dinsdag 24 juni 2008

De Pro-Israel Lobby 71

Terwijl de nucleaire macht Israel recentelijk nog meer privileges van de EU ontving, verhevigt diezelfde EU de niet nucleaire staat Iran, terwijl de Amerikaanse geheime diensten hebben gesteld dat het Iraanse nucleaire programma in 2003 werd gestopt. Deze amateuristische politiek zal natuurlijk te zijner tijd fout aflopen. We worden geregeerd door een generatie randdebielen.

'EU bevriest tegoeden Iraanse bank
Gepubliceerd: 24 juni 2008 13:36 Gewijzigd: 24 juni 2008 13:39
AFP, Reuters, AP

Luxemburg/ Teheran, 24 juni. De Europese Unie heeft gisteren besloten de tegoeden te bevriezen van de grootste Iraanse staatsbank, de Bank Melli. Daarmee voert de EU maatregelen uit waartoe de VN-Veiligheidsraad eerder heeft besloten in zijn sanctieresoluties tegen Iran.
Volgens een Iraanse analist zal de maatregel de economie verder isoleren en Iran afhankelijker maken van China. Aan de andere kant wordt het de regering makkelijker gemaakt haar economische falen te verbergen achter de sancties.
De Veiligheidsraad en de EU proberen met hun sancties Iran ertoe te dwingen zijn uraniumverrijkingsprogramma te bevriezen. Teheran kan, zo vrezen met name westerse landen, dat programma gebruiken om heimelijk een kernbom te ontwikkelen. De Iraanse regering zegt dat haar nucleaire activiteit alleen is bedoeld om energie op te wekken.
Iran veroordeelde de nieuwe maatregelen vanochtend als „illegaal” en voegde eraan toe dat het EU-besluit de diplomatieke inspanningen kan schaden die parallel aan de sancties worden ondernomen om het nucleaire probleem op te lossen. EU-buitenlandcoördinator Solana bracht tien dagen geleden een pakket verzoeningsmaatregelen mee naar Teheran. Iran zegt daarop te studeren, maar onderstreept tevens dat van opschorting van het verrijken van uranium geen sprake kan zijn.
De EU besloot eveneens tot restricties tegen individuen en bedrijven die zouden zijn betrokken bij het Iraanse nucleaire programma. Alle maatregelen werden gisteren zonder discussie aangenomen aan het begin van EU-overleg in Luxemburg. De Europese leiders waren het er vrijdag in Brussel over eens geworden. Van sancties tegen de energiesector, waarvan de Britse premier Brown eerder repte, is volgens diplomaten voorlopig geen sprake.'

Lees verder: http://www.nrc.nl/europa/article1141580.ece/EU_bevriest_tegoeden_Iraanse_bank

Geen opmerkingen: