zondag 2 maart 2008

De Israelische Terreur 338

Sonja mailde me het volgende:

'Europese grondwet campagne.
Toevallig maak ik vandaag de vergelijking met Warshau ook, met twee foto's, op mijn weblog: Israël bedreigt Palestijnen met “grotere holocaust”
4:46 PM

Het hoge woord is eruit, en is nu officieel. The Guardian berichtte afgelopen vrijdag (29 februari 2008): “Met de intensivering van Qassam raketbeschietingen en vergroting van hun bereik, zullen ze een grotere holocaust over zichzelf uitroepen, want wij zullen al onze kracht aanwenden om ons te verdedigen,” aldus Matan Vilnai, de Israëlische onderminister van Defensie, op de radiozender van het Israëlische leger. De verklaring volgde op een over en weer vuren tussen Hamas strijders in de Gazastrook en het Israëlische leger, waarbij tenminste 32 Palestijnen zijn gedood (dd 28 februari, een dag later kwamen daar 61 Palestijnen bij), waaronder 14 burgers en 8 kinderen, en 1 Israëliër. Het jongste Palestijnse slachtoffer was een 6 maanden oude baby.
“Het zal een tragische, en moeilijke, operatie worden, maar we hebben geen andere keus,” zei Vilnai doelend op de grootschalige militaire operatie die het vierde sterkste leger ter wereld momenteel voorbereidt om naar zeggen de raketbeschietingen te stoppen. “We zitten nu bijna op volle kracht. Tot nu toe hebben we alleen een klein percentage van onze legermacht gebruikt vanwege de aard van het gebied.”
Bedreiging met genocide is strafbare misdaad volgens de internationale Genocide Conventie, aangenomen in 1948 na de Nazi-holocaust. ‘The 8 Stages of Genocide‘, geschreven door Greg Stanton, voorzitter van Genocide Watch, beschrijft een aantal signalen van een op handen zijnde genocide, waaronder de “ontmenselijking” van potentiële slachtoffers, en de voorbereidingen, waarbij potentiële slachtoffers “vaak worden afgezonderd in getto’s, gedoporteerd worden naar concentratiekampen of opgesloten worden in gebieden waar voedselgebrek is, om ze te laten verhongeren.”
In september vorig jaar verklaarde Israël Gaza tot “vijandige entiteit“, en dit werd meteen gesteund door het Westen.Op 28 februari verklaarde minister Meir Sheetrit dat Israël “alles moet raken wat er beweegt, met wapens en munitie,” in Gaza, en voegde toe: “Ik denk niet dat we medelijden moeten tonen voor een ieder die ons wil doden.”Op 29 februari zei Kadima-lid Tzachi Hanegbi dat Israël een invasie in Gaza moet uitvoeren om “het Hamas terreuregime uit te schakelen”, en dat de Israëlische strijdkrachten, die momenteel de bezetting van Gaza in de lucht en de periferie controleren, zich moeten voorbereiden om “jarenlang” in Gaza gestationeerd te worden.
Al met al krijgt de Israëlische genocidale “holocaust” politiek op de Palestijnse bevolking in de buitenlandse media voorzichtig contour. Maar in Nederland geen beroering, en de grootste monden in de Tweede Kamer zwijgen als het graf. Want, zoals Harry van Bommel (SP) mij twee jaar geleden verklaarde: “Israël is nu eenmaal heilig in Den Haag.”
De NOS komt weer met haar bekende riedel dat het Israëlische offensief een “reactie” is op raketbeschietingen van de Palestijnen, en neemt het woord “holocaust” niet in de mond, maar schrijft: “Israël dreigt met geweldsescalatie”, waarbij het ook nog suggereert dat deze terecht is.Nu.nl doet ongeveer hetzelfde, rept niet over de aangekondigde genocide maar vertaalt dit naar ‘Israël gaat verder met aanval Gazastrook’.Het ANP is weer schaamteloos in zijn pro-Israëlische verslaggeving. Ten eerste legt het persbureau de schuld bij de Palestijnen, omdat zij ‘het vredesoverleg met Israël afgebroken hebben’ - waarmee het alle door Hamas aangeboden wapenstilstanden, die Israël consequent weigert te accepteren, negeert. Ten tweede schrijft het over de Israëlische agressie, met het woord “agressie” tussen aanhalingstekens, waarmee het suggereert dat het wel eens helemaal geen agressie zou kunnen zijn. Maar wat dan wel? Of wie wordt hier geciteerd?Trouw/Novum/AP spande gisteren de kroon: in plaats te berichten over de holocaust-aankondiging van Vilnai, citeert zij Hamasleider Mashaal die zei dat Israël de holocaust overdreef om de wereld te chanteren. Punt. De Herald Tribune voelde zich terecht genoodzaakt om het hele verhaal te publiceren en de lezer echt te informeren.
CIDI-medewerker Alex Burghoorn presenteert in de Volkskrant een ‘Schuilkelderblues’ bericht uit Ashkelon in romantisch-melancholische stijl, en vermijdt daarin ostentatief het woord “holocaust”: “Het Hebreeuwse woord shoah betekent catastrofe en in het bijzonder de jodenvernietiging tijdens de Tweede Wereldoorlog.” Ook schrijft hij over Israël’s “vergeldingsaanvallen”, alsof verzet tegen de Israëlische belegering van de Gazastrook een onredelijke, ongelegitimeerde en eenzijdige daad van agressie is.
Het valt mij altijd weer op dat de dames en heren van de Nederlandse pro-Israël lobby geen reden kunnen bedenken waarom de Palestijnen eigenlijk raketten afvuren op Israël. De raketten en hun zeldzame slachtoffers worden altijd breed uitgemeten in hun media, maar waarom dit precies gebeurt nooit. In gesprekken, waarin ik de vraag over dat ‘waarom’ koppig blijf herhalen, komt soms de aap uit de mouw: Palestijnen deugen gewoon niet, er is iets geestelijk (genetisch!) mis met die mensen, dat is de suggestie. Die suggestie kennen we uit de geschiedenis van Europa, waarin het toen over Untermenschen ging. Het ontbreekt er de Israëlische regering nog aan om die term te gebruiken, maar gezien de recente uitspraken zou het me niet verbazen wanneer dat ook nog gaat gebeuren. “Dit nooit meer!” is een holle nietszeggende kreet geworden, die alleen nog uit de kast wordt gehaald wanneer er politiek gewin mee te behalen valt, zoals bijvoorbeeld de VVD deed in haar anti-terrorisme/pro-Europese grondwet campagne.'

