woensdag 30 mei 2007

Het Kabinet 8

De Volkskrant bericht:

Tweede nee heeft grote gevolgen
Van onze verslaggevers Theo Koelé en Marc Peeperkorn
DEN HAAG - Nederland kan het zich niet veroorloven een nieuw Europees verdrag te torpederen. De positie van Nederland in de EU, wellicht zelfs het lidmaatschap, staat dan op het spel.
Die waarschuwing uitten CDA-minister Verhagen en PvdA-staatssecretaris Timmermans (beiden Buitenlandse Zaken) dinsdag, bijna twee jaar nadat de Europese grondwet per referendum naar de prullenbak was verwezen. Een tweede 'nee' roept volgens Timmermans de vraag op: ‘Gaan we door met Europa of niet?’ Hij beseft dat dit als ‘chantage’ kan worden opgevat. ‘Maar een tweede ronde is de laatste ronde’.
Lees verder: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article430201.ece/ Tweede_nee_heeft_grote_gevolgen

De NRC bericht:
'Tweede nee plaatst Nederland buiten EU'
Door een onzer redacteuren
Den Haag, 30 mei. Nederland kan het zich niet veroorloven per referendum opnieuw een Europees verdrag af te wijzen. Als Nederland weer ‘nee’ zegt tegen een verdrag, dan plaatst het land zich buiten Europa.
Dat verklaarde minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) gisteravond in aanvulling op uitlatingen eerder die dag van zijn staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken, PvdA).
Tweede_nee_plaatst__Nederland_buiten_EU
Wat mij vooral opvalt, is de strekking van dit bericht. De Volkskrant meldt ons in feite dat de parlementaire democratie in dit vraagstuk volledig buiten spel is gezet. De kiezers kunnen alleen voor-stemmen en wel omdat volgens de christelijke en socialistische bewindsman en de Volkskrant: Nederland kan het zich niet veroorloven een nieuw Europees verdrag te torpederen. De positie van Nederland in de EU, wellicht zelfs het lidmaatschap, staat dan op het spel.
De NRC komt met dezelfde boodschap: 'Tweede nee plaatst Nederland buiten EU' Nederland kan het zich niet veroorloven per referendum opnieuw een Europees verdrag af te wijzen. Als Nederland weer ‘nee’ zegt tegen een verdrag, dan plaatst het land zich buiten Europa.
Als onafhankelijk journalist had ik de betreffende bewinslieden onmiddellijk gevraagd hoe hun opmerkingen te rijmen zijn met de parlementaire democratie in Nederland. Maar geen van mijn collega's zijn op die gedachte gekomen. Waarom niet, is onduidelijk. Weet u het?

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Stan,

misschien dat collega-journalisten alles gewoon slikken, maar dat geldt toch niet voor collega-bloggers, zoals ikzelf. Zie o.a. mijn artikel De nieuwe dreiggolf is begonnen van gisteren.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...