dinsdag 15 juli 2008

Arjo Klamer van de Erasmus Universiteit


Arjo Klamer is een praatjesmakende econoom of een economische praatjesmaker. Dit schrijft Wikipedia over hem: 'Arjo Klamer (Eenrum, 1953) is een Nederlandse hoogleraar in de economie van de kunst en cultuur aan de faculteit Kunst en Cultuurwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is de zoon van de bekende IKON-radiopastor Alje Klamer. Zijn jongere broer Ronald Klamer (1953) is zakelijk en artistiek leider van Het Toneel Speelt.'

Arjo Klamer beweerde onlangs in De Leugen Regeert dat er economisch niets aan de hand is, terwijl achter zijn rug de financiele markten in grote moeilijkheden verkeren. De financieel deskundige Willem Middelkoop die wel wist waarover hij sprak, probeerde de professor opmerkzaam te maken op de werkelijke gang van zaken, maar Klamer wilde er niets van weten. Enfin, kijkt u zelf maar hoe praatjesmakers in Nederland de ruimte krijgen:

Het treurige van dit soort ideologische kletsmajoren is dat ze in hun neoliberale doctrine verzwijgen dat de kapitalistische banken onmiddellijk met belastinggeld overeind moeten worden gehouden zodra hun luchthandel explodeert. Het heet dan dat de overheid financieel bijspringt.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

De VS neocons, libertarians, en wat daar nog meer aan domoren/ illusionisten rondhobbelt komen er nu inderdaad achter dat geen moderne economie zonder een betrouwbaar banksysteem kan werken.

En 'dus' gaat de ideologie van 'dat de markten hun werk moeten doen' niet op, en zichtbaar deze keer, het faillisement van een aantal grote financiële instellingen kan ook de VS zich niet permitteren.

De gewone man, is, als altijd, het kind van de rekening.

Maar ik zocht eigenlijk Uw weblog op voor iets heel anders, Van Agt's diepe ontzag of zo voor het joodse volk.

Onderstaand een artikel van drie Israelische rabbis, waarin deze rabbis bevestigen dat het jodendom gezien kan worden als racisme.

Ik vrees dat het verder gaat, zie b.v.(alweer één van de vele) holocaustoverlever Israel Shahak, ‘Jewish History, Jewish Religion, The Weight of Three Thousand Years’, 1994, 2002, London.

Het is niet onwaarschijnlijk dat negen miljoen Duitsers omkwamen in de tweede wereldoorlog.

http://www.daatemet.org.il/articles/article.cfm?article_id=119&lang=en

Anoniem zei

Anoniem, leest u het boek, In naam van de Tora, van Rabkin.
Dat zal u een hoop ellende besparen.

Anoniem zei

Ooit heb ik nog een stukje geschreven over Arjo Klamer.
http://yelamdenu.blogsome.com/2007/11/20/globalisering-laat-arjo-klamer-ons-in-de-steek/
Ik snap de man niet hoor.
Dit stukje mag u ook recyclen, ik word zo heel erg moe van de salonsocialisten.
Ik begrijp wel wat Klamer zegt dat de aandelenbeurs en de economie "op de grond" twee verschillende dingen zijn, maar je kunt toch niet menen dat de rekening niet uiteindelijk gewoon bij de burgers terechtkomt.

Ook absolute aanrader: de film America, Freedom to Fascism, van Aaron Russo. Over de FED en de IRS.

Anoniem zei

Klamer lijkt me een typisch geval van de versteende wetenschapper voor wie er niet nieuws onder de zon kan/mag zijn. Zoals de Amerikaanse econoom/geschiedkundige Michael Hudson uitlegt in bv. zijn stukken bij Counterpunch, typeert juist de verwevenheid van de financiële sector met de gewone economie het huidige systeem (niet weinig grote bedrijven zijn zelf speculanten geworden). Verwevenheid is eigenlijk niet eens het juiste woord: parasiteren is het. Hudson noemt de FIRE-sector (financiën, verzekeringen, vastgoed )een Boa constrictor die de gewone Amerikaanse economie wurgt. Hij trekt de parallel met bv. het Romeinse imperium waar een vergelijkbare ontwikkeling optrad van financiële oligarchen die erin slaagden de rest van de bevolking uit te zuigen.