Koningin Máxima goed op haar plaats in Davos
Piet van Asseldonk
Redacteur Koninklijk Huis, schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis.
Net als vorig jaar, bezocht koningin Máxima ook dit jaar het Wereld Economisch Forum (WEF) in het Zwitserse skioord Davos. Ze is snel omhoog geklommen in de pikorde van deze jaarlijkse bijeenkomst van prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven, de wetenschap en de journalistiek.
Vorig jaar was ze alleen nog maar toehoorder. Dit jaar (gisteren) mocht ze de openingstoespraak houden op de sessie van het WEF over "de rol van digitale technologie bij het vergroten van de toegang tot financiële diensten".
Allemaal een beetje
De Nederlandse koningin blijkt goed op haar plaats in het mondiale gezelschap dat de elitaire bijeenkomsten in het mondaine Davos pleegt te bezoeken. Máxima is geen prominent politicus, ondernemer, wetenschapper, staatshoofd of wereldberoemd, idealistisch 'wereldverbeteraar'. Maar ze is het allemaal een beetje als vrouw van de Nederlandse koning en als speciaal VN-adviseur voor 'inclusive finance'.
Wat ook helpt is dat ze een vrouw is. De organisatoren willen af van het imago dat het WEF een bijeenkomst is van voornamelijk 50-jarige blanke mannen. Met enig tromgeroffel verwelkomen ze dan ook vrouwelijke regeringsleiders, ministers en ceo’s.
Hofbals
Beslissender voor haar deelname aan het WEF is dat Máxima lid is van de Nederlandse koninklijke familie. In Davos zijn ze dol op vorstelijke personen. Dit jaar meldden zich koning Filip en koningin Mathilde van België, de Nederlandse en Jordaanse koninginnen Máxima en Rania, de Noorse kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit en de Saoedische prins Turki al-Faisal.
Precies als veel andere bezoekers van Davos willen zij er netwerken en uitstralen dat ze 'ertoe doen'. Vroeger gebruikten royals daarvoor hun luisterrijke hofbals, maar die tijd is voorbij. Zien en gezien worden is echter nog altijd relevant voor leden van koningshuizen. Het is een belangrijke reden van hun (voort)bestaan.
De Belgische koning Filip wilde op het WEF net iets meer. Hij maakte er geen geheim van in Zwitserland te willen lobbyen voor het Belgische bedrijfsleven. Zijn vrouw Mathilde was met hem in Davos omdat ze sinds kort een van de VN-pleitbezorgers is van duurzame ontwikkelingsdoelen van de volkerenorganisatie. Ze treedt daarmee enigszins in de voetsporen van Máxima.
De VN blijkt een veilige, prestigieuze en (nog) niet verpolitiekte werkplek voor vorstelijke personen die een zinvolle levenstaak zoeken. Voor de Nederlandse koningin is dat in elk geval overduidelijk het geval.
Te gretig
In Davos snijdt het mes voor Máxima aan twee kanten. Zij kan er lobbyen voor haar VN-werk én het Nederlandse koningshuis profileren. Dat gaat haar allebei goed af. Hoewel ze koningin is door huwelijk en niet door geboorte, toont ze zich een 'geboren' koningin. Het Argentijnse burgermeisje en de gewezen bankemployee blijft dankzij haar deskundigheid, intelligentie, ambitie en gretigheid op het wereldtoneel niet onopgemerkt.
Met verve en gemak begeeft ze zich, al dan niet aan de zijde van koning Willem-Alexander, onder de groten der aarde. Misschien is ze daarbij zelfs wel eens iets te gretig
https://nos.nl/artikel/2082185-koningin-maxima-goed-op-haar-plaats-in-davos
Geen opmerkingen:
Een reactie posten