dinsdag 22 september 2009

De Israelische Terreur 939

In de Amsterdamse Balie



wo 23 sep 2009 19.30 uur

te gast | Gaza-getuigenissen Israëlische militairen in Nederlands vertaald



Toelichting door en discussie met Yehuda Shaul van Israëlische organisatie Breaking the Silence over door haar gepubliceerde Gaza-rapport

In juli 2009 publiceerde de Israëlische organisatie Breaking the Silence (Shovrim Shtika) een rapport met getuigenissen van militairen die gediend hadden tijdens de Gaza-oorlog (december 2008 – januari 2009). Breaking the Silence is een organisatie van veteranen die vindt dat elke Israëli moet weten wat er in haar of zijn naam gebeurd in de bezette Palestijnse Gebieden. Zij doet dit ondermeer door het verzamelen van getuigenissen van soldaten die hier gediend hebben. De Gaza-publicatie van Breaking the Silence bevat het relaas van verschillende militairen over mogelijke mensenrechtenschendingen en schendingen van het oorlogsrecht tijdens de Gaza-oorlog, zoals het gebruik van witte fosfor in bevolkte gebieden. Met hun publicatie wil de organisatie een debat starten in de Israëlische maatschappij en daarbuiten over de Israëlische aanval op Gaza van de afgelopen winter en de veranderende mentaliteit van het Israëlische leger sinds de uitbraak van de Tweede Intifada tot nu. Deze persoonlijke getuigenissen bieden een alternatief voor de officiële legerverklaringen over wat er gebeurde in Gaza, en laten het gat zien tussen wat het publiek verteld wordt en wat er eigenlijk gebeurd is. Het rapport zorgde voor veel opschudding in zowel Israël als daarbuiten.

Yehuda Shaul was in 2004 een van de oprichters van Breaking the Silence. Nog altijd is hij zeer actief, onder meer door het verzorgen van rondleidingen in de Palestijnse stad Hebron, de stad waar hij als officier gelegerd was. Tijdens de avond zal Yehuda het Gaza-rapport toelichten, en vragen vanuit het publiek beantwoorden.

De avond zal ingeleid worden door Jaap Hamburger (voorzitter Een Ander Joods Geluid). Na de lezing worden is er de mogelijkheid tot vragen en discussie onder leiding van Max Arian, journalist en eindredacteur van De Brug. Het Breaking the Silence-rapport zal in Nederlandse vertaling tijdens de avond gratis verstrekt worden.

Toegang is gratis. Vol is vol.

Deze avond wordt mogelijk gemaakt door ICCO, United Civilians for Peace, Een Ander Joods Geluid en SIVMO (Steuncomité Israëlische Vredes- en Mensenrechten Organisaties).

Geen opmerkingen: