Drugsgebruik in het Derde Rijk
Vanaf het moment dat Adolf Hitler en consorten in 1933 aan de macht kwamen, was drugs in nazi-Duitsland een gangbaar fenomeen. Over dit donkere hoofdstuk uit de geschiedenis van het nationaal-socialisme was nog weinig bekend. De Duitse wetenschapsjournalist Norman Ohler brengt daar met het onthullende boek Drugs in het Derde Rijk (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2016) verandering in.
Duitse militairen en ook legerleiding, onder wie Adolf Hitler (1889-1945), gebruikten met name tijdens de Tweede Wereldoorlog op grote schaal drugs. De middelen varieerden van pervitine (methamfetamine, tegenwoordig bekend als crystal methen in oktober 1937 op de markt gebracht) en opiaten tot morfine, heroïne en cocaïne.Schaal en gevolgen
Natuurlijk wisten we al dat tijdens oorlogen, ook tijdens de Eerste Wereldoorlog, op grote schaal verdovende middelen werden gebruikt als medicijn tegen de oorlogsellende. En dat Hitler een grootgebruiker was, was ook al bekend. Maar hoeveel werd er gebruikt? Op welke schaal? En welke gevolgen had het drugsgebruik voor militaire acties? Dit soort vragen zijn door Hitler-biografen en in handboeken over de Tweede Wereldoorlog nauwelijks beantwoord, zo beklemtoont Ohler. In elk geval waren de nazi’s hypocriet, zo opent hij het boek:
“Hoewel de nazi’s zich voordeden als grote de zedenmeesters en er met veel propagandistisch theater en draconische straffen een ideologisch onderbouwde strikte antidrugspolitiek op na hielden, werd een bijzonder krachtige, zeer verslavende en perfide stof onder Hitler een populair product op de algemene markt. Volkomen legaal maakte deze stof in de vorm van pillen onder de merknaam Pervitin in de jaren dertig overal furore in het Derde Rijk, en later in de bezette landen van Europa.” (17)
Duitsland drugsland: morfine, aspirine en heroïne
Het boek begint met enkele hoofdstukken die duidelijk maken dat Duitsland zich in de negentiende eeuw ontwikkelde tot hét drugsland bij uitstek. Zo wist in 1805 de Duitse apothekersassistent Friedrich Sertürner (1783-1841) in Paderborn als eerste morfine te isoleren uit opium. Omdat rond die tijd ook de injectiespuit werd uitgevonden, vond morfine als pijnstiller razendsnel een grote markt. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) en Frans-Duitse Oorlog (1870-1871) werd het middel massaal ingezet om de pijn van (zwaar)gewonden te verzachten.
1 opmerking:
"I'm really just a phony, but excuse me cause I'm sjtoned" (F.Z.)
Een reactie posten