maandag 17 december 2007

Jezus in Oeroezgan









De man hierboven is minister van Defensie Van Middelkoop. Van Middelkoop is als christen een volgeling van de evangelie van de man links, Jezus van Nazareth. Mijn vraag is deze: Zou Jezus van Nazareth in Oeroezgan hebben gevochten?


Ik begin te twijfelen, eerst dacht ik: natuurlijk niet, deze profeet verspreidde de boodschap van liefde en verdraagzaamheid. Per slot van rekening staat in zijn boek: 'Al spreek ik met de tongen van engelen en mensen: als ik de liefde niet heb, ben ik een galmend bekken of een schelle cimbaal.'


Maar vanochtend las ik dit in de Telegraaf:

'Minister voorop met kerstgroet
door een onzer verslaggevers
DEN HAAG - "Kerst is een feest van vrede en nieuwe hoop. Een boodschap die past bij uw belangrijke taak in Afghanistan en andere delen van de wereld. Een taak die ook in 2008 veel van ons zal vragen."
Met deze persoonlijke boodschap heeft minister Van Middelkoop (Defensie) het startschot gegeven voor de actie om een kerstkaart naar Oeroezgan te sturen.'
Zie: http://www.telegraaf.nl/binnenland/kerstgroet_uit_oeroezgan/2807619/

_Minister_voorop_met_kerstgroet__.html


De geboorte van Jezus van Nazareth betekent dus vrede, volgens de minister. En de militairen van Nederland strijden voor de vrede, dus 1+1=2, volgens hem wordt nu de liefde van Jezus van Nazareth in de praktijk gebracht, weliswaar met veel geweld maar evenzogoed. Met andere woorden: Jezus van Nazareth had in Oeroezgan gevochten als hij een machinegeweer had gehad, of een Apache helicopter, of ander oorlogstuig, waarmee je ook burgers kunt vermoorden en/of verminken.


Zou de minister gek zijn of zich vergissen? Ik weet het niet. Misschien is het christendom nog steeds de terroristische ideologie die het eeuwenlang is geweest. Misschien heeft minister Van Middelkoop het heilige boek achterstevoren, ondersteboven gelezen. Of misschien kan hij wel helemaal niet lezen. Het is een raadsel. Die Jezus van Nazareth had misschien zijn mond moeten houden. Hij had moeten weten dat woorden kunnen vertroebelen en had ook meer van de menselijke geest moeten weten. Maar beter nog: Van Middelkoop kan beter zwijgen in plaats van, met Christus aan zijn zijde, geweld goedpraten.


Opvallend is dat Jezus van Nazareth nooit lachte. Hij gebruikte al zijn energie, die aan het lachen opgaat, voor iets anders. Bovendien is lachen een teken van niet echt begrijpen. En Jezus van Nazareth begreep alles, behalve het menselijke kwaad. Of misschien begreep hij die juist wel en liet hij zich niet van de wijs brengen. Weer een raadsel. Hoe dan ook: wie zien we hierboven met een stralende lach? Juist, Van Midelkoop. Waarom hij lacht met al die witte tanden is volstrekt onduidelijk. Hij lacht zich rot. Waarom? Vanwaar die frisse christelijke jongenslach? Niet vanwege alle dode Afghanen, die de Nederlandse wapens veroorzaken, hoop ik. Maar waarom dan wel?


Het gekke is dat je je zo'n vlot gekapt hoofd niet kunt voorstellen op het lichaam van iemand die net gekruisigd is. Kijk eens naar het hoofd op de kruisiging, zoals Matthias Grünewald die afbeeldde. Jezus van Nazareth lijkt hier toch meer op een Taliban-strijder dan op Van Middelkoop. Waar of niet?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wittgenstein schreef het ongeveer als volgt in een prachtige metafoor getiteld 'De mens in de rode glazen stolp':

'Op het einde van elke cultuur (het rode licht dat door het glas heen schijnt) raken mensen vooringenomen met humor& melancholie, want dat zijn de eigenschappen van de verzuurde mens.

Sommigen breken door de beglazing heen, reiken naar het licht en worden religieus. Dan kan het gebeuren dat men meteen daarna de kop weer intrek, omdat men verblind wordt door het licht. Weer anderen stuiten op die grens en storen zich hier niet aan. Voor hen is het als het ware zich stoten aan een object in de eigen beperkte ruimte(cultuur).'

Ik doe het nu even uit het hoofd, Wittgenstein weet het uiteraard beter te zeggen.

Sonja zei

Eimert schrijft na 9/11 op zijn website: "Het is de bijbelse overtuiging dat overheden in dienst staan van God, 'als toornende wreekster voor hem die kwaad bedrijft'."
Ook de SGP had een minister van Defensie kunnen leveren. In haar Program van beginselen staat: "Geweld kan nodig zijn ter bescherming van recht en gerechtigheid tegen de duistere machten van geweld, wreedheid en onderdrukking."

Te lezen in mijn nieuwe log Nederland, Kanaän en 'de joodse staat'.