maandag 29 januari 2007

Vergeten Verhalen


Van de Dick Scherpenzeel Stichting kreeg ik net deze email:
'DINSDAG 6 februari
VERGETEN VERHALEN
De rest van de wereld in ons nieuws
Nederland was een land dat zich voor liet staan op zijn kennis van de rest van de wereld. Nergens kon je meer buitenlandse kranten in de kiosken vinden dan hier. Nergens zou het draagvlak voor internationale samenwerking zo groot zijn als in dit land. Nergens zouden inwoners beter op de hoogte van de rest van de wereld zijn. Of niet?
Ook in 2006 publiceerde de Dick Scherpenzeel Stichting de Top Tien van Vergeten Verhalen. Daaruit blijkt dat er over de gehele wereld belangrijke ontwikkelingen plaatsvonden die nauwelijks aandacht in onze media kregen. De column van Chris van der Heijden, publicist, gaat precies hierover: het onvermogen van de media om de burger te interesseren en te betrekken bij gebeurtenissen en trends die niet naast ons bed plaatsvinden maar die niettemin van belang zijn voor onze samenleving.
Chris van der Heijden, publicist, spreekt een column uit. In het panel: Juurd Eijsvogel, redacteur internationale betrekkingen NRC Handelsblad, John Verhoeven, hoofdredacteur Onze Wereld , Han Koch, journalist Trouw en Cornelis van den Berg, uitgever Dagblad de Pers. Will Tinnemans, journalist, treedt op als voorzitter.
Hierna gaat het panel met vertegenwoordigers vanuit de media met elkaar en de zaal in discussie over vragen als: Wat is er aan de hand in Nederland? Zijn we onze internationale blik kwijt? Of hadden we die eigenlijk niet? Keren we massaal terug naar eigen huis en haard, om er alleen in de vakanties aan te denken dat de buitenwereld nog bestaat? Of spelen er andere kwesties? Heeft internet de wereld al zo veel kleiner gemaakt dat de media juist dicht bij huis moeten blijven? Gaan we zo op in onze eigen mondiale lichte gemeenschap dat we geen behoefte meer hebben aan ander nieuws?En brengt dat dan een extra verantwoordelijkheid voor de media met zich mee? Dat zij weer journalisten vrijmaken om dat andere nieuws te produceren? Of juist niet, en moeten de media zich door de wensen van het grote publiek laten leiden? Check ook: http://www.hetvergetenverhaal.nl/
TUMULT & Dick Scherpenzeel Stichting & NOVIB & ICCO & NCDO'

Geen opmerkingen: