dinsdag 27 augustus 2024

EU Journalisten Organisatie Eist van de EU Stppen tegen Joodse Terreur

 


EFJ wil dat EU actie onderneemt tegen schendingen mensenrechten en persvrijheid door Israël 

maandag 26 augustus 2024

De EFJ roept op tot opschorting van de associatieovereenkomst tussen Israël en de EU op grond van het feit dat Israël de internationale mensenrechten en het strafrecht heeft geschonden. Dit staat in een brief, medeondertekend door de NVJ, die woensdag naar Josep Borrell (EU Buitenlandse Zaken) en Valdis Dombrovskis (vicevoorzitter Europese Commissie) is gestuurd, voorafgaand aan de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken op 28 en 29 augustus aanstaande.

Enes al-Sharif, the Gaza, Al Jazeera-correspondent in Gaza (Dawoud Abo Alkas / Anadolu)

De EFJ (European Federation of Journalists) en de mede-ondertekenaars willen dat de Europese Unie actie onderneemt tegen de moord op journalisten door Israël en andere schendingen van de persvrijheid, in strijd met de mensenrechten en de verplichtingen van Israël op het gebied van het internationaal humanitair recht. Deze maken deel uit van wijdverbreide en systematische misstanden die door Israël in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en elders zijn gepleegd. Deze schendingen zouden moeten leiden tot opschorting van de associatieovereenkomst tussen de EU en Israël en verdere gerichte sancties van de EU tegen de verantwoordelijken, aldus de brief.

Sinds 7 oktober 2023, toen strijders onder leiding van Hamas gruwelijke aanvallen en gijzelingen uitvoerden in Israël, heeft de regering van Netanyahu een ongekende reeks stappen ondernomen om de persvrijheid in te perken met een censuurregime tot gevolg.

De aanhoudende aanvallen op journalisten en de persvrijheid zijn onder meer:

  • De moord op journalisten in Gaza
  • Verbod op onafhankelijke mediatoegang tot Gaza
  • Arrestaties, detenties, marteling, mishandeling, verdwijning van journalisten
  • Censuur en grove beperkingen van de persvrijheid
  • Het niet onderzoeken of ter verantwoordging roepen van daders

EFJ schrijft in haar brief dat journalisten een onmisbare rol spelen bij het documenteren en rapporteren van oorlogsmisdaden en andere mensenrechtenschendingen. Het cumulatieve effect van deze misstanden is het creëren van een informatievacuüm, propaganda, mis- en desinformatie.

De EFJ roept op tot opschorting van de associatieovereenkomst tussen Israël en de EU. Daarnaast zouden de Europese leiders ondubbelzinnig en publiekelijk moeten vragen dat Israël voldoet aan de volgende eisen met betrekking tot persvrijheid:

  • Bied toegang en handhaaf de vrijheid om te rapporteren
  • Hef de blokkade op voor internationale, Israëlische en Palestijnse journalisten die onafhankelijk Gaza willen betreden
  • Trek wetgeving in die de overheid toestaat buitenlandse media te sluiten 
  • Laat alle Palestijnse journalisten vrij 
  • Bescherm de levens van journalisten en garandeer hun veiligheid
  • Sta alle journalisten die uit Gaza willen evacueren toe dit te doen
  • Zorg voor verantwoording en maak een einde aan straffeloosheid
  • Zorg voor transparante onderzoeksprocedures om ervoor te zorgen dat alle onderzoeken naar vermeende oorlogsmisdaden, crimineel gedrag of schendingen van mensenrechten in overeenstemming zijn met internationaal geaccepteerde praktijken 

Geen opmerkingen:

Putin Warns West on Missile Strikes – West Dithers, Zelensky Rages at Brazil, China

LATEST NEWS RT TASS RIA Novosti Lenta.ru Gazeta Southfront WORLD AT WAR RUSSIA-UKRAINE WAR SITREP VIDEOS Live Streams Victory Day Documentar...