dinsdag 3 juni 2008

Jelle Bruinsma

Dit artikel kreeg ik ge-emaild van de Groningse student Jelle Bruinsma:

'Kritisch denken verplicht
I
B/IO-student Jelle Bruinsma verbaast zich over het zwijgen van intellectuelen en studenten over oorlogshandelingen door de Nederlandse staat. Hij houdt hen de stelling van Noam Chomsky voor: als een democratische samenleving je opleiding betaalt, moet je de samenleving dienen met je kritische verstand.
door Jelle Bruinsma

Het studentenleven bestaat voor velen uit het beleven van een zo mooi moge­lijke tijd. De heersende opvatting is dat je studententijd, naast de studie zelf, in het teken moet staan van het maken van vrienden en vrij en zelfstandig worden. Helaas schijnt politiek engagement bij mijn medestudenten grotendeels te ont­breken en staat de universiteit als broed­plaats van de samenleving nauwelijks meer voor het opkomen voor de zwak­keren in de wereld.
In 1967 publiceerde Noam Chomsky het arti­kel ‘The responsibility of intellectuals’ in de New York Review of Books. Hier­in bekritiseert hij de handelingen van Amerikaanse intellectuelen met betrek­king tot Vietnam. Ik zal proberen zijn ar­gumentatie toe te passen op Nederland. Hoewel Chomsky het over intellectu­elen heeft, ben ik van mening dat zijn stellingname ook geldt voor de Neder­landse student.
Chomsky stelt de volgende vraag: “in hoeverre is het Amerikaanse volk verant­woordelijk voor de wrede Amerikaanse aanval op een hulpeloze plattelandsbe­volking in Vietnam?” Soortgelijke vragen dienen zich ook aan als het gaat om de verantwoordelijkheid van Nederlanders voor de acties van ónze overheid. Ne­derland heeft het afgelopen decennium deelgenomen aan oorlogsmissies in Ko­sovo, Afghanistan en Irak. De volgende vraag dient beantwoord te worden: zijn wij verantwoordelijk voor wat de bevol­king in Kosovo, Afghanistan en Irak is aangedaan? Hebben we genoeg gedaan om de Nederlandse bijdrage eerlijk te analyseren en waar nodig te bekritiseren? Hoewel een andere stellingname deze bevolkingen waarschijnlijk niet had kun­nen redden, is dit geen reden om onszelf vrij te pleiten. Ik zie het als de morele taak van de geprivilegieerde klasse, waar­onder studenten, om zich met dit soort vraagstukken bezig te houden.
In de heersende visie onder studenten wordt de eigen bevoorrechte positie ogenschijnlijk over het hoofd gezien. Als intellectuelen vormen zij een klasse die grotendeels op kosten van de sa­menleving wordt opgeleid en “in een positie [is] om de leugens van overhe­den bloot te leggen [en] acties aan de hand van hun oorzaken, motieven en vaak verborgen intenties te analyse­ren” (Chomsky)."

Lees verder: http://www.groningerstudentenbond.nl/wp-content/uploads/2008/05/ns36-5.pdf

3 opmerkingen:

Ben Braam zei

Jelle heeft helemaal gelijk. Hoop dus dat hij hiermee doorgaat. De barre realiteit is helaas dat we in een politiek praktisch bewusteloos land leven. Hoe dit werkt heeft Stan al vaak genoeg uitgelegd.

Lars Buitinck, hoofdredacteur Nait Soez'n zei

Ik vind het niet erg dat dit artikel hier verschijnt, maar de bronvermelding is een beetje sumier. Dit artikel verscheen in Nait Soez'n, opinieblad voor studerend Groningen, jaargang 36 nr. 5 (juni/juli 2008) en is door de redactie van dat blad bewerkt.

Anoniem zei

Jelle Bruisma moest maar wat minder praatjes hebben over oorlogsgeweld van de overheid.
Jelle Klaas heeft zichzelf nooit gedistantieerd van de ronselpraktijken voor de FARC, door de Internationale Socialisten waar hij aanvoerder van is.
De appel valt niet ver van de boom. Of je nu Jelle Klaas heet, Klaas Bruisma of Jelle Bruisma: BLOED KLEEFT AAN JE HANDEN.

The Real Terror Network, Terrorism in Fact and Propaganda

De hypocriete suggestie dat het genocidale geweld tegen de Palestijnse bevolking in feite pas op 7 oktober 2023 begon, zoals de westerse mai...