woensdag 3 juli 2024

Prijsschieten op Nederlandse F-16’s

Prijsschieten op Nederlandse F-16’s

Avatar foto


 

op

 
Prijsschieten op Nederlandse F-16’s
Foto: ANP

Op 1 juli 2024 maakte minister Kajsa Ollongren bekend dat de formele exportvergunningen rond zijn voor de levering van Nederlandse F-16’s aan Oekraïne. Daarbij mogen deze toestellen ook ingezet worden om doelen in Rusland aan te vallen, aldus het persbericht. Dat gaat zeker niet zonder gevolgen verlopen. Rusland heeft aangekondigd vergeldingsmaatregelen te nemen tegen dit soort acties. Ook looft een groot Russisch bedrijf genaamd Fores prijzen uit voor het neerschieten van specifiek F-16’s. Wat staat er allemaal op het spel?


Nederlandse F-16’s ‘spoedig’ naar Oekraïne

In het schrijven van minister Ollongren staat dat op 19 juni een vergunning is afgegeven voor de export van vierentwintig F-16-vliegtuigen en zeven motoren voor de gevechtsvliegtuigen. Oekraïne wil die gebruiken om zich te verdedigen tegen Rusland.

De F-16’s zullen ‘spoedig’ worden geleverd, maar een exacte datum wordt niet vermeld. De Tweede Kamer wordt daarover ‘op verzoek van Oekraïne’ vertrouwelijk geïnformeerd, aldus  de NOS op 1 juli.

Eind mei zei Hanke Bruins Slot, demissionair minister van Buitenlandse Zaken, dat de door de VS gebouwde toestellen ook mogen worden ingezet voor aanvallen op doelen in Rusland.

Nederland is een van de eerste landen die het voortouw heeft genomen om F-16’s naar Oekraïne te sturen. Op 1 juli werd bekend dat de coalitie die de vliegtuigen levert onder leiding staat van de Nederlander Arnoud Stallmann. Hij heeft een verleden als F-16-piloot.

Russen gaan prijsschieten op de F-16

Een Russisch bedrijf genaamd Fores zal een bonus van 15 miljoen roebel (168.000 dollar) betalen voor het eerste F-16 gevechtsvliegtuig dat in Oekraïne zou kunnen worden neergeschoten, zei directeur-generaal Sergey Shmotyev aan de zijlijn van het St. Petersburg International Economic Forum.

Volgens het Russische persbureau TASS (8 juni 2024) staat Oekraïne op het punt F-16’s te ontvangen uit landen als Nederland, Denemarken en België.

Fores kondigde eerder geldprijzen aan voor de vernietiging van door het Westen geleverde tanks in Oekraïne. De CEO van het bedrijf zei dat er inmiddels al verschillende betalingen waren gedaan. Nu staan de F-16’s dus op het menu van dit bedrijf.

Poetin wil als eerste kleine, dichtbevolkte EU-lidstaten aanvallen

Op 25 mei dit jaar publiceerde hetzelfde staatspersbureau TASS een artikel waarin gesteld wordt dat de VS de volledige regie over de oorlog in Oekraïne heeft. Volgens dit artikel hebben de Amerikanen aan Kiev de opdracht gegeven om voorlopig niet in te stemmen met een vreedzame oplossing van het conflict en eerst de zo gewenste inzet van F-16’s af te wachten. Die inzet gaat dus binnenkort gebeuren.

De Russische president Vladimir Poetin waarschuwde voor ‘ernstige gevolgen’ als Rusland wordt aangevallen met westerse wapens zoals de F-16. Poetin bedreigde Europa specifiek om Oekraïne niet toe te staan ​​Rusland aan te vallen en waarschuwde ook voor de mogelijke inzet van NAVO-troepen in Oekraïne.

In een interview met Poetin zegt hij als eerste kleine, dichtbevolkte EU-lidstaten aan te vallen als er westerse wapens worden ingezet op Russisch grondgebied.

Ik zou niet graag in Rotterdam wonen, maar ik ben wel blij dat we binnenkort van Ollongren worden bevrijd.

https://indepen.eu/prijsschieten-op-nederlandse-f-16s/?utm_source=onesignal&utm_medium=push



Geen opmerkingen: