAM
Shell maakt geen aparte jaarcijfers over de Nederlandse onderneming bekend. In omzet gemeten, die in 1994 met 12,5 miljard nagenoeg gelijk bleef, is Shell Nederland de op acht na grootste Nederlandse onderneming. De cijfers van Shell Nederland zijn geconsolideerd in de eerder gepubliceerde jaarresultaten van de groep, die over 1994 11,3 miljard bedroegen. Shell geeft geen commentaar op de cijfers.
Bij de reorganisaties, met name in de raffinaderij en de chemiebedrijven in Pernis, verdwenen vorig jaar 1050 arbeidsplaatsen. Shell heeft in Nederland nu nog 13 duizend werknemers. Daarvan moeten er tot 1999 nog eens zevenhonderd in Pernis verdwijnen. De recent aangekondigde sanering van de centrale kantoren in Den Haag en Londen, waarbij twaalfhonderd arbeidsplaatsen verdwijnen, vindt pas volgend jaar plaats.
1 opmerking:
Hee, alweer een concern waar Wim "FNV dat maak ik niet mee" Kok commissaris is...
Een reactie posten