vrijdag 20 januari 2023

D'66 wil meebetalen aan Leopard-tanks om Oorlog Oekraïne te Verlengen

 

'Nederland wil meebetalen aan Leopard-tanks'

Het kabinet is bereid te betalen voor moderne Leopard 2-tanks die andere landen naar Oekraïne sturen. Dat heeft minister Kajsa Ollongren van Defensie gezegd tegen persbureau Bloomberg in het Zwitserse Davos, een dag voor een internationale bijeenkomst in het Duitse Ramstein over wapenleveranties aan Oekraïne.

Nederland heeft eerder al meebetaald aan tientallen oude Sovjet-tanks die Tsjechië aan Oekraïne heeft geleverd. "Dat is zeker iets wat we bereid zijn te doen", zegt Ollongren over het meebetalen aan Leopards. Volgens de minister moet de levering wel in coalitieverband binnen Europa of de NAVO plaatsvinden.

Nederland heeft zelf geen Leopard 2-tanks, maar leaset er achttien van Duitsland. Polen en Finland zijn bereid Leopard-tanks te leveren. Maar daarvoor is wel toestemming nodig van Duitsland en die is er nog niet.

ANP
Minister Ollongren van Defensie.

Azov-bataljon toegelaten op Facebook en Instagram

Meta zal uitingen van het Oekraïense Azov-bataljon of leden daarvan toelaten op hun platforms zoals Facebook, WhatsApp en Instagram, heeft het bedrijf laten weten aan de Kyiv Independent. Ook berichten van andere mensen die iets posten over het bataljon worden niet langer verwijderd.

Oekraïne probeert al geruime tijd de weg vrij te maken voor leden van deze legereenheid van de Nationale Garde, maar tot nu toe stond Meta berichten over Azov of van leden van de eenheid niet toe. Het Azov-bataljon wordt door de Russische president Poetin steevast afgeschilderd als extreemrechts.

Meta zegt dat de legereenheid nu duidelijk geen "gevaarlijke organisatie" meer is, de politieke Azov-beweging wordt nog wel geweerd van de platformen van Meta vanwege extreemrechtse denkbeelden. Het Azov-bataljon speelde een belangrijke rol bij de verdediging van de Oekraïense stad Marioepol.

https://nos.nl/liveblog/2460034-nederland-wil-meebetalen-aan-leopard-tanks-zware-gevechten-aan-front-in-donbas

Geen opmerkingen:

Land of the Free. Home of the Brave

  Going Underground @GUnderground_TV From the country that lectures the world on freedom and press and democracy: State troopers are sent to...