maandag 29 januari 2007

De Volkskrant 15

De werkwijze van de journalistiek is officieel dat de feiten worden gecheckt en vervolgens gedubbelcheckt, 1 bron is niet voldoende. En als de feiten niet gecheckt kunnen worden stuurt men een journalist op pad om achteraf de feiten alsnog te checken. Sterker nog: het is geen feit zolang het niet gecheckt is. Zolang het niet gecheckt is, behoort het tot de categorie: beweringen.

De Volkskrant bericht:

'Veldslag in Irak: 250 rebellen gedood
Reuters, AP, AFP
NAJAF - In een veldslag bij de sjiitische heilige stad Najaf, hebben Amerikaanse en Iraakse troepen zondag ongeveer 250 gewapende opstandelingen gedood – gebruikmakend van tanks en helikopters. Dit hebben de Iraakse autoriteiten zondagavond verklaard.'

Lees verder: http://www.volkskrant.nl/buitenland/article391982.ece/
250_Rebellen_gedood_bij_veldslag_in_Irak

Heeft de Volkskrant een verslaggever in Irak? Nee. Gaat het nu een verslaggever naar Irak sturen om dit geval te onderzoeken? Nee. 250 rebellen dus. Precies 250, of 251, of 249? Nee, precies 250, mooi rond getal, gemakkelijk te onthouden. Rebellen? Ja, rebellen, of anders 'gewapende opstandelingen.' Gewapende opstandelingen? Waarom rebellen, opstandelingen? Die mensen verzetten zich toch tegen een Amerikaanse bezetting die volgens Westerse cijfers al honderduizenden slachtoffers heeft geeist, vele malen meer dan de rond 3000 slachtoffers op 11 september 2001. Of heeft dat er niets mee te maken? Waarom zitten die Amerikanen dan in Irak? O ja, de olie, zoals u in tientallen berichten op deze weblog gedocumenteerd kunt lezen. Maar daarover bericht de Volkskrant niet. Desondanks, gezien al die doden, gezien Abu Ghraib, gezien de olie, gezien de uitspraken van Irakezen zelf, zou ik als onafhankelijke journalist, niet snel de kwalificatie 'rebellen' gebruiken. Rebelleerde het Nederlands verzet tegen de nazi bezetting? Volgens de Volkskrant kennelijk wel. Was het Nederlands verzet een stelletje gewapende opstandelingen? Volgens de Volkskrant en de toenmalige NSB en de nazi's wel.

Wie zegt dat het rebellen en opstandelingen zijn? Dat zegt de baas, de hoofdaap, de autoriteit met de meeste wapens, en die heeft altijd gelijk. Destijds berichtte de Volkskrant braaf en ongecheckt wat de Amerikanen vertelden over de aanval op Fallujah. Een jaar later meldde Italiaanse journalisten die onderzoek hadden gedaan dat de Amerikanen daarbij fosforbommen hadden ingezet tegen de burgerbevolking. Beelden toonden de juistheid van dit feit aan. De Amerikanen zelf bevestigden noodgedwongen de inzet van fosfor.

En nu lepelt de Volkskrant klakkeloos en zonder enige terughoudendheid de propaganda van het door de Amerikanen opgerichte Iraakse leger op. Het leger beweert niet, zoals in verleden maar al te vaak bleek, nee, de 'Iraakse autoriteiten' hebben 'verklaard' volgens de Volkskrant. Kijk, in de berichtgeving van de Volkskrant 'beweren de rebellen' en 'verklaren de autoriteiten.' 'Waarom onderzoekt de Volkskrant de verklaringen van 'de Iraakse autoriteiten' niet? De hoofdredacteur van de Volkskrant heb ik op televisie horen vertellen dat zijn krant de feiten checkt, terwijl hij toch het verhaal van wijlen prins Bernhardt geheel ongecheckt publiceerde. Een verhaal, dat zoals nu blijkt, vol onwaarheden zat, zonder dat Pieter, die er bijna een prijs voor kreeg, het verhaal alsnog recht zette.

Welnu Broertjes, je krijgt een herkansing, check nu de feiten in Irak, voordat onze Italiaans collega's dat moeten doen. Het kost wat geld, maar je wilt toch niet je lezers met propaganda opzadelen, nietwaar? Pieter Broertjes gaat steeds meer op Koot lijken, die iets aan de deur koopt. Wanneer Bie hem vraagt waarom hij die rotzooi aan de deur heeft gekocht, zegt Koot dat het een goed produkt is, want dat had de professor vertelt. Wanhopig vraagt Bie hoe hij zo zeker kan zijn dat de verkoper professor was. Nou, zegt Koot, dat zei die andere professor. Autoriteiten. Wanneer leert Broertjes het eens.

Zie ook deze site over de burgerslachtoffers van Irak: http://www.robert-fisk.com/iraqwarvictims_page3.htm

Op de foto hierboven ziet u een kleine opstandige Iraakse rebel, die bij een Amerikaans bombardement om het leven kwam.

De Washington Post bericht:

'The spokesman for Iraqi security forces in Najaf, Col. Ali Nomas Jerao, said that 250 suspected insurgents were killed in the fighting, which took place about eight miles northeast of Najaf, and that 40 people were detained.' Zie: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/01/28/AR2007012800373.html?referrer=email

Zo hoort het: 'suspected,' mensen die ervan verdacht worden opstandeling te zijn. Die terughoudendheid is kenmerkend voor goede journalistiek. Nu de Volkskrant nog.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...