vrijdag 18 juli 2008

Vrijheid

Wie van deze twee vrouwen is nu vrijer? De jongedame die zich bloot geeft of de vrouw die zich hult in een hoofddoek? En nu bedoel ik niet individueel gesproken, want wij kennen deze mensen niet, maar ik bedoel sociaal gesproken? Wie van deze twee is vrijer, of zijn ze even vrij, of zitten ze even gevangen in conventies?

Ik bedoel: zou een vrouw wier lichaam veranderd is door het baren van kinderen zich even vrij voelen om haar naakte lichaam publiekelijk te tonen als deze jongedame? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet? En wat betekent vrijheid dan?

5 opmerkingen:

Anoniem zei

(ik zie van hier af dat ze nepborsten heeft. Een vrije vrouw is vrij van nepborsten :-)
Ik denk dat de meest vrije vrouwen (de grootste groep) niet overeenkomen met het karakter dat jij bij deze twee vrouwen vermoedt. Het is niet simpel of/of of zelfs en/of. Er is zoveel schakering.
Misschien moeten vooral mannen nog steeds leren dat het geen kwestie is van hoer, moeder of madonna.

Anoniem zei

Het is heel eenvoudig.

Vrijheid is als je je vrijelijk mag tonen op de manier waarop je dat zelf verkiest. Hetzij naakt hetzij bedekt. En dat je anderen die vrijheid niet ontzegt. Bijvoorbeeld door er aanstoot aan te nemen.

stan zei

olga

ik vermoed helemaal niets. integendeel, ik heb duidelijk gesteld dat wij deze twee vrouwen niet kennen en dus geen oordeel over hen kunnen vellen. als sociaal fenomeen kunnen we wel iets zinnigs over deze twee typen vrouwen zeggen. en wat betreft jouw advies aan mannen. hoe goed bedoeld ook, is dat advies een tikje absurd. de mens is in een kleine twee miljoen jaar geevolueerd tot wat hij/zij nu is. via trial and error. veel van ons gedrag komt voort uit instincten. het is aanmatigend om te denken dat de mens, of dat nu een man of een vrouw is, via een rationeel advies die twee miljoen jaar zal kunnen overbruggen.

ko, ik ben het in theorie helemaal met je eens. alleen had ik het daar niet over. dwang kan zich in vele vormen manifesteren. dus daarom: wat is vrijheid? en moet men in alle gevallen van zijn/haar vrijheid gebruik maken?

Sonja zei

Heb je mij weer: aanrader is ook voor deze materie 'Totem en Taboe' (1913) van Sigmund Freud.

In wezen is het een boek dat kritisch is op onze "beschaving" en legt Freud uit wij, de zogaamd beschaafde Westerlingen, eigenlijk niet verschillen van andere 'onbeschaafde stammen' en 'wilden' (een populair thema in die tijd, toen de wereld wat kleiner begon te worden), aangezien we allemaal min of meer dezelfde (seksuele en doods-)driften hebben. Dat was voor die tijd zeer schokkend, en voor sommige gekko's in onze tijd nog steeds.
Stan wijst hier ook terecht op onze 'instincten'.

De beperking van bepaalde vrijheden (en "perversies") voorkomt simpelweg dat wij onze lusten en driften niet ongeremd kunnen botvieren op onze medemens. Denk bijvoorbeeld aan het taboe op incest dat uiteindelijk moet voorkomen dat de mens niet ten onder gaat aan ongewenste genetische defecten. Ook naakt over straat gaan is nog steeds verboden, want de anarchie zou wel eens los kunnen breken. Echte volledige vrijheid is voor mensen niet weggelegd omdat ze geen 'baas in eigen huis' zijn, zo betoogt Freud. Het is aan de heersende cultuur hoe die regels en wetten worden vormgegeven.

Voor ik te lang van stof word, wil ik wel even het begrip 'verleiding' aanstippen, want het gaat hier namelijk om een reclamezuil. Nu zou je denken dat in streng orthodoxe culturen elke seksuele verleiding de kop in wordt gedrukt. Zelf weet ik dat, bijvoorbeeld in islamitische culturen, het tonen van huid en haar van vrouwen taboe is, maar mensen zijn creatieve wezens, en in die landen hebben ze geen 'tietenkont' nodig om elkaar te verleiden, en maakt men gebruik van een zeer uitgebreid en kleurrijk scala aan gebaren, blikken en handelingen die net zo opwindend kunnen zijn als, om maar wat te noemen, een paaldanseres met een reetveter.

Anoniem zei

@stan
"dus daarom: wat is vrijheid? en moet men in alle gevallen van zijn/haar vrijheid gebruik maken?"

Wat is vrijheid?
Vrijheid is de moed hebben volkomen jezelf te zijn en daarbij een ander niet belemmerend in zijn of haar vrijheid. Vrijheid begint bij liefhebben wie je werkelijk bent en dus vrij zijn van angst.

En of je van je vrijheid in alle gevallen gebruik maakt?
Dat is aan jouw vrijheid om een keuze te maken. Alles zo maar doen wat je wilt heeft niets met vrijheid te maken. Vrijheid is daarentegen de totale verantwoordelijkheid nemen.