donderdag 29 oktober 2009

Egbert Kalse van de NRC 4



Dit beweerde Egbert Kalse van de NRC in oktober 2008:

'Iedereen (dan bedoel ik voor de verandering maar weer eens echt iedereen) dacht dat de huizenprijzen in Amerika altijd zouden blijven stijgen. Dom natuurlijk, maar zo was het wel. En omdat iedereen dat dacht, dacht ook iedereen dat het wel veilig was daarin te beleggen. Niet dus.'

Desondanks wist dezelfde Egbert Kalse na al die jaren onwetendheid binnen 6 maanden tijd het volgende:

'In Bankroet beschrijven Kalse en Van Lent de oorzaken en gevolgen van de zwaarste economische crisis sinds de Grote Depressie. Van de huiseigenaren in Californië tot zakenbankiers op Wall Street. Van de whizzkids die de ingewikkelde financiële producten verzonnen tot Nederlandse bankiers aan de Zuidas. Van de toezichthouders die de crisis niet meer konden stoppen tot politici die hun nationale banken moesten redden.'

Naast zijn gewone dagelijkse beslommeringen als redacteur van de 'slijpsteen voor de geest' wist Egbert ineens al deze achtergrond-informatie te vergaren, informatie waarvan hij voorheen allemaal niet op de hoogte was geweest, terwijl hij als journalist toch al deze feiten had moeten weten. Maar niet alleen dat, hij 'beschrijft welke maatregelen kunnen helpen om een crisis als deze te voorkomen.' Ook dat nog eens.

'Bankroet gaat op zoek naar de schuldigen van deze crisis, beschrijft welke maatregelen kunnen helpen om een crisis als deze te voorkomen, analyseert hoe door die maatregelen alweer de zaadjes voor een nieuwe crisis gezaaid worden en blikt vooruit hoe het nu verder moet met het mondiale economische systeem.'

Ik zou zeggen dat een van de belangrijkste 'schuldigen van deze crisis' de journalisten zijn van de commerciele massamedia, zoals Egbert Kalse zelf, die al die jaren bewust gezwegen hebben. Bewust informatie hebben achtergehouden door niet serieus de werkelijkheid te bestuderen, waardoor de samenleving niet gealarmeerd werd. Per slot van rekening functioneert een democratie alleen wanneer de burgerij goed is geinformeerd. Dit boek achteraf is in feite een brevet van onvermogen die Egbert aan zichzelf uitreikt.

Hoe is het te verklaren dat Egbert Kalse ineens claimt de werkelijkheid te beschrijven, terwijl hij voorheen volgens eigen zeggen te 'dom' was om die werkelijkheid te kunnen zien? Daarover later meer.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Stan, denk jij dat het beter zal worden qua journalistiek? Waar denk jij dat de oplossing ligt/zit?
In de blogsfeer?

Merijn

stan zei

merijn
er is geen oplossing. de dynamiek van onze technologische samenleving is te groot om het te veranderen. daar is goed over geschreven door heidegger en ellul. het enige dat je kunt doen is er een kroniek over bijhouden. en dat probeer ik te doen.

Anoniem zei

Maar op een gegeven moment werkt dit soort onzin niet meer bij de burger. Informatie gaat steeds sneller en wordt steeds sneller gecheckt (juist door de dynamiek). Figuren zoals Kalse hebben steeds minder invloed, omdat de bevolking hen steeds minder serieus neemt. Het voordeel is dat de woorden van personen zoals Kalse steeds sneller hun desinformatie waarde aantonen. De jeugd van nu groeit daar mee op. Op een gegeven moment leest niemand meer van een type Kalse. De burger zal uiteindelijk veel kritischer worden en de politiek etc. zal daarin mee moeten gaan.
(even kort door de bocht)
Merijn