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Helemaal mee eens. De vraag 'waarom' is uit de Nederlandse journalistiek verdwenen. En als je het wel vraagt, word je van opdringerig gedrag beschuldigd. Waarom? Omdat mensen niet kwetsbaar willen zijn. En dat kennelijk niet op een normale manier onder woorden kunnen brengen.

En omdat scholen voor journalistiek menen dat studenten opgeleid moeten worden in doelgroepgericht schrijven.

"De HBO-opleidingen journalistiek zijn (…) in staat om journalisten op te leiden die (…) ervaring hebben in het doelgroepgericht publiceren over die onderwerpen. (…) De toenemende doelgroepgerichtheid in alle journalistieke media heeft grote gevolgen voor
vorm in inhoud van journalistieke producten. De opleidingen zullen daar een antwoord op
moeten geven. In het verlengde daarvan ligt de snelle ontwikkeling van 'infotainment'. Waar in het verleden de opleidingen een duidelijke grens konden trekken tussen informeren en
amuseren, blijkt dat nu veel moeilijker.` Uit www.hbo-raad.nl/upload/bestand/journalistiek.pdf (pagina 5)

Ben je de journalist die zich wil specialiseren in het meenemen van mensen over hun eigen referentiekaders (van dale: het geheel van waarden en normen binnen een bepaalde groep) en de (daaruitvoortvloeiende) subjectieve interpretaties heen? Dan is er geen plaats voor je (lees: geen interesse om in je te investeren want je levert qua inkomsten uit lezers en inkomsten uit adverteerders niets op) in journalistiek Nederland. So far voor onafhankelijke journalistiek in Nederland. Braak.

Unknown zei

Herman2

Caught Red-Handed!

The Israeli "defense" forces caught these babies red-handed launching rockets at innocent Israeli settlers, so the Israelis had to evidently kill them in "self defense". Today the Israeli "defense" forces destroyed an entire building with the family that lived in it because they traced a 2 day old Palestinian terrorist who had been recruited by Al Qaeda! This is exactly what Israelis tell the world community.. and some people still believe

http://www.youtube.com/watch?v=5Z9bPr9Ehb8

Anoniem zei

Een Palestijn die een raket naar Israël schiet, is een soort Onbegrijpelijke Natuurkracht, een vreemde deus ex machina. Als je het van de gemiddelde journalist moet weten.

Heel vreemd, waarom zouden ze dat In Godsnaam Doen? Ze hebben het toch goed, en is Israël niet het democratisch baken in het Midden-Oosten.

Vervolgens vergeldt het Israëlische leger een dergelijke beschieting, dat klinkt weer heel erg redelijk en vooral logisch. Vergelding is immers een kwestie van "voor wat, hoort wat."
Dan komt er weer zo'n vreemdsoortig onbegrijpelijk onuitlegbaar voorval met een "Qassam"-raket, en omdat het alweer de tweede keer is, is het eigenlijk ook wel weer een beetje logisch als de reactie van Israël weer net even grover en schaamtelozer is.

En als straks de hele Gaza-strook wordt uitgeroeid door Israëlisch legergeweld, wat eigenlijk best redelijk is, want zijn ze potdomme nou nog niet opgehouden met die raketten, kunnen onze vrienden der journalistiek dikke katernen volschrijven met geleerde reconstructies over hoe het zover heeft kunnen komen.

