maandag 28 januari 2008

De Dood van een Massamoordenaar 3

Trouw bericht:

'Gemengde gevoelens bij dood Soeharto
Regime oud-dictator bracht welvaart, maar maakte ook honderdduizenden slachtoffers
Esther de Jong, Jakarta…

Toch wordt Soeharto door een groot deel van de Indonesiërs gezien als de man die het noodlijdende land welvarend maakte. Veel vertegenwoordigers van andere landen wezen daar gisteren ook op. Landen in de regio prezen Soeharto bovendien vanwege diens inspanningen voor betere onderlinge betrekkingen.
De Nederlandse minister Verhagen noemde Soeharto een ’belangrijke politieke figuur’, die Indonesië ’relatieve stabiliteit’ heeft gebracht. Slechts een enkeling stipte de mensenrechtenschendingen aan.
In Indonesië zelf stond de afgelopen tijd vooral ’vergeving’ centraal in de discussie rond Soeharto, die al enkele weken doodziek was. Vlak na zijn overlijden vroeg Soeharto’s oudste dochter het volk haar vader te vergeven.'

Lees verder: http://www.trouw.nl/hetnieuws/wereld/article902970.ece/
Gemengde_gevoelens_bij_dood_Soeharto
'Een belangrijke politieke figuur,' aldus Verhagen. 'Geen woord over Soeharto's massamoorden. 'Slechts een enkeling stipte de mensenrechtenschendingen aan.' Waarom zou men ook, volgens Trouw bracht allereerst het 'regime oud-dictator... welvaart.'
Bracht het regime welvaart? Ook voor de bevolking die in sweatshops voor een dollar per dag voor grote westerse concerns werkt? En dat omdat Soeharto's doodseskaders vakbonden liet vernietigen. Of bracht de olie welvaart? Of de gigantische corruptie van de Soerharto bende? Want natuurlijk is niet iedereen welvarend in Indonesie, sterker nog: het gemiddelde jaarlijkse inkomen per hoofd van de bevolking is minder dan 3000 euro, het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft is officieel rond de 18 procent, maar feitelijk veel hoger, met andere woorden, bijna 50 miljoen mensen leven er in bittere armoede. Toch beweert Trouw dat de massamoordenaar welvaart bracht. Die 50 miljoen tellen voor Trouw niet mee, en ook die vele miljoenen andere Indonesiers die van 3000 euro moeten zien rond te komen.
Het probleem met de westerse commerciele massamedia is dat ze zelfs massamoord acceptabel weten te maken, want elke munt heeft twee kanten, nietwaar. Zo zijn er nog steeds mensen die Hitler roemen vanwege zijn snelwegen en Mussolini roemen omdat toen de treinen op tijd reden. Soeharto zal nu de geschiedenis ingaan vanwege de zogenaamde welvaart. Dank u Trouw.
Een gewetensvolle journalist had niet dit geschreven: 'Regime oud-dictator bracht welvaart, maar maakte ook honderdduizenden slachtoffers,' maar had dit geschreven: 'Regime oud-dictator bracht terreur om zichzelf te verrijken.'

2 opmerkingen:

Sonja zei

Je gaat bijna denken dat het een afgesproken zaak is:

US hails Suharto as 'historic figure' (AFP)
THE United States hailed former Indonesian president Suharto as a "historic figure" who "achieved remarkable economic development", in a statement released by its embassy in Jakarta.
“President Suharto led Indonesia for over 30 years, a period during which Indonesia achieved remarkable economic and social development,” ambassador Cameron Hume said in the release.

stan zei

dat is het ook sonja
als de hoofd-aap gesproken heeft, dan volgen de bij-apen. het onderstreept andermaal hoe weinig normen en waarden meespelen. we're in it for the money. en dat is alles.