Dat mensen in een bezet gebied die tot op het bot vernederd zijn en niks te verliezen hebben wel eens de neiging hebben naar de wapens te grijpen, is een verouderde hypothese die alleen heel simpele mensen zoals ik tegenwoordig nog aanhangen.

Echte Intellektuwelen echter, zoals Grote Geest Leejon de Winter, die snappen het tenminste. Die wijden lange en beschouwende kolommen aan het Weezen der Araabische Mensch - want daar zit natuurlijk de werkelijke reeden. De Araabische Mensch is zoodanig andersch, zijn waarden wijken zoodanig af - daar moet wel een terrorist uit komen hè. Waar wij verlichte westerlingen (en Joden zijn ook verlicht, want die hebben nog een tijdje meegelopen hè, bij Ons in het Verlichte Westen) bepaalde Waarden delen, zie je dat, verhip, een Araabische Mensch zomaar ineens die hele waarden op zijn kop zet. Respect voor het Leeven, ja zelfs liefde voor eigen Huis en Haard, nee dat valt ze niet bij te brengen. Ze blazen zich gewoon zomaar op om sneller naar de Tuin van Allah te kunnen - wonderlijk, is het niet.

Heeft ook handige aspecten, want aangezien de Araabische Mensch zoodanig andersch is dan wij kun je ze ook moreel-ethisch beschouwd veel makkelijker uitroeien, er zijn minder mensen die daar moeilijk over doen en misschien vinden ze het zelfs wel prettig zo.

Door al dat modieuze gelijkheidsdenken en verfoeilijke cultuurrelativisme is een hele generatie mensen opgevoed met het idee dat je niet zomaar een heel slag mensen uitroeit. Dat was in een korte maar hevige periode van onze geschiedenis zeer populair, met name onder bepaalde politici, maar het is niet meer politiek correct. Ook daar mag best een einde aan komen.
Het moet maar weer eens gezegd kunnen worden: der Araberfrage kan worden gelöst.

(Waar en hoe kan ik eigenlijk Nederland aanklagen wegens medeplichtigheid aan geplande genocide en onvoorwaardelijke steun aan een terroristische staat? Misschien moest ik eens in de verdragen duiken.)

Sonja zei

De pest is herman_m: ik begrijp je reactie te goed. Ook ik kan soms echt woedend zijn over het onrecht, en de mensen die het steunen, maar ook moedeloos - en ik weet niet eens wat oorlog en vernedering is! Mijn voorouders hebben de nazi's meegemaakt, en daar ben ik mee opgegroeid, en ook met WO1 en de Vietnam-oorlog, aangezien ik al op zeer jonge leeftijd, uit nieuwsgierigheid, de ouderlijke boekenkast plunderde, die nogal geëngageerd was want vader was journalist.

Ik ben pessimistisch van aard, maar toch zie ik de publieke opinie heel langzaam keren. Het internet draagt daar veel aan bij. Ook in Israël zelf, waar een meerderheid al voor onderhandelingen met Hamas is. Ik durf zelfs te stellen dat dat er al meer zijn dan hier in Nederland. De mensen zijn het zat, en de informatie uit de Palestijnse gebieden krijgt steeds meer de ruimte. Howard Zinn's train is moving.

De mens zal echter niet veranderen. Zo noem jij iemand als Leon de Winter, die staat bij mij in het lijstje 'haters'. Ik denk echt dat haat voor sommige mensen een lustbeleving is, mijns inziens een klassieke perversie die een geestelijk mankement of kronkel bedekt. Dat is misschien makkelijk om het daarmee af te doen ('die is gewoon gek'), maar het onvermogen tot empathie en menselijkheid dat ik bij die kruisvaarders zie is voor mij helder als glas. Dat moet toch ergens vandaan komen.

Moedeloos, ook. Zo 'sprak' ik vandaag een joodse 'overlevende' (baby in Auschwitz) op een forum. Het ging over de holocaust-bedreiging van Vilnai. Haar reactie was: het is heel erg wat er daar gebeurt voor alle partijen. Vervolgens leg ik uitgebreid uit dat er alleen geen sprake is van gelijkwaardige partijen zoals zij suggereerde. Dan komt er weer dezelfde reactie met als toevoeging dat het mij toch goed moest doen dat zij er zo over dacht. Mijn hemel, als ik haar was geweest, was ik in alle staten geweest bij die opmerking van Vilnai. Met zo'n verleden. Vanwaar die gelaten, apatische houding? Herhaalt de geschiedenis zich? Dat maakt mij kwaad en voel ik me machteloos. Dat bloedeloze, ik kan dat niet begrijpen.

En precies dat beangstigt mij 100 keer meer dan wat een hater in zijn wekelijkse haatcolumnpje in een haatblaadje schrijft.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...